Palangos politikų gobšumas svetimų kvitų rankiojimu nesibaigia

Palangos savivaldybės kontrolierė patvirtino tai, ką prieš 3 mėnesius rašė „Lietuvos rytas“, – dauguma kurorto tarybos narių jų veiklai finansuoti skirtus miesto biudžeto pinigus naudoja asmeninėms reikmėms.

Palangos politikai savivaldybės biudžetui turės grąžinti beveik pustrečio tūkstančio eurų, kurie buvo panaudoti ne pagal paskirtį.<br> 123rf ir A.Ziabkaus nuotr.
Palangos politikai savivaldybės biudžetui turės grąžinti beveik pustrečio tūkstančio eurų, kurie buvo panaudoti ne pagal paskirtį.<br> 123rf ir A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2017, 12:00 PM, atnaujinta Jul 6, 2017, 1:10 PM

Palangos politikai savivaldybės biudžetui turės grąžinti beveik pustrečio tūkstančio eurų, kurie buvo panaudoti ne pagal paskirtį.

Tai nustatė Palangos savivaldybės kontrolierė Aušra Kedienė, patikrinusi vien tik už 2016 metus ir šių metų pirmąjį ketvirtį miesto politikams skirtas išmokas tarybos nario išlaidoms apmokėti.

Grąžintina suma gali didėti

Biudžetui grąžintinų išmokų suma dar gali išaugti, nes kai kurios apmokėti politikų pateiktos sąskaitos kontrolierei sukėlė abejonių.

Pavyzdžiui, dauguma tarybos narių nedetalizuoja sąskaitų už mobilųjį ryšį ir internetą, todėl lieka neaišku, ar savivaldybė kartu su pokalbiais neapmoka įsigyjamų ryšio priemonių, papildomų paslaugų ar skambučių į užsienio šalis.

Per tikrintą laikotarpį vien tarybos narių telefoniniai pokalbiai ir interneto paslaugos savivaldybės biudžetui kainavo apie 8 tūkst. eurų.

Vienas tarybos narys mokesčių mokėtojų pinigais per 4 tūkst. eurų yra sumokėjęs už nuomojamą automobilį, nors turi nuosavą automobilį.

Kontrolierei kilo abejonių, ar tai nėra išperkamoji automobilio nuoma, nes tarybos narys nuomos sutarties savivaldybei nėra pateikęs.

Rankiojami svetimi kvitai

Pats šiurkščiausias pažeidimas – vienas tarybos narys išmokų ataskaitose įžūliai nurodo išlaidas automobilio išperkamajai nuomai, nors tokias apmokėti draudžia Palangos tarybos nario veiklos reglamentas.

Daugiausia – net 60 proc. visų išmokų sunaudojama automobilių degalams.

Pagal pateikiamus degalų įsigijimo kvitus kontrolierė apskaičiavo, kad tarybos nariai per mėnesį nuvažiuoja nuo 700 iki beveik 4 tūkst. kilometrų.

Ar politikai tiek važinėjo vykdydami vien tarybos nario pareigas, nustatyti neįmanoma.  Juo labiau kad degalai neretai buvo pilami įvairiuose šalies miestuose.

Pavyzdžiui, vienas Palangos tarybos narys pernai lapkritį pateikė 9 degalų įsigijimo kvitus, iš kurių penkiais atvejais degalai buvo pilti Vilniuje.

Analizuodama pateiktus kvitus kontrolierė aptiko, kad nemažai atvejų per dieną automobilio degalų bakas buvo pildomas keletą kartų arba tą pačią dieną buvo pilami skirtingų rūšių degalai.

Kontrolierės teigimu, toks daugkartinis degalų pirkimas už daugiau nei 500 eurų nėra protingai pagrindžiamas, todėl tuo piktnaudžiavę tarybos nariai kompensuotas išlaidas turėtų grąžinti apmokant tik mažiausią sumą.

Apmoka už mašinų eksploataciją

Nustatyti piktnaudžiavimų ir apmokant automobilio techninės priežiūros išlaidas.

Tarybos nariai už biudžeto lėšas savo automobilius remontavo, plovė, draudė, pirko atsargines detales.

Vienas politikas per 2016 metus savo automobilio remontui išleido tūkstantį eurų, kurie buvo kompensuoti iš biudžeto.  Kitas tarybos narys per dieną savo mašiną plovė du kartus iš viso už 28 eurus.

Beveik 500 eurų tarybos nariai išleido kompiuterių remontui ir spausdintuvams  įsigyti.  Kadencijos pradžioje politikams buvo išdalinti savivaldybei priklausantys planšetiniai kompiuteriai, kuriuos remontuoti turėtų savivaldybė.

Tačiau iš pateikiamų sąskaitų lieka neaišku, ar nebuvo remontuojami asmeniniai politikų kompiuteriai.

Siūlo kompansacijų limitus

Palangos savivaldybės taryba yra nustačiusi, kad tarybos nario veiklai kompensuojama 0,4 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Šiuo metu tai sudaro 329,12 euro.

„Bėda ta, kad nė vienas teisės aktas nenustato, kaip atskirti, ar konkrečios išlaidos buvo panaudotos tarybos nario veiklai.  Tai suteikia galimybę politikams piktnaudžiauti, nes kompensuoti pateikiamų išlaidų neįmanoma patikrinti“, – teigė kontrolierė A.Kedienė.

Ji savivaldybės vadovams rekomendavo Tarybos nario veiklos reglamentą pakeisti taip, kad jis politikus įpareigotų nurodyti naudojamą automobilį, pateikti su automobilių nuoma susijusias sutartis, detalizuoti prekių ar paslaugų pirkimo sąskaitas.

Kad nebūtų piktnaudžiaujama, kontrolierė pasiūlė politikams nustatyti atskirą lėšų limitą automobilio degalams ir ryšio paslaugoms.

Politikų įžūlūmas ir piktina, ir juokina

Vienas politikas pernai rugpjūčio 27 dieną degalus pylėsi 4 kartus su 2–5 minučių petrauka. Iš viso per 10 minučių buvo prisipilta 70 litrų degalų.

Nerūkančio tarybos nario pateiktame degalų pirkimo kvite buvo priskaičiuotas ir cigarečių pakelis.

Pernai birželio 25 dieną degalai buvo pilti milisekundžių skirtumu.  Iš pradžių buvo prisipilta 18,71 litro, o po akimirkos – 95,6 litro degalų.  Tiek degalų netelpa nė į vieno lengvojo automobilio degalų baką.

Lapkričio 12 dieną Vilniuje politikas minutės skirtumu iš skirtingų kolonėlių per du kartus prisipylė beveik 50 litrų dyzelino, o po gero pusvalandžio už 150 kilometrų esančioje Rasinių rajono degalinėje pylėsi 32,26 litro dujų.

Vienas tarybos narys nurodė pirkęs 1000 įmaučių už beveik 110 eurų. Kitas per 2016 metus pirko 5 kietuosius kompiuterio diskus už 433 eurus. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.