Po vėlyvo pavasario bulvių augintojai derliaus sulaukė laiku

„Nors šiemet pavasaris smarkiai vėlavo, šviežių bulvių pirkėjams pasiūlysime jau šį savaitgalį“, – pažadėjo Miežiškių kaime (Panevėžio r.) kartu su tėvais ir sesers šeima ūkininkaujanti Rita Valiukaitė. Pirmosios iškastos vagos nenuvylė – atrodo, kad ankstyvos bulvės šį šiltą ir drėgną pavasarį augo spėriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 12, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:48 PM

Kol kas tik Lenkijoje, Italijoje, Graikijoje ar net Egipte užaugintas šviežias bulves valgę lietuviai, norėdami paragauti užaugusių Lietuvoje, turės plačiau atverti pinigines. Pirmosios lietuviškos bulvės nebus pigios. Už kilogramą jų teks pakloti apie 4–4,5 lito.

Apie 10 hektarų bulvių auginanti Valiukų šeima džiaugiasi bulvių auginimui palankiu šiųmečiu pavasariu. Nors dėl neįprastai ilgai užsitęsusių šaltų orų bulves teko pasodinti keliomis savaitėmis vėliau, tik balandžio pabaigoje, pirmojo derliaus ūkininkai sulaukė panašiai tuo pačiu metu, kaip ir ankstesniais metais – apie Šv. Antaną (birželio 13 dieną).

„Buvome daug daržo plėvelės prisipirkę, galvojom, kad teks bulves dengti. Tačiau pavasarinių šalnų šiemet nebuvo. Kadangi užteko ir drėgmės, ir šilumos, bulvės augo kaip ant mielių“, – lrytas.lt sakė R. Valiukaitė. Su šeima jau paragavusi šviežių bulvių, mergina šį savaitgalį su artimaisiais jomis jau prekiaus ir Panevėžio turgavietėse.

Manoma, kad pirmųjų lietuviškų bulvių kilogramas kainuos apie 4–4,5 lito. Dabar šviežių importinių bulvių kilogramas Panevėžyje kainuoja iki 3 litų. Laukdami šviežių lietuviškų bulvių pirkėjai galėjo paragauti ne tik iš kaimyninės Lenkijos, bet ir Italijos, Graikijos ir netgi Egipto atvežtų bulvių.

Ūkininkai Valiukai – vieni iš nedaugelio Panevėžio turgavietės „Tau, žemdirby“ prekiautojų, dar turintys šiokių tokių pernykščių bulvių atsargų. Pasak R. Valiukaitės, tokių dar yra apie toną. Šviežių bulvių neįperkantys pirkėjai jas noriai perka, todėl greičiausiai jau po savaitės jų nebeliks.

„Tuomet jau prekiausime vien šviežiomis bulvėmis“, – sakė su šeima daržoves, įvairių augalų bei gėlių daigus auginanti ir parduodanti mergina. Ji pastebėjo, kad miestiečiai jau perprato, jog pačios skaniausios bulvės – mažos, kurias kaimo žmonės vadina „kiaulinėmis“ ir nevertina. Tokios mažos bulvytės populiarios ir užsienio šalyse, ypač tinka virti su lupenomis, taip išsaugant daugiau vitaminų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.