Vaišės suartina miestiečius
Šventiškai papuoštoje Teatro aikštėje vidurdienį tvyrojo demokratiška atmosfera – pavilioti žybsinčių iliuminacijų ir žuvienės kvapų prie kariškių palapinės rinkosi įvairių visuomenės sluoksnių atstovai - valdininkai, darbininkai, smulkaus ir vidutiniojo verslo atstovai, kultūros įstaigų darbuotojai.
Šalia paminklo Toravos Anikei maistingą, burnoje tiesiog tirpstančią kareivišką košę, pagardintą troškinta kiauliena ir jautiena, iš dubenėlių žvaliai kabino ir kadenciją baigiantis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, ir miesto varguoliai. Nemokamos vaišės po atviru danumi suartino uostamiesčio gyventojus.
Lietuvos karinio jūrų laivyno virėjai ir Baltijos vandenis raižantis žvejai klaipėdiečiams patiekė apie 500 porcijų grikių košės, tiek pat dubenėlių žuvienės ir tiek pat stiklinių arbatos.
Žvejų ir kariškių iniciatyva
Prieš Kalėdas gražų labdaros renginį tradiciškai organizavo Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija ir kariškiai. Į žuvienę buvo sudėta per 50 kilogramų iš jūros ką tik ištrauktų menkių. Žvejai pasirūpino žuvimis ir kitais produktais, o kariškiai pagamino skanius patiekalus.
„Svarbiausia, kad tradicija nenutrūktų, todėl vėliavos nenuleidžiame - vėl sukvietėme klaipėdiečius pasibičiuliauti prieš didžiąsias šventes. Smagu, kad žmonės ateina į Teatro aikštę su savo vaikais, maloniai čia bendrauja“, – kalbėjo konfederacijai vadovaujanti klaipėdietis verslininkas Algirdas Aušra.
Kuklių vaišių tradicija gimė prieš šešiolika metų, kai Klaipėdoje per adventą dar nebuvo jokių renginių. A.Aušra pasitarė su kariškiais ir besibaigiant 2002-iesiems sukvietė klaipėdiečius į pirmąją košės ir žuvienės ragavimo akciją senamiestyje.
Virėjai receptų neatskleidžia
Nuo to laiko žmonės Teatro aikštėje per adventą grikių koše ir žuviene vaišinami kasmet – kariškiai paskaičiavo, kad per septyniolika metų jau išdalijo apie 13 tūkst. karšto maisto porcijų.
Anksčiau sriubos ir košės likdavo, tad vakarop kariškiai su karštais termosais važiuodavo į senelių globos ar nakvynės namus. Pastaraisiais metais skanėstai išgraibstomi - kai kurie miestiečiai, o ypač varguoliai, į eilę prie palapinės stoja po kelis kartus.
Anksčiau sriubos ir košės likdavo, tad vakarop kariškiai su karštais termosais važiuodavo į senelių globos ar nakvynės namus. Pastaraisiais metais skanėstai išgraibstomi - kai kurie miestiečiai, o ypač varguoliai, į eilę prie palapinės stoja po kelis kartus.
Šįkart košės ir sriubos katilai taip pat greitai išseko. Smalsios klaipėdietės mėgino išgauti gardžių patiekalų receptus, bet laivyno kulinarai savo virtuvės paslapčių neatskleidė - tikriausiai vadai prisakė ir jas saugoti kaip karinę paslaptį.