Koronaviruso grimasos – žuvienės virimas virto aukšto meistriškumo veikla: paaiškino, kaip tai įmanoma
Viktorija Rimaitė
2020-09-05 10:57„Nuo kada žuvienės virimas yra aukšto meistriškumo sportas? Gal tai taps olimpine rungtimi?“, – laišką su tokiais klausimais į portalo lrytas.lt redakciją atsiuntė skaitytojas Vytautas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut.past.). Taip skaitytojas sureagavo į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie šį šeštadienį Rusnės saloje vykstantį 12-tąjį žuvienės virimo čempionatą, pavadintą aukšto meistriškumo renginiu.
Nuoroda į operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimą dėl aukšto meistriškumo sporto varžyboms būtinų sąlygų, pristatant renginį, savo internetiniame puslapyje pasidalijo ir Šilutės rajono savivaldybė.
Pasak čempionato sumanytojo, organizatoriaus ir vyriausiojo šefo Marijaus Budraičio, patys organizatoriai reklamose ar afišose renginio neapibrėžia aukšto meistriškumo terminu, tačiau akcentuoja, kad tai išties rimtos, tradicija tapusios varžybos.
Ne sriubos virimas, bet rimtos varžybos?
„Mes šį renginį darome jau 12-ti metai. Savęs nebuvome įsivardiję kaip aukšto meistriškumo, bet čia dėl čempionų žiedų yra varžomasi labai rimtai. Tai rodo ir dalyvaujantys žuvienės virimo meistrai, ir komandų skaičius. Atvažiuoja rimti virėjai, nes, norint laimėti tą čempionatą, nėra taip paprasta. Nežinau, kas čia mus taip pakrikštijo. Bet laimėti šitą žiedą yra tikrai nelengva. Jėgas yra išbandę garsių restoranų virėjai, bet jiems laimėti nepavyko“, – situaciją apibrėžė M.Budraitis.
Čempionato sumanytojo teigimu, renginio reklamose, afišose skelbiama, kad tai yra tarptautinis žuvienės virimo čempionatas, turintis savas tradicijas, kuriame dalyvauja apie 60 komandų iš visos Lietuvos.
„Yra dvi kategorijos: tradicinė žuvienė ir žuvies sriuba. Tradicinė žuvienė, verdama čempionato metu, yra šio krašto patiekalas, ji istoriškai buvo verdama pačiuose kurėnuose, laivuose. Šio krašto žuvienė yra skaidri. Į žuvies sriubą dedami kitokie ingredientai“, – renginio tradicijas pabrėžė M.Budraitis.
Apibrėžta įstatyme
Kaip portalui lrytas.lt paaiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė, Sporto įstatyme yra apibrėžta, kas laikoma aukšto meistriškumo sporto varžybomis. Viena iš sąvoką apimančių formuluočių yra, kad aukšto meistriškumo sportu taip pat laikoma asmens veikla, kuri dėl susiklosčiusių tradicijų ar kitų aplinkybių visuotinai pripažįstama aukšto meistriškumo sportu.
„Tai, kitaip tariant, toks tradicinis renginys, kurio dalyviai tokia veikla užsiima nuolat ir tai jau yra tapę tradicija, gali būti priskiriamas aukšto meistriškumo sporto varžyboms“, – paaiškino NVSC atstovė.
Skaitytojo pasipiktinimą sukėlė tai, kad aukšto meistriškumo varžybų metu veido kaukės ar kitos veido apsaugos priemonės yra tik rekomenduojamos, bet neprivalomos. Vis tik J.Petravičienė pabrėžė, kad nedengti nosies ir burnos leidžiama išimtinai tik sportininkams.
„Šiuo atveju, pagal galiojantį reglamentavimą, išimtis nedengti nosies ir burnos galioja tik patiems sportininkams. Visiems kitiems – tai tiek žiūrovams, tiek personalui – tokia prievolė yra, išskyrus, kai žmonės to negali daryti dėl savo sveikatos būklės. Taip pat, siekiant mažinti grėsmes, yra numatyta, kad ir į tokius renginius, kaip šis, nuo rugsėjo 1 d. jų organizatoriai turi registruoti dalyvius. Jei organizatoriai registruoti asmenų negali, renginyje leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 300 žiūrovų“, – informavo ji.
Čempionato organizatorius patikino, kad dėl to, kam galima nedėvėti kaukių, buvo tariamasi su visuomenės sveikatos centru.
„Kaip jūs įsivaizduojate, ar įmanoma išvirti 50 l žuvienės katilą su kauke? Reikia ragauti, degustuoti, eina garai. Kalbėjomės su sveikatos centru, jis sakė, kad verdant, degustuojant galima būti be kaukės“, – sakė M.Budraitis.
Svarbu ne tik reikalavimai, bet sąmoningumas
„Svarbu tai, kad kalbame ne tik apie tai, kas yra reglamentuota ir kas yra privaloma, bet ir pačių žmonių sąmoningumą. NVSC kasdien komunikuoja apie atvejus, židinius ir nuolat pabrėžiame, kad tikrai yra tokių renginių, kuriuose „suliepsnojo“ COVID-19 ligos židiniai. Tai tiek „Adform“ kiemelis Kaune, tiek „PravalFestas“ Prienų rajone, kur ligos atvejai vis dar registruojami net keliose šalies apskrityse“, – pabrėžė J.Petravičienė.
Žuvienės virimo organizatorius M.Budraitis akcentavo, kad laikomasi visų įmanomų saugumo reikalavimų: žiūrovai registruojami iš anksto, pranešinėjama apie kaukes, dezinfekcines priemones.
„Pirmą kartą šį renginį perkėlėme į Rusnės salą. Anksčiau čempionatas vykdavo Šilutėje. Rusnės saloje erdvė yra kur kas didesnė nei Šilutėje, tai atitinka saugumo reikalavimus. Be to, Rusnės sala yra savotiškas žvejų ir rūkyklų rojaus kampelis.
Mes sugrąžiname į Rusnę istorinį vaizdą – čia atplauks kurėnų flotilė. Todėl Rusnė atgaus tą vaizdą, kuris šiam regionui buvo būdingas anksčiau. Istorinių laivų flotile mes pagerbsime kapitonus. Bus verdama vienybės žuvienė visų žuvusių laivadirbių, žvejų, kapitonų garbei ir atminimui“, – pasakojo M.Budraitis.
Kurėnas – tai dvistiebė, burinė, plokščiadugnė valtis (laivas) daugiausia naudota kuršininkų žvejų.