Mūšis dėl mero: kliuvo ir anūkui, ir seneliui

Į skandalus įklimpusį Lazdijų merą Artūrą Margelį paauklėti bandžiusiam ir taip raumenis parodyti troškusiam jaunajam konservatorių vėliavnešiui Gabrieliui Landsbergiui teko pabrukti uodegą.

V.Landsbergio dėka iki partijos pirmininkų ir europarlamentarų iškilęs G.Landsbergis tikriausiai manė, kad tvirtai vadovauti konservatoriams jam ir toliau padės įtakingojo senelio autoritetas. Bet, pasirodo, anūkas apsiriko.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Landsbergio dėka iki partijos pirmininkų ir europarlamentarų iškilęs G.Landsbergis tikriausiai manė, kad tvirtai vadovauti konservatoriams jam ir toliau padės įtakingojo senelio autoritetas. Bet, pasirodo, anūkas apsiriko.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretas ėmė skaldyti skirtingas požiūris į Lazdijų merą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretas ėmė skaldyti skirtingas požiūris į Lazdijų merą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 6, 2016, 6:19 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:34 AM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komiteto sprendimą sustabdyti A.Margelio narystę partijoje pasiūlęs G.Landsbergis užvakar per partijos prezidiumo posėdį liko vienišas – jis nesulaukė didesnės bendražygių paramos dėl egzekucijos populiariam merui.

„Lietuvos ryto“ šaltinių konservatorių stovykloje teigimu, G.Landsbergio poziciją, kad būtina stabdyti susitepusio Lazdijų rajono vadovo narystę partijoje, be išlygų parėmė tik prezidiumui priklausantis jo senelis Vytautas Landsbergis.

Bet kiti prezidiumo nariai neabejojo, kad vadovybės atstumtas A.Margelio kontroliuojamas vienas gausiausių konservatorių skyrių gali įvykdyti ketinimus kartu su meru pasitraukti iš partijos.

Toks grasinimas Vilnių pasiekė po antradienį netikėtai priimto Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komiteto sprendimo stabdyti mero narystę partijoje. Apie tai Lazdijų skyriaus atstovai teigia sužinoję tik iš žiniasklaidos.

Pagrasino trauktis kartu

Partijos vadovų ir etikos sargų elgesys supykdė A.Margelio šalininkus.

Prezidiumo nariams skirtame laiške lazdijiškiai priminė, kad A.Margelio prašymas išbraukti jį iš partijos narių ar sustabdyti narystę Lazdijų skyriuje turėjo būti svarstomas tik kitą savaitę, kai meras sugrįš iš ligoninės.

Anot skyriaus vadovybės, taip pat buvo pranešta, jog pats A.Margelis dėl šios priežasties negalės dalyvauti ir antradienį vykusiame Priežiūros komiteto posėdyje. Todėl Lazdijų konservatoriai prezidiumo prašė panaikinti partijos etikos sargų sprendimą, kitaip pagrasino elgtis drastiškai.

„Norime informuoti, kad, neatsižvelgus į mūsų kreipimąsi, kartu su pirmininku iš partijos narių pasitrauks ir visas partijos Lazdijų skyrius“, – pagrūmojo Dzūkijos dešinieji, be kita ko, užsiminę, kad jiems nepriimtina kovoti su saviškiais.

Gaisrą gesins keturiese

Vis dėlto G.Landsbergio vadovaujamas prezidiumas į Priežiūros komitetą nesikreipė, o nutarė sudaryti darbo grupę, kuri turėtų susitikti su A.Margeliu ir bandyti užglaistyti konfliktą.

Į šią grupę paskirtas buvęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius ir Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Neoficialiomis žiniomis, abu konservatoriai nepritaria tam, kaip elgiamasi su A.Margeliu, tačiau esą nelabai žino, kaip sustabdyti toli link skyrybų pažengusį procesą.

Darbo grupei taip pat priklauso partijos vykdomoji sekretorė Monika Navickienė ir partijos pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Pastarosios esą palaiko kitą konflikto pusę.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, Priežiūros komitetui nepakeitus savo sprendimo, Lazdijų skyrius gali įvykdyti grasinimus.

Be to, abejojama, kad G.Landsbergis pripažintų savo klaidą ir bandytų pakeisti Priežiūros komiteto sprendimą.

Pastarajam vadovauja sostinės vicemeras Valdas Benkunskas.

„Lietuvos ryto“ šaltinių konservatorių gretose teigimu, komiteto pirmininkas ir dauguma jo narių uoliai vykdo partijos pirmininko valią, galbūt taip tikėdamiesi geresnių vietų partijos kandidatų į Seimą sąraše.

