Statybininkams vėl linksma. O pirkėjams?

2014 m. vasario 15 d. 07:15
Arūnas Dumalakas
"Sostinė"
Daugiau nuotraukų (1)
Kad į sostinę grįžta kranai, pastebėjo ir meras A.Zuokas. Grįžta taip, kaip parskrenda paukščiai.
Nekilnojamojo turto ekspertai ne tokie poetiški. Jie mėgsta skaičių kalbą.
Tai štai - dabar Vilnius pirkėjams gali pasiūlyti pustrečio tūkstančio naujų butų. Atrodytų, daug? Nekilnojamojo turto ekspertai atsako: "Anaiptol. Tai mažai. Dėl to, kad paklausa sparčiai vejasi pasiūlą, auga butų kainos."
Vien pernai nekilnojamojo turto plėtotojai Vilniuje pardavė 60 proc. daugiau naujų butų nei prieš metus. Tai atsakymas, kodėl į miestą grįžta kranai.
Skirtingai nei kiti miestai ir miesteliai, vis verkiantys dėl mažėjančio gyventojų skaičiaus, Vilnius netrukus galės girtis pagausėjimu.
15 proc. Vilniaus pirkėjų įsigijo nekilnojamojo turto Pilaitėje, 11 proc. - Pašilaičiuose. Trečiojoje vietoje pagal parduotą nekilnojamąjį turtą - Naujamiestis, toliau rikiuojasi Žirmūnai ir Antakalnis.
Ir augo ne biurų bei prekybos patalpų pardavimas. Pagyvėjo prekyba naujais butais.
Praėjusiais metais sostinė išsiskyrė rekordine butų pasiūla. Tokios nebuvo nuo 2008 metų. Pernai pirkėjams buvo pasiūlyta 2700 naujos statybos butų, o 2012 metais - apie 2200.
Nespėja koja kojon su Vilniumi net milžinė kompanija "Google". Tik prieš metus ji papildė "Street View" duomenų bazę sostinės vaizdais, bet miestas keitėsi tokiais tempais, kad kai kurios nuotraukos atrodo lyg praėjusio šimtmečio.
Ir ne tik naujų namų atsirado Vilniuje. "Google" nerasime išorinio pietinio aplinkkelio, kuriuo dabar zuja automobiliai. Duomenų bazėje tebėra buldozerių išrausta pamiškė ir duobėta Kirtimų gatvė. Nėra ir vakarinio aplinkkelio tęsinio.
"Google" dar demonstruoja statybvietę ten, kur dabar iškilęs "BOD Group" aukštųjų technologijų centras Mokslininkų gatvėje. Pasižvalgę po duomenų bazę prie Vingio parko aptiksime gamyklos "Velga" griaučius, kurių nelikę nė žymės. Tokių pavyzdžių - dešimtys.
Prognozės džiuginančios - specialistai spėja, kad šiemet bus parduota 3500 butų. Jie jau įžvelgė, kad formuojasi nepakankamos pasiūlos rinka. Naujų butų pasiūlos augimas sustojo ir net pradėjo mažėti.
Nekilnojamojo turto vertintojai jau gąsdina, kad galime priartėti prie 2006-ųjų situacijos, kai būstų paklausa viršijo pasiūlą.
Kad taip gali nutikti, rodo sausio mėnesio duomenys: pirmąjį šių metų mėnesį nekilnojamojo turto plėtotojai pardavė daugiau nei 300 butų, o pernai pardavimas buvo triskart menkesnis. Be to, įprasta, kad sausio rodikliai metų suvestinėje būna vieni prasčiausių.
Tad Vilniuje ne tik pradedamos naujos statybos, bet ir atgaivinami sunkmečiu sustoję projektai. Prisimenami net ir tie, kurie apmirė po krizės. Tarkim, individualių namų kvartalas, skambiai pavadintas Pilies gyvenviete.
Statybos joje sustojo 2010-aisiais, jau sunkmečiui traukiantis. Šiemet jas nuspręsta tęsti. Atsirado pirkėjų, panorusių įsigyti būstą vos dvylikos namų gyvenvietėje aukščiausioje Vilniaus vietoje, Pavilnių regioninio parko kaimynystėje.
Kainos? Aišku, kad tokioje vietoje jos kandžiojasi. Bet jeigu atsigauna ir tokios statybos, vadinasi, pilnėja vilniečių piniginės.
Žvelgdami į prognozes, statybininkai trina rankomis. Naujų butų paklausa Vilniuje vejasi pasiūlą, todėl kainos tikrai kils. Jau pernai sostinėje butai pabrango 4-6 proc., dar 6-8 proc. brangs šiemet.
Jau dabar ekonominės klasės buto vidutinė kvadratinio metro kaina siekia 4240 litų. Gerai ar blogai į dangų kylančios kainos?
Savaime suprantama, butus Vilniuje įpirks tik tie, kurių pajamos didesnės nei vidutinės. Įsigyti nekilnojamojo turto sostinėje taps prestižu ir kitų miestų turtuoliams, o skurdžiau gyvenantys vilniečiai trauksis į provinciją. Tai neišvengiama.
Jei niekas nesikeis, gali būti, kad po kelių dešimtmečių Naujininkų ar Žirmūnų nebepažinsime. O tiems, kas norės gyventi Vilniuje, teks pakratyti kišenes.
"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.