Nauji A. Verygos ribojimai: restoranų ir naktinių klubų viduje – tik su kaukėmis

2020 m. rugpjūčio 21 d. 09:51
Lietuvoje kylant koronaviruso rodikliams, valstybės lygio ekstremalių situacijų operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pasirašė griežtesnius reikalavimus viešojo maitinimo įstaigoms, kavinėms, barams, naktiniam klubams.
Daugiau nuotraukų (18)
Jau nuo šiandien šie privalės riboti lankytojų srautus, užtikrinti reikiamus atstumus bei vykdyti daugybę kitų reikalavimų, o klientai į viešojo maitinimo įstaigas turės eiti su kaukėmis, kurias bus būtina dėvėti praktiškai visuomet, išskyrus valgant ir geriant.
Kas keičiasi?
Kaip rašoma ministro pasirašytame dokumente, viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos įpareigojamos imtis šių priemonių:
  • Lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje, eilėse prie kasos turi laikytis saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito.
     
  • Atstumas tarp stalų turi būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Prie baro sėdintys lankytojai vienas nuo kito turi būti nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.
     
  • Lankytojai viešojo maitinimo įstaigoje turi valgyti ir gerti tik sėdėdami prie stalų ar baro.
     
  • Į viešojo maitinimo įstaigą (tiek į uždaras, tiek į atviras erdves) turi būti įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones) dėvintys lankytojai.
     
  • Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį). Valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones neprivaloma.
     
  • Prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą, lankytojams gerai matomoje vietoje, turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.).
Negalima tiekti:
  • Maitinimo savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai.
  • Cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai.
  • Nenaudoti daugkartinio naudojimo staltiesių ar padėkliukų, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo.
  • Nesiūlyti apklotų lankytojams.
Privaloma:
  • Užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (stalų, kėdžių ir pan.), pertvarų ir viešojo maitinimo įstaigos aplinkos valymą ir dezinfekciją remiantis rekomendacijomis.
     
  • Užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta. Lankytojų stalai turi būti valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo (išskyrus atvejus kai naudojamos vienkartinės staltiesės).
     
  • Užtikrinti, kad dirbtų tik darbuotojai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pavyzdžiui, karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.
     
  • Sudaryti sąlygas matuoti(s) darbuotojų(-ams) kūno temperatūrą tik atvykus į darbą.
     
  • Darbuotojams, kuriems pasireiškia kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymiai (pavyzdžiui, karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), rekomenduoti konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai.
     
  • Jeigu viešojo maitinimo įstaigos administracija iš paties darbuotojo gavo informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą, apie tai turi informuoti NVSC, bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis ir jiems taikant 14 dienų izoliaciją.
     
  • Drausti viešojo maitinimo įstaigoje dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.
     
  • Užtikrinti, kad lankytojus aptarnaujantis personalas viešojo maitinimo įstaigoje (tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse) dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).
Sudaryti sąlygas, kad darbo metu darbuotojai vengtų socialinio (tiesioginio) kontakto, išskyrus atvejus, kai aptarnaujami lankytojai, ir laikytųsi griežtos rankų higienos:
  • Pagal galimybes periodiškai plautų rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuotų jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.
     
  • Užtikrinti, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus, tvarkius lankytojų naudotus indus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį.
  • Sudaryti galimybę tinkamai lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai – prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą ir tualetą gerai matomoje vietoje pakabinti vartotojų ir kitų lankytojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę.
     
  • Sudaryti sąlygas lankytojams pasinaudoti tualetu ir užtikrinti, kad jame būtų skysto muilo, prireikus rankų dezinfekcijos priemonių, ir rankų nusausinimo priemonių (nerekomenduojama rankoms nusausinti naudoti daugkartinio naudojimo rankšluosčius).
     
  • Plauti indus ir įrankius indaplovėse ne mažesnėje kaip 60 laipsnių temperatūroje arba naudoti kitas tinkamas priemones, užtikrinančias jų švarą (saugą).
     
  • Užtikrinti, kad lankytojų aptarnavimo patalpos būtų reguliariai vėdinamos.
Primename, kad nuo šiandien visuose kultūros, pramogų, sporto bei kituose renginiuose ir susibūrimuose, organizuojamuose tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse, įsigalioja prievolė dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones bei laikytis metro atstumo nuo aplinkinių žmonių.
Prievolė dėvėti apsaugines veido kaukes, respiratorius arba kitas veido apsaugos priemones taip pat galioja uždarose ir atvirose erdvėse esančiose prekybos, paslaugų, laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybų metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.