Juozo Urbšio mokykla nepasiduos – pakilo į kovą dėl išlikimo

Kauno Juozo Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos vadovai ir bendruomenė prabilo apie miesto valdžios bei Švietimo ir mokslo ministerijos siekį sunaikinti šią mokymo įstaigą. Antradienį vakare jie surengė protesto akciją „Išsaugokime savito ugdymo mokyklą“, kurios metu susikibę rankomis apjuosė mokyklą,  o rankose laikė pačių nupieštus plakatus. 

J.Urbšio katalikiškos mokyklos bendruomenė surengė akciją, skirtą išsaugoti mokymo įstaigą.<br>P.Mantauto nuotr.
J.Urbšio katalikiškos mokyklos bendruomenė surengė akciją, skirtą išsaugoti mokymo įstaigą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2015-04-21 20:49, atnaujinta 2018-01-06 06:15

Pasipriešinimas kilo Kauno savivaldybei nusprendus, kad nuo rudens ši mokykla turėtų tapti pagrindine, mat iki vasaros pabaigos įstatymai įpareigojo užbaigti švietimo įstaigų pertvarką. Vidurinių mokyklų neliks – jos pavirs gimnazijomis, progimnazijomis, pagrindinėmis mokyklomis.

Galutinis sprendimas turėtų būti priimtas kitą savaitę vyksiančiame Kauno tarybos posėdyje. 

Juozo Urbšio katalikiškos mokyklos bendruomenė stebisi, kodėl 1100 moksleivių turinti populiariai mokymo įstaiga pasmerkta tapti tik pagrindine. Valdžios sprendimu, katalikiška gimnazija taps „Vyturio“ vidurinė mokykla. 

„Sėkmingai dirbome penkiolika metų, o dabar visa tai norima užbraukti“, – stebėjosi mokyklos direktorius Paulius Martinaitis. 

Jis džiaugėsi, kad ir mokyklos gynimo akcija, kurioje dalyvavo keli šimtai moksleivių,  dar kartą įrodė jaunų žmonių pilietinio ugdymo rezultatą.

„Mūsų stiprybė yra tiesa ir ji turi nugalėti“, – kalbėjo P.Martinaitis.   

Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas pareiškė, kad miesto valdžia privalo laikytis įstatymų, o apie permainas švietimo įstaigų vadovai buvo įspėti dar praėjusiais metais.

„Didžioji dalis mokyklų sėkmingai persitvarkė, tačiau kai kurios įstaigos delsė turbūt tikintis politikų užtarimo ar naujų sprendimų ir dabar jos priėjo liepto galą“, – tvirtino A.Bagdonas.  Antradienį surengta protesto akcija jam primena manipuliavimą moksleiviais, o tai savivaldybės atstovui labai nepatiko. 

Pasak A.Bagdono, teisės aktai numato, kad vienoje gyvenvietėje gali būti tik viena savito ugdymo mokykla. Net jeigu gyvenvietę prilygintume seniūnijai, vienos katalikiškos gimnazijos Kaune turi nelikti, nes jos abi įsikūrę toje pačioje Dainavos seniūnijoje.

A.Bagdonas apie jų likimą kelis kartus tarėsi su Kauno arkivyskupu metropoliti Sigitu Tamkevičiumi. Dvasininkas esą taip pat norėtų, kad Kaune liktų dvi katalikiškos gimnazijos, tačiau esant būtinybei rinktis siūlė tokį statusą suteikti „Vyturio“ mokyklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.