Kodėl vadovybė spirgėjo?

Daugelis konservatorių neturi aiškaus atsakymo, kodėl staiga buvo priimtas sprendimas stabdyti A.Margelio narystę partijoje net nesulaukus, kol bendražygis pasveiks.

Svarstoma, jog ilgai trypčioję dešiniųjų vadovai nutarė užbėgti įvykiams už akių, – juos turėjo pasiekti signalai, kad A.Margelis ketina trauktis iš partijos, kartu išsivesdamas ir visą skyrių.

Juolab kad narystę stabdyti raginamas meras aiškino matąs tik dvi išeitis – likti arba trauktis.

Tačiau, be vadovybės noro atsiriboti nuo įtarimų slegiamo mero, įtakos galėjo turėti ir kerštas.

Kai kurie „Lietuvos ryto“ kalbinti dešinieji neabejojo, jog A.Margeliui kerštaujama už tai, kad per partijos pirmininko rinkimus Lazdijų skyrius anuomet nepalaikė V.Landsbergio kandidatūros ir balsavo už Ireną Degutienę.

Šis skyrius I.Degutienei buvo ištikimas ir per praėjusius partijos lyderio rinkimus, kai ji rungėsi su G.Landsbergiu.

Jaunajam konservatorių vėliavnešiui ypač galėjo nepatikti tai, kad Lazdijų skyrius nepakluso nurodymams iš Vilniaus kandidatu į Seimą vienmandatėje Lazdijų-Druskininkų apygardoje iškelti Vilių Semešką, kuris svariai prisidėjo prie sukelto skandalo dėl Druskininkų sveikatinimo centro „Aqua“ veiklos. Vietoj jo buvo pasirinktas A.Margelio palaikomas Juozas Galdikas.

Dar viena taip pat svarstoma Lazdijų skyriaus stūmimo iš partijos priežastis – artėjantis kandidatų į Seimą reitingavimas.

Neatmetama, kad daugiau kaip 600 narių turintis Lazdijų skyrius galėtų svariai paveikti kandidatų rikiuotę G.Landsbergiui artimų žmonių nenaudai. Todėl pastarieji gali būti suinteresuoti, kad skyrius kuo greičiau paliktų partiją arba stipriai nukraujuotų.

Įžvelgė bandymus vilkinti

Bet partijos Priežiūros komiteto vadovas V.Benkunskas „Lietuvos rytui“ aiškino, kad sprendimą stabdyti mero narystę paskatino kitos priežastys: „Pamatėme, kad nei A.Margelis, nei Lazdijų skyrius nerodo noro sprendimų priimti kuo greičiau.

Praėjusią savaitę jau turėjęs būti priimtas sprendimas nukeltas dar savaitei, o procesai Lazdijuose ir toliau eskaluojami.

Taip daroma žala partijai.“

Pasiteiravus apie kalbas, kad Priežiūros komiteto sprendimą stabdyti mero narystę partijoje galėjo pagreitinti prognozuojamas Lazdijų skyriaus subyrėjimas, V.Benkunskas to neatmetė, bet ir nesureikšmino: „Gali būti, kad skyriaus dalis, kuri dirba savivaldybės administracijos aparate, gali taip pasielgti.“

Pažeistas įstatymas

* Lazdijų merą A.Margelį (nuotr.) nemalonumai užgriuvo po to, kai „Lietuvos rytas“ sausio mėnesį atskleidė įtartinus savivaldybės ir anksčiau jam priklausiusios bendrovės „Dzūkų žinios“ sandorius.

* Paaiškėjo, kad merą liaupsinantį laikraštį leidžianti bendrovė galimai brangiau nei rinkos kaina savivaldybei pardavė televizorių, taip pat tiekė kopijavimo popierių ir kanceliarines prekes.

* Pernai šiai bendrovei, kuriai vadovauja mero žentas D.Brindza, iš savivaldybės nubyrėjo ir pelningas skelbimų, viešinimo ir užsakomųjų straipsnių spausdinimo užsakymas.

* Nors A.Margelis teigė įmonės akcijas pardavęs, viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje tai neatsispindėjo. Be to, laikraštyje vadybininke darbuojasi jo duktė Rūta.

* Viešųjų pirkimų tarnyba vakar paskelbė, kad iš „Dzūkų žinių“ kanceliarines prekes ir popierių pirkusi Lazdijų savivaldybė šiurkščiai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, o atskirai pirkusi kanceliarines prekes ir kopijavimo popierių siekė išvengti privalomų procedūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.