STT agentai nustebino net ekspertus – girdėjo tai, ką norėjo

Slapta bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovų pokalbius įrašinėję STT agentai girdėjo tai, ką norėjo, – bendrovės vadovai dalijosi pinigais. Tačiau nieko panašaus neišgirdo tuos pačius įrašus tyrę ekspertai.

Teismas nusprendė, kad N.Laurinaitis (kairėje) su D.Norkumi kyšiu nesidalijo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nusprendė, kad N.Laurinaitis (kairėje) su D.Norkumi kyšiu nesidalijo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2018, 4:28 PM

Jei įraše negirdėti, kas ir ką kalba, jo negalima laikyti įrodymu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sekliams tai priminė Vilniaus apygardos teismas (VAT), užbaigęs nagrinėti buvusių bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovų Dariaus Norkaus ir Nerijaus Laurinaičio bylą.

Vadovas – ne bendrininkas

Dar 2009 metais pradėta tirti byla tris kartus buvo nagrinėjama VAT ir dukart Aukščiausiajame teisme.

Po šio maratono buvęs „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius D.Norkus visiškai išteisintas.

Buvęs jo pavaldinys N.Laurinaitis liko nuteistas, bet iš nuosprendžio pašalintas teiginys, jog jis veikė bendrininkaudamas su D.Norkumi.

Dar 2012 metais Vilniaus miesto apylinkės teismas už kyšininkavimą buvusiems „Vilniaus vandenų“ vadovams buvo skyręs vienų metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo trejiems metams.

Reikalavo ir kelionės

Nuo 2009 metų „Vilniaus vandenų“ vadovus pradėję sekti STT pareigūnai perdavė prokurorams informaciją, jog D.Norkus ir N.Laurinaitis iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus Pavelo Kazimerevičiaus pareikalavo 16 tūkstančių litų (4634 eurų) kyšio už tai, kad „Vilniaus vandenys“ su šia bendrove pasirašytų paslaugų teikimo sutartį.

Bylos duomenimis, N.Laurinaitis paėmė pusę šios sumos – 2300 eurų ir dar paprašė nupirkti poilsinę kelionę į Egiptą dviem asmenims už 1159 eurus.

VAT nurodė, jog N.Laurinaičio kaltę patvirtino bendrovės „Komsetas“ ir kelionių agentūros darbuotojų parodymai, elektroniniai laiškai bei banko dokumentai.

Įrašų suprasti neįmanoma

Tačiau byloje esančio teiginio, kad 2300 eurų kyšį N.Laurinaitis per pusę pasidalijo su D.Norkumi, įrodyti buvo neįmanoma.

STT agentai pateikė tokius nekokybiškus jų pokalbių garso įrašus, kad net du ekspertai nenustatė, kas ir su kuo kalbėjosi.

„Viename garso įrašų D.Norkui nepriskiriama nė vieno žodžio ir nė vieno sakinio. Tokie nepatikimi įrodymai kelia pagrįstų abejonių“, – aiškino VAT teisėjas Audrius Cininas.

VAT teisėjas užsiminė, jog tyrimą dėl bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovų veiklos 2009 metais pradėję STT pareigūnai pateikė tiek prastos kokybės įrašų, jog dėl kai kurių įtarimų prokuratūra tyrimą turėjo nutraukti.

Kai STT pateiktus garso įrašus perklausė ekspertai, jų nuomonės visiškai išsiskyrė: STT kai kuriuos žodžius priskyrė vieniems asmenims, o ekspertai – visai kitiems.

Išnagrinėjo net tostus

Nagrinėjant „Vilniaus vandenų“ bylas teismuose kilo nemažai diskusijų ir dėl garso įrašų teisėtumo.

Leidimai sekti tuomečius „Vilniaus vandenų“ vadovus ir klausytis jų pokalbių buvo gauti pasinaudojus klaidinga STT pažyma dėl dumblo gamyklos projektavimo, tačiau prokurorai teismui perdavė kelias bylas.

Apeliacinis teismas iki šiol nagrinėja bylą dėl pokalbio, slapta įrašyto D.Norkaus kabinete.

Švęsdami Boso dieną „Vilniaus vandenų“ darbuotojai juokaudami kalbėjo apie kelionę aplink pasaulį, o jį išklausęs prokuroras nusprendė, kad vyrai iš vieno verslininko taip reikalavo kyšio.

Negana to, prokuroras siūlė juos nuteisti už tai, kad nusikaltimą padarė bendrininkų grupėje būdami neblaivūs, – įraše esą girdėjosi taurių skimbčiojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.