Po studentų akibrokšto Kauno merui – išspręsta ilgus metus kelta nemaloni problema

Nedidelė, bet studentams svarbi pergalė. Ir ne tik studentams – miesto valdžios atstovai pagaliau sutvarkė tiltą per Gričiupio upelį. Merui studentai šiam tikslui buvo net padovanoję plaktuką.

Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
KTU.<br>M.Patašiaus nuotr.
KTU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Griičiupis.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.L.Bytautas sakė, kad studentams labiausiai reikia ne lygių laiptų, o tarpusavio supratimo ir pakantumo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.L.Bytautas sakė, kad studentams labiausiai reikia ne lygių laiptų, o tarpusavio supratimo ir pakantumo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 16, 2020, 8:56 AM

Atrodytų, paprastas darbas, tačiau Kauno technologijos universiteto (KTU) akademinė bendruomenė, nemažą gyvenimo dalį praleidžianti Studentų miestelyje, sutvarkytą tiltą per upelį įvertino kaip didelį laimėjimą.

Visų pirma, laiptai, nutiesti per nors ir ne itin maloniai kvepiantį upelį, ilgus metus padėdavo nuolat skubantiems, pamiegoti mėgstantiems studentams iš bendrabučių kvartalo greitai pasiekti Studentų gatvėje esančius įvairius fakultetus. Taip pat iš miestelio greičiau nužingsniuoti iki artimiausių parduotuvių, įsigyti tradicinio nesveiko studentų maisto – traškučių ir „Coca Cola“.

Gausiai studentų kolonijai, įsikūrusiai Gričiupio kvartaluose, anuomet ir buvo įrengti šie laiptai. Anot studentiškos tautosakos, tik nestudijavę KTU nesupranta, koks strategiškai svarbus yra tiltas per mažą Gričiupio upelį.

Bet štai praėjusių metų vasarą dėl lietaus laiptai sugriuvo, studentų strateginė logistikos linija buvo nutraukta.

Studentams prireikė nemažai išmonės, kad miesto valdininkus pagaliau priverstų nuveikti ne tokį jau didelį, lyginant su plataus užmojo projektais Kaune, darbą – sutaisyti tuos nelemtus laiptus.

Kaip tai įvyko ir apie kitas studentų miestelio problemas „Laikinoji sostinė“ ir kalbėjosi su KTU studentų atstovybės prezidentu Augustinu Laimonu Bytautu.

– Pagaliau suremontuoti laiptai per Gričiupio upelį. Išskirtinai KTU studentų pastangomis valdžia buvo prispirta ar prisidėjo ir vietos bendruomenė?

– Žinome tiek, kiek darėme mes. Iš ankstesnių pranešimų spaudai (prieš pusantrų metų, kai buvo pateiktas Gričiupo parko tvarkymo projektas) žinome, jog Gričiupio seniūnijos gyventojai tikrai domėjosi projektu ir buvo su juo supažindinti, tačiau kiek šiuo laikotarpiu gyventojai buvo suinteresuoti, tokios statistikos neturime, nes nelabai turime kanalų, kaip juos pasiekti.

– Kodėl šią žiemą teko imtis tokios šmaikščios akcijos: nusiųsti merui Visvaldui Matijošaičiui vinių ir plaktuką? Valdžia labai ilgai delsė ar taip norėta studentiškai papokštauti?

– Prieš imdamiesi šios akcijos domėjomės ir klausėme, ar planuojama tvarkyti laiptus ir kada numatoma tvarkyti. Mums atsakė, kad turime tiesiog turėti kantrybės, tad palaukėme dar du tris mėnesius. Tuomet dar labiau įsigilinome į situaciją ir išsiaiškinome, kad laiptų problema kamuoja jau kelias studentų kartas. Tada ir ėmėmės veiksmų, taip parodydami, jog KTU studentams ši rekonstrukcija tikrai svarbi.

Kodėl taip ilgai? Gavome atsakymus, jog nėra lėšų arba kad prie tiltelio sunku privažiuoti įrangai, kurios reikia laiptams sutvarkyti.

– Laiptai per Gričiupio upelį – studentams patogus susisiekimas tarp Studentų miestelio ir bendrabučių, esančių Gričiupio bei gretimose gatvėse. Bet sovietmečiu pereiti per tą upelį buvo iššūkis: nosį rietė kanalizacijos smarvė. Augo milžiniško dydžio varnalėšos. Ar dabar tas upelis išvalytas?

– Šiuo metu problemų pereiti upelį nėra. Kvapas bent šiuo metu nėra juntamas, o aplinkinė flora netrikdo judėjimo. Sunku atsakyti, ar pats upelis išvalytas, nes jame vandens itin mažai, tačiau dabar jokių problemų nematome.

Tiesa, pridursiu, kad yra tekę girdėti, jog vasarą kvapas būna nemalonus.

– Atnaujinti visą Gričiupio slėnį pradėta planuoti dar 2018 metais. Projektiniuose pasiūlymuose buvo numatyta Gričiupio parke palei vieną upelio pusę arčiau Studentų gatvės nutiesti naują pėsčiųjų taką, kuris sujungtų parko erdves į vientisą sistemą. Ar šie darbai daromi, ar nors pradėti?

– Kol kas sutvarkyti tik laiptai ir takas. Tačiau žinome, kad KTU toje vietoje renovuos savo pastatus, o savivaldybė pasirūpins parko aplinka. Teko matyti planų ekranizaciją, tai viskas atrodė išties patrauklu.

– Ar užtenka vietos, ar tvarkingos automobilių stovėjimo aikštelės prie Studentų miestelio rūmų – Elektronikos, Informatikos ir kitų gausiai lankomų fakultetų?

– Neturime išsamaus tyrimo šituo klausimu, bet iš studentų girdime, kad padėtis nėra kritinė. Aišku, šaligatviai ne patys naujausi ir ne patys dailiausi, bet savo funkciją vis dar atlieka. O dėl aikštelių, tai bandome tartis ir ieškoti geriausio sprendimo.

Prie Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto esanti aikštelė neseniai buvo renovuota – dabar situacija ten daug geresnė. Deja, stovėjimo aikštelės už Elektronikos rūmų situacija tikrai nėra gera. Aikštelė nėra asfaltuota, stovėjimo vietos nėra pažymėtos – nėra jokio ženklinimo, kur galima, o kur negalima statyti automobilį.

– Ką KTU gausiai studijuojantys užsieniečiai studentai mano apie studentų miestelio patogumus ir trūkumus, ko pasigenda?

– Užsieniečiai studentai neturi neįprastų skundų dėl Studentų miestelio, labiausiai jiems rūpėjo tiltelis. Viskas, ko reikėtų papildomai, – nebent sutvarkyti šaligatvius ir dviračių takus.

Jeigu kalbėtume ne apie infrastruktūrą, labiausiai užsieniečiams trūksta supratimo ir integracijos į vietinę bendruomenę ir kultūrą – kai kuriems žmonėms, deja, vis dar sunku priimti atvykėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.