Įstatymų leidėjų ringe – kova be taisyklių

2017 m. gruodžio 20 d. 08:11
„Lietuvos rytas“
Bedante dažnai pavadinamai Seimo opozicijai valdantieji, regis, išmušė ir likusius dantis: po protesto į plenarinių posėdžių salę sugrįžusius opozicijos atstovus jie vakar aptalžė be garbingo žaidimo taisyklių.
Daugiau nuotraukų (7)
Valdantieji vakar prisipažino padarę klaidą, kai buvo pakartotas pralaimėtas balsavimas dėl kiek didesnių algų gydytojams rezidentams, tačiau netrukus vėl apmulkino pažadais jau patikėjusius ir į salę sugrįžusius opozicijos atstovus.
Plenarinių posėdžių salėje sumaištis kilo svarstant opozicijos atstovų pasiūlymą kitąmet kiek padidinti gydytojų rezidentų algas. Tam būtų papildomai reikėję 1,5 mln. eurų.
Pirmąjį balsavimą valdantieji dviejų balsų persvara pralaimėjo. Tada kai kurie valdančiosios daugumos atstovai puolė aiškinti, esą balsuodami suklydo, ir posėdžiui pirmininkavęs Seimo vadovas Viktoras Pranckietis pasiūlė balsavimą kartoti iš naujo.
Naujas balsavimas baigėsi valdančiųjų persvara. Bet toks elgesys papiktino opozicijos atstovus.
„Jeigu jūs imatės tokios taktikos, aš manau, kad opozicija šitame Seime nereikalinga, ir kviečiu ją išeiti iš salės“, – pareiškė Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė ir pirmoji patraukė link durų.
Per metus nieko neišmoko
Seimo plenarinių posėdžių salę palikus konservatoriams, liberalams, socialdemokratams ir „tvarkiečių“ atstovams, ėmė strigti įstatymų priėmimas.
Pagal Seimo statutą, priimant įstatymą turi dalyvauti ne mažiau kaip 71 parlamentaras, o tuo metu valdantieji tiek balsų neturėjo.
Posėdį nutraukęs V.Pranckietis skubiai sušaukė frakcijų seniūnų pasitarimą, bet opozicijos atstovai jame nepasirodė.
Nors Seimo statutas tokiu atveju, kai balsavimas nesibaigia lygiosiomis, nenumato galimybės balsuoti iš naujo, V.Pranckietis savo klaidos nepripažino ir aiškino pasielgęs pagal statutą.
„Atleiskite, pirmininke, bet per metus jau reikia ką nors ir išmokti“, – V.Pranckiečiui į akis rėžė socialdemokratas Algimantas Salamakinas, kai Seimo pirmininkas nusprendė užsukti į bendrą opozicijos frakcijų pasitarimą.
A.Salamakinas valstiečiui priminė, kad etikos sargai jau yra išaiškinę, jog plenarinio posėdžio pirmininkas perbalsavimą gali skelbti tik tada, kai rezultatas lygus arba jeigu padaryta šiurkščių pažeidimų.
Beje, V.Pranckiečiui pasiūlius grįžti į pirminę įstatymo priėmimo procedūros stadiją, kai kurie opozicijos atstovai juokais replikavo, kad gal tada verta sugrįžti į praėjusius metus ir pakartoti balsavimą dėl Seimo pirmininko.
Sušaukė specialų pasitarimą
Priekaištų V.Pranckiečiui pažėrusi opozicija grasino, kad į Seimo salę grįš tik tokiu atveju, jei bus pripažintas pirmasis valdantiesiems nepalankus balsavimas.
Anot I.Degutienės, valdantieji šiurkščiai laužo parlamentinės demokratijos taisykles ir įstatymus priima buldozerio principu, o Seimo pirmininkas yra šališkas ir paklūsta tik valdančiųjų valiai.
„Tokio dalyko demokratiniame parlamente negali būti. Turime parodyti, kad nesame bedantė opozicija“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė.
Apie parlamentinę krizę prabilęs konservatorius Andrius Kubilius pasiūlė prisiminti ypač retai taikomą Seimo statuto straipsnį ir sušaukti specialų visų Seimo narių pasitarimą, kuriame statuto taisyklės negalioja.
Toks pasitarimas parlamente buvo surengtas 1992 metais. Po jo parlamentarai buvo pradėję posėdžiauti skirtingose salėse ir tai baigėsi pirmalaikiais rinkimais.
A.Kubiliaus siūlymui V.Pranckietis pritarė. Bet kai Seimo nariai susirinko į specialų pasitarimą, valstiečių atstovai diskusijose nutarė nedalyvauti.
„Tai, ką daro opozicija, yra parlamentarizmo diskreditacija“, – piktinosi ir Seimo „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis.
Kalbėjo apie gresiančią krizę
Specialiam Seimo narių pasitarimui pirmininkavusi I.Degutienė pareiškė, kad antradienio įvykiai atskleidė, jog V.Pranckietis nėra laisvas žmogus: „Toks jo elgesys nedera valstybės vadovui.“
Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad valdančiųjų elgesys šalį veda į rimtą parlamentinę krizę, ir ragino juos atsitokėti.
G.Landsbergis kritikavo valstiečius, kad jie siunčia signalą jauniems medikams, jog politikai pasirengę paminti demokratijos taisykles ir Seimo statutą, kad pastarieji nepajustų pagerėjimo: „Ir tai daroma tą pačią dieną, kai pakeliami atlyginimai prokurorams ir Specialiųjų tyrimų tarnyboje dirbantiems žmonėms. Tai nėra nei garbinga, nei teisinga, nei demokratiška.“
 
Opozicija jautėsi apmulkinta
Po opozicijos priekaištų V.Pranckietis netikėtai pranešė, kad valstiečių frakcija nusprendė pripažinti pirmąjį balsavimą.
Toks siūlymas buvo palydėtas garsiais atodūsiais ir plojimais. Opozicijos atstovai jau net suskubo džiaugtis pasiekta pergale, bet netrukus jų laukė nusivylimas.
Nors liko galioti gydytojams rezidentams palankaus balsavimo rezultatai, balsuojant už viso įstatymo priėmimą valdantieji pakeitė nuomonę ir Medicinos praktikos įstatymui nepritarė (už balsavo 63 parlamentarai, prieš – aštuoni, susilaikė 57 Seimo nariai).
G.Landsbergis tokį valdančiųjų manevrą pavadino gėdingu, o A.Kubilius juos pasveikino sėkmingai apmulkinus opoziciją.
Bet sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad priešingas veiksmas būtų atvėręs spragų biudžete.
SeimasViktoras Pranckietis^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.