Lietuva giria Baltarusijos poziciją dėl Ukrainos

2015 m. vasario 5 d. 09:37
BNS ir lrytas.lt inf.

Lietuva „labai teigiamai“ vertina

Daugiau nuotraukų (1)
Diplomato teigimu, Lietuva suinteresuota glaudesniais ES ir Baltarusijos ryšiais, tačiau Europa sankcijas Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui atšauks tik tuomet, kai bus pasiekta „esminė pažanga žmogaus teisių srityje“ ir paleisti politiniai kaliniai.
„Lietuva labai teigiamai vertina Baltarusijos užimtą poziciją ir Baltarusijos atliekamą vaidmenį tarptautinėse pastangose ieškant Rusijos ir Ukrainos konflikto sprendimo“, – BNS ketvirtadienį sakė diplomatas, komentuodamas trečiadienį Minske vykusias konsultacijas.
„Taip pat aukštai vertiname kolegų baltarusių užimtą principinę poziciją nesijungti prie tų sankcijų, kurias Rusijos vadovybė šiuo metu ekonomikos srityje taiko ES ir jos nariams“, – pridūrė viceministras.
Baltarusija politiškai ir ekonomiškai yra priklausoma nuo Rusijos, bet jos vadovas viešai nepritarė Maskvos veiksmams Ukrainoje ir bandė užimti tarpininko poziciją, Minske kelis kartus vyko konfliktuojančių pusių derybos.
Baltarusija dalyvauja Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programoje, nors ir nesiekia tokių glaudžių ryšių kaip Gruzija, Moldova ir Ukraina.
Pasak A.Krivo, gegužę Rygoje vyksiančiame ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime Baltarusija gali parafuoti susitarimus su ES dėl vizų režimo supaprastinimo ir readmisijos. Diplomato teigimu, iki šio susitikimo taip pat svarstoma galimybė surengti Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrų susitikimą.
Nuo 1994 metų Baltarusiją autoritariškai valdantis A.Lukašenka yra kritikuojamas Vakarų dėl žmogaus teisių pažeidimų ir opozicijos ribojimo. Keliems šimtams jo režimo pareigūnų ir kelioms dešimtims įmonių taikomos ES sankcijos.
Pernai rudenį ES „juodąjį sąrašą“ sutrumpino, įvertindama Baltarusijos sprendimą paleisti žmogaus teisių gynėją Alesį Beliackį, tačiau visiškai atsisakyti sankcijų, anot A.Krivo, yra per anksti.
„Pagrindinė priežastis, dėl kurios ES taiko ribojamąsias priemones Baltarusijos valdžios atstovų atžvilgiu, išlieka, todėl kalbėti apie ribojamųjų priemonių atšaukimą arba panaikinimą tikrai yra per anksti. Tam, kad ES galėtų priimti atitinkamą sprendimą, reikalinga esminė pažanga žmogaus teisių klausimais iš Baltarusijos pusės. Čia pirmiausia kalba eina apie politinių kalinių paleidimą į laisvę ir teisinio reabilitavimo būtinybę“, – tvirtino viceministras.
Baltarusijoje prezidento rinkimai vyks šį lapkritį. A.Krivas sakė „pabrėžęs būtinybę organizuoti rinkimų procesą ir rinkimų kampaniją skaidriai, įtraukiant ir organizuojant tarptautinio stebėjimo mechanizmus“.
LietuvaBaltarusijaAudrius Krivas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.