Tradicija pagerbti žvejus čia puoselėjama daugiau kaip dvidešimt metų.
Šventės organizatoriams teko atšaukti ekečių gręžimo varžybas, nebuvo išbandytas nuo seno puoselėjamas stintelių gaudymas ant Baltųjų Lakajų ežero, bet netrūko linksmybių.
Čia buvo surengta šventinė mugė, uždegtas laužas, veikė „Storų dviračių“ žiemos pramogos, triviečių slidžių rungtys, atrakcionas „Pagauk žuvelę“, kareiviškų batų mėtymo varžybos.
Paragauti žuvienės, dėl kurios rungėsi net septynios virėjų komandos, galėjo beveik visi šventės dalyviai, nes vienu metu kunkuliavo ant laužo daugiau nei 15 puodų.
Poilsiaudavo dar vaikystėje
Dainų autorius ir atlikėjas Arvydas Vilčinskas su savo drauge ne tik ragavo ir gyrė žuvienę, bet ir užlipęs ant scenos kvietė visus šokti ir dainuoti. Nors A.Vilčinskas gimė Kaune, bet Molėtų kraštas jam brangus nuo vaikystės, nes čia poilsiaudamas su tėvais, o vėliau su draugais jis dažnai traukdavo meškerioti.
„Gardi žuvienė, ją valgydamas prisiminiau, kaip būdavau laimingas, jei užkibdavo kad ir mažas ešerys. Tokios sriubos negausi kasdien, ji ypatinga“, – džiaugėsi paragavęs ant laužo išvirtos žuvienės A.Vilčinskas.
Kulinarinis paveldas – žuvienė
Vien dėl žuvienės, kuria garsėja Mindūnai, buvo verta čia užsukti. „Karšienė“, „Ikrienė“, „Karpienė“, – tokie žuvienių pavadinimai, surašyti ant lapelių, ragino mugės svečius nepraeiti pro šalį.
Mindūnuose kiekviena virėja turi savo mėgstamą receptą. Ešeriai, starkiai, kuojos, lydekos, lynai, karšiai – viskas tinka žuvienei. Tačiau dėl prieskonių galėtų pasiginčyti kiekviena moteris.
Tarptautiniuose virėjų čempionatuose dalyvaujančio Tomo Rimydžio mama Irena nė nepastebėjo, kaip greitai pasibaigė jos išvirta žuvienė. Ji ypatinga tuo, kad verdama tik iš Mindūnų krašte sugaunamų žuvų.
Nuo garsios virėjos neatsiliko ir mindūniškis Albertas Kaminskas, dovanojęs Žvejo žuvienės katilą, kurį užkaitė Stasė Vyšniauskienė.
Jei kam nors kilo neaiškumų, kuo skiriasi žuvies sriuba nuo žuvienės, mindūniškė I. Rimydienė, aiškino, kad žuvienei būtina iš anksto paruošti nuovirą. Jis verdamas bent tris valandas iš žuvų galvų, pelekų ir ašakų, o tai dažniausiai šeimininkės išmeta į šiukšlių kibirą, palikdamos tik žuvies filė.
„Norint išaiškinti, ar nuoviras jau tinkamas, reikia išgriebti iš puodo ašakų. Kai jos lūžinėja ir pasidaro trapios, vadinasi, galima kaisti žuvienę, į kurią būtina neužmiršti įdėti bulvių, morkų ir įvairių prieskonių“, – pasakojo I.Rimydienė.
Kad pasiruoštų šventei, ji kėlėsi šeštą ryto ir užkaitė net tris puodus po 50 litrų žuvienės.
Į šventę atvykęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas taip pat nepatingėjo užsirišti prijuostę ir išvirti „Rojaus“ žuvienės.
„Esu žemaitis, bet Mindūnų žiemos žūklės šventėje dalyvauju jau penktą kartą. Labai mėgstu žvejoti, o čia visada būna gera nuotaika“, – sakė aplinkos viceministras L.Jonauskas.
Ką galima paruošti iš žuvies, pasakojo ir mokė kulinarinio paveldo atstovai, žuvininkystės ūkio „Vasakna“ specialistai.
Kadagių kvapas kuteno nosį, kai Mindūnų esančios Juodakampio kaimo turizmo sodybos šeimininkas Vaidotas Laurinavičius dalinosi paslaptimis, kaip rūkyti žuvis naudojant pjuvenas.
Tautinių juostų audėja Rasa Breidokienė, susidomėjusi kulinariniu paveldu, išvirė ypatingos žuvienės, kurią gardino čiobreliais, lauro lapais, krapais. Ji atskleidė paslaptį, kad visas žuvis šiam patiekalui sužvejojo ne vyrai, o moterys.
