Kalėdinį labdaros renginį tradiciškai organizavo Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos (VLŽPK) bei Lietuvos karinės jūrų pajėgos.
Nors Baltijos ištekliai katastrofiškai senka, o nuo kitų metų sausio rytinėje jūros dalyje bus visiškai uždrausta gaudyti menkes, žvejai ir žuvų perdirbėjai miestiečių ir šįkart nepaliko be žuvienės.
Garuojanti sriuba tiesiog tirpo burnoje - į ją buvo sudėta per 50 kilogramų jūros ešerių ir lydekų, upėtakių. Žuvienė šaldytomis menkėmis tik pagardinta, o paskui šių žuvų skonį teks užmiršti mažiausiai penkeriems metams.
Žvejybos įmonės pasirūpino jūros gėrybėmis, grikiais ir kitokiais maisto produktais, o kariškiai pagamino skanius patiekalus.
„Svarbiausia – išlaikyti tradiciją ir vėl sukviesti klaipėdiečius pasibičiuliauti prieš didžiąsias šventes“, – kalbėjo VLŽPK vadovas Algirdas Aušra.
Šiai gražiai tradicijai – jau aštuoniolika metų. Per tą laiką uostamiesčio gyventojams išdalinta tūkstančiai lėkščių žuvienės ir košės dubenėlių.
Anksčiau Klaipėdoje prieš Kalėdas nebuvo jokių renginių miesto bendruomenei. A.Aušra, pasitaręs su Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadais, besibaigiant 2002-iesiems sukvietė klaipėdiečius į pirmąją šventę.
Ne tik košė ir žuvienė klaipėdiečius sutraukia į Teatro aikštę. Klaipėdiečiai čia pasijunta lyg viena didelė šeima - susitinka su bičiuliais, pabendrauja, palinki vieni kitiems ramaus švenčių laukimo.
Tradicija tapusiame renginyje žuvienę ir kareivišką košę iš to pačio katilo kabina jauni žmonės, vaikai, pensininkai, varguoliai. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas prisipažino nepraleidęs ne vienų tokių vaišių.
Ankstesniais metais sriubos ir košės dar likdavo. Vakarop su karštais termosais kariškiai išvažiuodavo į senelių globos ar nakvynės namus.
Tačiau pastaraisiais metais visi katilai išgrandomi - kai kurie žmonės į eilę stoja po kelis kartus, tad skanėstų nebelieka.
Šį kartą košės ir sriubos atsargos taip pat greitai išseko. Klaipėdiečių neišgąsdino didžkukulių spalvos dangus virš galvos ir dulkiantis lietus.
Moterys ne kartą bandė sužinoti receptą, kaip išvirti tokią skanią košę ir žuvienę, bet kariuomenės kulinariai savo virtuvės paslapčių neatskleidžia.
Pasistiprinę žmonės traukė prie Kalėdų eglės – sukosi karuselėse, čiuožinėjo šalia Taravos Anikės paminklo įrengtoje ledo aikštelėje.
Dideli ir maži spaudė leteną Teatro aikštės šeimininkui – iš Arkties ledynų atkeliavusiam didžiuliam baltam meškinui.