Ministrą užbūrė į ausį jam kuždanti patarėja

2013 m. rugpjūčio 1 d. 07:00
Marius Jokūbaitis
Mažiau nei prieš metus finansų ministras Rimantas Šadžius pakvietė Violetą Latvienę dirbti patarėja. Tik spėjusi apšilti kojas ir neatsikračiusi mokesčių slėpimo šešėlio ji, atrodo, nusitaikė į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo postą.
Daugiau nuotraukų (1)
Finansų ministrui R. Šadžiui iškasus karo kirvį Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovui Modestui Kaseliauskui, šio kirvio kotą laiko V. Latvienė, rašo „Lietuvos rytas“.
Ji šiuo metu patarinėja ministrui mokesčių klausimais ir, šaltinių Finansų ministerijoje žiniomis, nori vėl užimti VMI viršininko postą ir, žinoma, atkeršyti dabartiniam inspekcijos viršininkui. O griežti dantį tikrai yra už ką.
Vyksta tarptautinis tyrimas
V.Latvienė septynerius metus buvo „Achemos grupės” finansų direktorė, todėl įkandin jos driekiasi mokesčių slėpimo skandalo šešėlis.
Tuo metu „Achemos grupei” priklausanti įmonė „Metoil” buvo įtarta mokesčių slėpimu – dėl jos iki šiol vykdomas tarptautinis tyrimas, kurį koordinuoja Lietuvos valstybinė mokesčių inspekcija.
„Lietuvos rytas” jau anksčiau rašė, kad Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Slovakijos pareigūnai turi duomenų, jog ši įmonė galėjo nuslėpti apie 10 milijonų litų mokesčių.
Įklampino naftos produktai
„Metoil” vertėsi naftos produktų – daugiausia dyzelino – prekyba.
Užsienio šalių pareigūnai Lietuvos VMI informavo, kad įmonės, kurioms „Metoil” neva parduodavo degalus, realiai neveikia.
Bendrovė galėjo joms parduoti beveik 6 milijonus litrų dyzelino. Tiesa, dalį degalų verslininkai parduodavo legaliai.
Po to, kai „Lietuvos rytas” aprašė šį tarptautinį tyrimą, „Achemos grupė” per savo žiniasklaidą pranešė, kad bendradarbiauja su pareigūnais dėl „Metoil” aferų, o tuomečiai bendrovės vadovai jau nebedirba.
Vadovų namuose – kratos
Šių metų gegužę buvusių „Metoil” vadovų namuose buvo atliktos kratos. Tuometis direktorius Juozas Miltenis yra pagrindinis įtariamasis baudžiamojoje byloje dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir iššvaistymo.
Krata buvo atlikta ir buvusio generalinio direktoriaus pavaduotojo Andrejaus Savickio bei dar vieno darbuotojo namuose. Buvę vadovai turėjo pasižadėti niekur neišvykti.
Pareigūnai mano, jog nuo 2005 metų „Achemos grupėje” finansų direktore dirbusi V.Latvienė turėjo žinoti, kuo užsiima „Metoil” vadovai, o galbūt net jiems patarti.
Bręsta interesų konfliktas
Ar normalu, kad asmuo, kuris pataria Mokesčių inspekciją pliekiančiam ministrui, pats galėjo būti susijęs su mokesčių slėpimo skandalu, kurį tiria dabartiniai Mokesčių inspekcijos vadovai?
„Jei valstybės pareigūnui kyla įtarimų dėl jo interesų konflikto, jis apie tai turi pranešti savo vadovui arba kreiptis į mus.
Taigi daug kas priklauso nuo paties žmogaus veiksmų”, – „Lietuvos rytui” sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovas Tomas Čaplinskas.
Jis pridūrė, kad jei kyla konfliktas, pareigūnas turi nusišalinti: „Jis turi deklaruoti, dėl ko gali kilti konfliktas.”
Naftos produktus pardavinėjo ilgą laiką
* Finansinių sunkumų slegiama „Metoil” 6 metus užsienio šalims pardavinėjo naftos produktus, daugiausia – dyzeliną.
* Naftos produktai buvo perkami ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Uzbekistane, o parduodami ES šalyse. Tam 2006 metais bendrovė net įsigijo naftos produktų terminalą Kalnėnuose (Jonavos r.). Degalus „Metoil” gabena ir į Lenkiją, Latviją bei Slovakiją.
* Milžiniški dyzelino kiekiai būdavo išgabenami į užsienį ir ten parduodami.
* Tačiau tikrasis pirkėjas likdavo nežinomas. Mokesčių inspektoriams „Achemos grupės” įmonė užkliuvo paaiškėjus, kad pirkėjai šiose šalyse gali būti fiktyvūs. O akcizo, pridėtinės vertės ir galbūt kitokie mokesčiai galėjo likti verslininkų kišenėse. Manoma, kad tokia veikla bendrovė galėjo užsiimti ne vienus metus.
Nuolat bandoma sukompromituoti vadovą
* Finansų ministerija pastaruoju metu negaili kritikos Mokesčių inspekcijai, kuriai vadovauja M.Kaseliauskas (nuotr.). Manoma, kad į šį postą gali grįžti V.Latvienė, jau vadovavusi inspekcijai nuo 2002 metų rugsėjo iki 2005 metų liepos.
* Mokesčių inspekcijai pavasarį buvo mestas šešėlis dėl PVM ir akcizų. Finansų ministras piktinasi, kad ekonomika auga, o mokesčiai surenkami prasčiau, nei planuota.
* Tačiau paaiškėjo, kad PVM įplaukos pirmąjį pusmetį laikinai sumažėjo dėl pasikeitusios PVM grąžinimo tvarkos ir išaugusio eksporto. Mat anksčiau importuotojams tekdavo mokėti avansinį PVM, o dabar to daryti nebereikia. Eksportuojai atsiima daugiau PVM.
* Subliūškus šiems įtarimams, Finansų ministerija apkaltino VMI dėl administravimo spragų. Kritikos dėl Mokesčių fondo pažėrė ir Valstybės kontrolė, tačiau ir jie buvo atremti.
* Politikuoti ir pataikauti valdžiai vengiantį M.Kaseliauską nuolat bandoma sukompromituoti – dažnai net primityviai.
* M.Kaseliauskas teisėsaugos pareigūnų akiratyje buvo atsidūręs 2010 metais, bet tąkart prokuratūra atsisakė jam pareikšti įtarimus.
* 2010 metų pavasarį VMI vadovo tėvų namuose Telšių rajone kratą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai staiga surado 100 šovinių.
* M.Kaseliauskas teigė apie šovinius nieko nežinojęs ir tai vertino kaip prieš jį rezgamą teisinį šmeižtą. Tėvų namuose jis negyvena nuo 1992 metų.
* 2012 metų gegužę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra aiškinosi, ar Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas M.Kaseliauskas nepaėmė 20 tūkst. litų kyšio, tačiau subliūško ir šis tyrimas.
* Tyrimas buvo pradėtas, kai pareigūnai gavo vieno asmens pareiškimą, kuriame jis nurodė inspekcijos viršininkui perdavęs kyšį.
* Apie tai netrukus buvo informuota Generalinė prokuratūra.
* Pats M.Kaseliauskas jam mestus įtarimus kategoriškai neigė ir vadino tai provokacija.
* Sukeltą skandalą pareigūnas siejo su informacinių technologijų konsultante, kuri bandė daryti neteisėtą poveikį Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojams vykdant informacinių technologijų projektus.
* Apie tai Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas raštu informavo STT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.