Išvydęs Partnerystės įstatymą S. Skvernelis konstatavo: tikrai jo nepalaikysime

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, buvęs premjeras Saulius Skvernelis sako, kad matydama dabartinį Partnerystės įstatymo projektą LVŽS frakcija jam pritarti tikrai neketina.

Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Protestas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Protestas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Protestas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Protestas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
 Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 8:44 AM, atnaujinta May 7, 2021, 9:17 AM

„Jis yra kol kas neoficialus tekstas, bet, kaip suprantu, valdantieji neneigia to, kad jis tikras. <...> Pagal tai, kas pateikta, aš nematau jokio partnerystės įteisinimo, o matau iš esmės santuokos įteisinimą. Jokio skirtumo tarp santuokos ir to įstatymo normų nėra.

Matau tik paprastesnę galimybę išsiskirti ir nėra kalbų apie įvaikinimą. Bet manau, kad valdantieji turėtų būti nuoširdesni prieš savo rinkėją ir save, ir pasakyti, kad tai yra santuokos įstatymas.

Pagal tą redakciją, kurią mes matėme, tai tikrai mūsų frakcija nepalaikys šio projekto“, – „Žinių radijui“ sakė S.Skvernelis.

Vis tik jis neabejoja, kad palaikymo šis projektas susilauks iš kitų frakcijų.

„Žmonės turi teisę gyventi kaip nori ir būti apsaugoti, ir jeigu pozicija ieškos supratimo ir kompromiso, tai geras variantas. Bet jeigu jie norės oficialiai įteisinti santuoką prisidengiant partneryste, tai tikėtina, kad gali būti įtampėlės“, – pridūrė jis.

Šeimos maršo idėją palaiko

Buvęs premjeras pasisakė ir apie artėjantį „Didįjį šeimos gynimo maršą“, kuris jau spėjo susilaukti tiek palaikymo, tiek aršios kritikos. S.Skvernelio teigimu, šio protesto idėja – sveikintina, tačiau svarbu, kad jos neužgožtų radikalumas.

„Buvo apsikeista nuomonėms, kad LVŽS nesusitapatina su organizatoriais, tiesiog laisva valia, kas nori – tas eis. Manau, kad kalbame apie pačią idėją, tai idėja yra už tradicinę šeimą ir kad turi būti girdimos šalyje visos pusės.

Bet kokiu atveju demokratinėje valstybėje mes turime atsižvelgti į įvairių mažumų teises, tai tie žmonės turi teisę susirinkti. Turime girdėti tuos, kurie mato grėsmes, galbūt supranta jas įvairiai.

Svarbu, kad tai būtų taikus, civilizuotas už kažką pasisakantis renginys, nebūtų skleidžiama homofobija, skatinama prievarta ar sklistų kalbos, kurios tikrai nesuderinamos su demokratine visuomene. Tai pačią idėją aš tikrai palaikau, ir manau, kad tas žmonių noras yra didelis.

Kiekviename renginyje, deja, atsiranda ir radikalių asmenų, bet šis renginys parodys, ar galima atsiriboti nuo kraštutinių, radikalių ir nedemokratiškų pareiškimų“, – kalbėjo parlamentaras.

Galimybių pasas priimtas per vėlai

S.Skvernelis pakomentavo ir šią savaitę Vyriausybės priimtą galimybių pasą. Pasak LVŽS atstovo, šis pasas gerokai vėluoja, tačiau yra itin reikalingas.

„Jis reikalingas dėl kelių priežasčių: dar vis išliekant karantino režimui tie skaičiai vėl auga, esame tarp lyderių pagal susirgimą – vadinasi, reikia ieškoti priemonių ir būdų, kaip padėti tiek žmonėms, tiek verslui. Tai galimybių pasas yra galimybė šiek tiek laisvinti gyvenimą daliai žmonių ir kartu paremti verslą.

Tai yra kaip papildinys laukiamam Žaliajam pasui, kuris tikrai suvienodins keliavimo galimybes tarp ES valstybių, ir kartu yra priemonė galbūt žmonėms apsispręsti ir skiepytis“, – „Žinių radijui“ penktadienį teigė S.Skvernelis.

Jis prisiminė, kad prieš vienerius metus situacija buvo visiškai kitokia, todėl skyrėsi ir tuometinės Vyriausybės priimami sprendimai.

„Mes jau po mėnesio karantino pradėjome galvoti ir priimti sprendimus, todėl dabar sunku palyginti, kokia ten buvo situacija gegužės viduryje. Bet reikia prisiminti, kad laisvinome karantiną, matėme tam tikrą dinamiką, bet esminis skirtumas, kad neturėjome tiek persirgusių žmonių ir skiepų.

Buvo sudėtinga ir su medicinos sektoriumi, nes vėl reikėjo jį „užkurti“. Tai visiškai skirtingos situacijos“, – svarstė buvęs premjeras.

Pasak jo, svarbu, kad atsiradus galimybių pasui Vyriausybė užtikrintų, kad juo pasinaudoti galėtų visi, kuriems tai aktualu.

„Jeigu valstybė turi tokias finansines galimybes, tai tokioje sunkioje situacijoje turėtų padėti ir prisidėti. Bet tai turi vertinti pati Vyriausybė. Gali būti ir tarpinis variantas, bet geriausia, kad už testus būtų žmonėms užmokėta.

Bet baugina pats mechanizmas, nes, kalbant ir apie vakcinavimą, tokį chaosą buvo sunku įsivaizduoti. Jeigu su testavimu irgi tokie dalykai bus, tai dalis žmonių tuo pasu negalės pasinaudoti“, – svarstė S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti