„Bumbulinių festivalis“ Pakruojo dvare – pirmasis daugiau nei po šimto metų. Tai - senųjų baronų von der Ropp-ų tradicijų atgaivinimas. Pakruojo dvare, nuo seno garsėjusiame dideliu, pažangiu ir klestinčiu ūkiu, darbų pradžią ir pabaigą lydėdavo didelės šventės. Prikeliame tikrą XIX amžiuje šiame dvare klestėjusią šventę – „Bumbulines“.
„Bumbulais“ šiame krašte vadindavo dvare gerai dirbusius kumečius, jų vaikus – bumbuliukais.... Anuomet baronai von der Roppai atsidėkodami „bumbulams“ rengdavę kasmetines šventes, kviesdavo geriausius krašto aludarius, šventėms dovanodavo po didžiausią jautį, pulką avių, būrį žąsų.
Kaip ir senovėje, taip ir šiandien šventėje netrūks pramogų : vyksta „Bumbulų varžytuvės“, žirgų lenktynės, įvairūs užsiėmimai su žirgais. Aristokratiškų atrakcijų mėgėjai gali dalyvauti šachmatų simultane, žaisti kroketą su čempionais, klausytis „Baltojoje pokylių“ salėje kamerinės muzikos ir kitą. Tai išskirtinė bendravimo ir pramogų puota“, - prasidėjus respublikiniam aludarių renginiui dėstė festivalyje „Bumbulinėse“ kancleriu nominuotas vienas šio renginio sumanytojų Giedrius Klimkevičius.
Tik įžengęs į dvarą, galėjai išsikeisti europinius pinigus į tik čia - aludarių festivalyje galiojančią „valiutą“ – „pakruopą“.
Mažiausi, bet drąsiausi pirmieji galynėjosi traukdami vežimą, suaugę - lenktyniaudami „žasų“ varžybose, damos ir vyrai - rankų lenkimo, plunksnos metimo rungtyse. Teatro mylėtojus kvietė Tauragės asociacijos „Mažoji scena“ aktoriai į spektaklį.
Beveik penkiolika šalies aludarių reklamavo savo produkciją – šviesų , tamsų, apyniais ir net dūmais kvepiantį namudinį alų.
Šventės dalyviams – gausybė degustacijų, naujausių skonių atradimų. Diskusijos ir ginčai virė klausantis pranešimų apie „Alaus istoriją Lietuvoje“, „Namudinę aludarystę“, „Kaip atsirado bravoras“ ir daugelį kitų.
„Paragavęs tikro, gyvo alaus, gali ir šaldytuvą išardyti ieškodamas maisto. Apetitas - žvėriškas“- šventėn atvykusius tauragiškius tikino vienas kulinarinio paveldo atstovų -„Jovarų“ alaus daryklos savininkų Arūnas.
Mėgautasi dešimtimis patiekalų – jautienos žandų troškiniu prancūziškame padaže, Klaipėdos krašto vienuolių sriuba, pupelių troškiniu su kanapių sėklomis, penkioliką valandų rūkyta bebrieną, išradingai patiektomis sraigėmis. Pagoniškai ant žarijų keptą ožką gurmanams siūlė geriausi kulinarai.
Dvaro menėse skambėjo muzika ir dainos. Smagiausia buvo ten, kur trankias polkas, ir fokstrotus keisdamas vieną armoniką po kitos griežė ir užstalėse sėdintiems „kraują“ kaitino „Žaldoku“ tapęs garsus šio krašto armonikierius Albertas. Skambant klasikinei muzikai aristokratiška ramybė dvelkė „Baltoji menė“.
„Visos didmiesčių šventės prieš šitą – nublanksta. Ten gali matyti tik kojas, čia - pajunti žmonių dvasingumą. Alaus šventė Pakruojo dvare – ypatingas iššūkis dabartinei Lietuvos valdžiai. Čia susirinko žmonės pabendrauti, pasidžiaugti vieni kitais ir savimi“,- vertino „Bumbulinių“ festivalį renginio svečias - europarlamentaras Valentinas Mazuronis.