NATO štabas Lietuvoje – rimtas signalas Rusijai

2015 m. rugsėjo 3 d. 18:09
Evelina Valiuškevičiūtė
Ketvirtadienį Lietuvoje ir dar penkiose šalyse iškilmingai atidaryti NATO štabai.
Daugiau nuotraukų (2)
Kokia šių štabų reikšmė? Karo istorikas profesorius Valdas Rakutis sako, kad štabo įkūrimas buvo neišvengiamas. 
„Turime būti pasirengę, kad paskui, po 20 metų, mūsų nekaltintų, jog pramiegojome pavojų, kad kariuomenė ir vėl nieko nepadarė. Dabar daro“, – teigė Karo mokslų instituto Karo istorijos centro vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. dr. V.Rakutis.
Jeigu kiltų pavojus, šie štabai užtikrintų, kad į Lietuvą būtų operatyviai perdislokuotos NATO greitojo reagavimo pajėgos. Pirmieji padaliniai konflikto regione atsirastų per 48 valandas.
Rusija supranta tik jėgą
„Štabo įkūrimas yra priverstinis žingsnis, kaimynui rodant savo agresyvias užmačias ir demonstruojant tai visai įmanomais būdais“, – sakė profesorius.
Anot jo, Ukrainos įvykiai, incidentai Estijoje, Rusijos siunčiami lėktuvai prie sąjungininkų krantų – negalima į šiuos veiksmus reaguoti ramiai. Štabų įkūrimas yra reakcija į agresyvią ir įžūlią kaimynę.
„Turime būti pasiruošę, nes Rusija yra sunkiai prognozuojama, viską apgaubusi paslapties šydu, ir tai priverčia žiūrėti į ją, kaip į nenuspėjamą galimą priešininką arba agresorių. Jeigu to nedarysime, galėsime sakyti, kad esame nieko verti“, – pabrėžė profesorius.
Anot jo, Rusija supranta tik jėgos kalbą. Šešių štabų įkūrimas yra jėgos demonstravimas, kuris padės išvengti karo.
„Jėgos demonstravimas ir realūs gynybinės situacijos pokyčiai yra rimtas signalas Rusijai. Be abejonės, ji pasipiktins, pareikš nepasitenkinimą. Bet viduje jie jau daro reikalingas korekcijas, ir gali būti, kad tai prisidės prie karo išvengimo. Būtent išvengimo, o ne laimėjo, nes mes neturime tikslų kažką laimėti“, – sakė V.Rakutis.
Istoriko teigimu, didesnį nerimą kelia tai, kad Rusija įspraudė save į kampą. V.Rakučio teigimu, blogėjanti padėtis kaimynę gali priversti prie desperatiškų žingsnių.
„Situacija Rusijoje blogėja, ateitis nelabai aiški, viltis nėra ko, nusileisti – bijoma. Jie dabar save įspraudė į kampą, ir tai yra pavojinga. Užspeistas į kampą žmogus gali elgtis labai agresyviai ir tyčia imtis kokių nors veiksmų nebūtinai tikėdamas pergale, o tiesiog nežinodamas, ką jam daryti“, – teigė karo istorikas.
Štabo reikšmė – karinė
Jo teigimu, tokie štabai reikalingi tuomet, kai šalies kariuomenė pereina iš taikos būsenos į karo.  Todėl labai svarbu, kad šiam procesui vadovautų sklandžiai tarpusavyje dirbantys žmonės. Pagrindinė šių štabų ankstyvo įkūrimo priežastis – noras, kad komanda spėtų nugludinti savo darbą. 
Karo istorikas pabrėžė, kad štabas turi būti įrengtas anksčiau, nei prasideda pati operacija. Prireikus viskas turėtų vykti sklandžiai, nebūtų daroma klaidų, nes kiekviena štabo klaida reiškia kareivių gyvybes. 
V.Rakutis pabrėžė, kad svarbiausia šių štabų reikšmė – karinė. O politiškai – tai ryškus signalas, kad Lietuva rengiasi rimtai gynybai. 
„Bet koks improvizuotas veiksmas, daromas paskutiniu metu, yra labai didelė bėda. Kaip rodo istorija, dėl tokių klaidų buvo patiriami didžiuliai nuostoliai. Mes, lietuviai, kartais mėgstame daryti viską paskutinę akimirką. 
Tegul tas štabas būna. Jeigu nereikės, tai nereikės – žmonės padirbs kartu, turės patirties ir pažinčių Lietuvoje. O jeigu bus iš tiesų sunkūs laikai, štabas įgis aukso vertę, – sakė V.Rakutis ir pateikė  palyginimą: – Kartais žmonės dažniau skaičiuoja šautuvus, o juk kai nėra gero plano, tai šautuvai neturi šovinių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.