Ragino didinti laimės indeksą
Atvykęs į Mindūnus europarlamentaras Antanas Guoga ragavo žuvienės, kurią paruošė iš upėtakių, užaugintų tenkinyje prie Anupriškių, pramogų centro „Tony Resort“ virėjas Harolas Žalys. Šią žuvienę pilstyti į lėkštes padėjo A.Guogos biuro vadovė Ada Jonušė.
Mugėje bendravęs su svečiais europarlamentaras buvo geros nuotaikos. Priminęs, kad Lietuvos gyventojai negali pasigirti savo laimės indeksu, A.Guoga ragino šalyje daugiau žmonių suburti į bendruomenių šventes.
Augdamas Australijoje politikas lankė šokių būrelį, dainavo chore, jam patinka etnografinės dainos ir muzika, nes ji geriausiai atspindi tautos charakterį. Didžiausią savo gyvenime žuvį A.Guoga taip pat yra sugavęs Australijoje, tai buvo marlinas, svėręs beveik 100 kilogramų.
A.Guoga mielai paima meškerę į rankas, taip pat ilsėdamasis Lietuvoje.
„Būčiau laimingas, jei Lietuvoje žmonės galėtų dažniau praleisti savaitgalius bendraudami, švęsdami svarbias istorines datas, nes tai didina pasitikėjimą valstybe. Gerai, kad šiemet vasarį yra daug švenčių, o svarbiausia – Vasario -16-oji“, – sakė A.Guoga.
Stipruoliai traukė virvę
Molėtų, Zarasų, Švenčionių, Utenos, Trakų krašto žvejai, atvykę į Mindūnus, demonstravo sumanumą ne vienoje rungtyje.
Stipriausi vyrai išbandė jėgas traukdami virvę, o Krašto apsaugos savanoriai kvietė varžytis, kas ilgiau išlaikys šovinių dėžes, kas toliau numes kareiviškus batus, kieno geriausias regėjimas, šaudant pneumatiniu šautuvu.
Amatininkai ir tautodailininkai iš visos Lietuvos turėjo ką parodyti. Įspūdingiausių žuvų drožėjas zarasiškis Gediminas Kairys ragino nenusiminti ir parsivežti namo originalių suvenyrų.
Šventės pagrindinis herojus Ežerinis, kurio vaidmenį puikiai atliko veterinaras Algirdas Breidokas, kvietė į sceną taip pat politikus.
Šiltų žodžių šventės dalyviams negailėjo Molėtų meras Stasys Žvinys, žemės ūkio ministerijos viceministrė Lina Kujalytė, aplinkos viceministras L. Jonauskas, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos direktorius Gedas Kukanauskas, Seimo nariai Petras Čimbaras ir Valentinas Stundys.
Parlamentaras V.Stundys buvo pasveikintas taip pat su artėjančiu vardadieniu – Valentino diena. Dėkodamas už tai, jis priminė, kad be meilės daug ko nebūtų šioje žemėje.
Šventėje dalyvavo taip pat žuvininkystės tarnybos prie žemės ūkio ministerijos direktorė Indrė Šidlauskienė, Laimutis Budrys, žuvivaisos specialistas Valdas Gečys, žvejai iš Molėtų, Ignalinos, Zarasų, Utenos, Trakų, Alytaus, Švenčionių rajonų.
Prabilo ir silikoninės žuvys
Šventės staigmena tapo naujosios ekspozicijos „Smart Ežerų žvejybos muziejaus“ atidarymas.
Lankytojus muziejuje pasitiko „gyvos“ ežerų žuvys, beveik natūralaus dydžio, jos atrodė kaip tikros. Jos galėjo judėti ir kalbėti.
Gėlavandenių žuvų interaktyviai judantys silikoniniai modeliai yra valdomi išmaniaisiais telefonais. Įgyvendinti šį sumanymą padėjo Vilniaus universiteto, aplinkos ministerijos, Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus specialistai.
Prie šio projekto daug prisidėjo gamtininkas ir rašytojas Selemonas Paltanavičius, fotomenininkas Saulius Kirvela, taip pat bendrovė „Minduvos statyba“.
Pernai iškovoję Pasaulio spiningavimo iš valčių čempionų vardus Sigitas Lukšta ir Gintautas Šiukščius taip pat surengė savo parodą, pasakojančią apie tai, koks ilgas kelias iki tokio garbingo apdovanojimo. Jau du dešimtmečius be šių žvejai pagalbos neįvyksta nė viena Žiemos žūklės šventė.