Paskerdus kiaulę, skerdiena nebuvo tirta dėl trichineliozės. Tik tuomet, kai buvo užregistruotas susirgimo trichinelioze atvejis, buvo atliktas mėsos likučių tyrimas. Rezultatas toli gražu nedžiuginantis: mėsoje aptikta kirmėlių.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad iš visų susirgimų, kuriuos sukelia helmintai (kirmėlės), trichineliozė yra pati pavojingiausia. Ligos sukėlėjai – apvalios kirmėlės trichinelės, kurių dydis 1 - 4 mm, o užsikrėtimo šaltinis – įvairių gyvūnų mėsa. Žmogus užsikrečia, suvalgęs virtos, keptos, sūdytos ar rūkytos trichinelėmis užkrėstos mėsos.
Mėsa užkrėsta trichinelėmis, išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos. O ir skonis gali būti kuo puikiausias. Pakanka suvalgyti 10 – 15 g tokios mėsos, kai skrandyje, veikiant virškinimo sultims, mėsoje buvusios trichinelių kapsulės ištirpsta, išsilaisvinusios lervutės nukeliauja į žarnyną ir jau po valandos įsiskverbia į žarnos sienelės gleivinę, kur tęsia savo vystymąsi iki brandos periodo.
Praėjus 4 – 7 paroms nuo užsikrėtimo, trichinelių patelės pradeda gimdyti gyvas lervutes – iki 3000 per mėnesį. Aktyviai prasiskverbusios į žarnų gleivinės kraujagysles, lervutės su kraujo tėkme gali nukeliauti į bet kurį organą ir į raumenis. Atkeliavusios į raumenis, trichinelės susisuka į spiralę, apie kurią netrukus susiformuoja kapsulė. Kapsulėje trichinelė gali likti gyvybinga iki 30 ir daugiau metų.
Ligos požymiai dažniausiai išryškėja, praėjus 2 – 3 savaitėms nuo užsikrėtimo (t. y., nuo trichineliuotos mėsos valgymo). Kuo anksčiau pasireiškia trichineliozės požymiai, tuo sunkesnė ligos eiga. Charakteringas trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti ranką ar koją, sunku kalbėti, kramtyti maistą. Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki 39 – 40ºC, ir karščiavimas gali tęstis 2 – 3 savaites. Veido patinimas, ypatingai išryškėjantis apie akis, taip pat yra vienas iš trichineliozei būdingų požymių. Patinimas – tai alerginės reakcijos, kurią sukėlė helmintų gyvybinės veiklos produktai, išraiška.
Trichineles galima sunaikinti tik sudeginus mėsą. Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti trichineliuotos mėsos. Na, o kad viso triūso, įdėto kiaules auginant, netektų dūmais paleisti, gyvulių augintojams norime priminti, kad svarbi trichineliozės profilaktikos priemonė yra tinkamas auginamų kiaulių laikymas. Be to, net tvarkingai augintos ir prižiūrėtos kiaulės skerdieną, būtina ištirti veterinarijos laboratorijoje. Tik gavus neigiamą atsakymą, galima mėsą vartoti maistui.