Vilniaus rajone - darželiai be lietuviškų grupių

2010 m. liepos 26 d. 09:39
ELTA ir lrytas.lt inf.
Vilniaus rajone dar yra darželių, kuriuose ugdoma tik lenkų kalba. Iš 25 rajone veikiančių ikimokyklinių įstaigų keturiose nėra sudaryta galimybių vaikus ugdyti valstybine kalba, parodė vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės atliktas tyrimas.
Daugiau nuotraukų (1)
„Kadangi įtarėme, kad panaši situacija gali būti ir kitose rajono ikimokyklinėse įstaigose, atlikome tyrimą, kuris patvirtino mūsų įtarimus - iš 25 rajono ikimokyklinių įstaigų keturiose vaikų ugdymas vysta tik lenkų kalba, o tai reiškia, kad šeimos neturi kito pasirinkimo“, - sako E. Žiobienė.
Atlikti tyrimą kontrolierę paskatino šių metų gegužę kontrolierės apsilankymas Vilniaus rajono Kalvelių vaikų darželyje, kur kilo problemos dėl papildomos lietuviškos grupės steigimo. Nors prašymą steigti papildomą grupę lietuvių kalba pasirašė apie pusšimtį ne tik lietuvių, bet ir lenkų tautybės bendruomenės narių, Vilniaus rajono Švietimo skyrius neskubėjo atsižvelgti į gyventojų norą vaikus ugdyti valstybine kalba, vaikų tėvams buvo siūlomos laisvos vietos tik lenkų kalbos grupėje.
Po kontrolierės raginimo jau birželį Vilniaus rajono savivaldybėje buvo priimtas sprendimas Kalvelių vaikų darželyje įsteigti lietuvišką grupę, teigiama pranešime spaudai.
Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje ir anksčiau buvo tirti tėvų skundai dėl problemų Vilniaus rajone esančiose ugdymo įstaigose, kuriose prioritetas skiriamas ugdymui lenkų kalba ir kartais diskriminuojami vaikai, norintys gauti išsilavinimą valstybine lietuvių kalba.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierės pažymoje Vilniaus rajono savivaldybei rekomenduojama Lavoriškių ir Rudaminos lopšeliuose-darželiuose bei Buivydžių ir Mostiškių vaikų darželiuose įsteigti bent po vieną lietuvišką grupę, kad Vilniaus rajono gyventojai turėtų galimybę minėtose ikimokyklinėse ugdymo įstaigose savo vaikus ugdyti lietuvių kalba.
Tyrimo metu nustatyti ir kiti pažeidimai ikimokyklinėse įstaigose Vilniaus rajone. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė tikisi, kad iki naujųjų mokslo metų situacija šiose įstaigose pagerės.
Vilniaus rajono seniūnijų duomenimis, šiuo metu Vilniaus rajone gyvena 6307 ikimokyklinio amžiaus vaikai.
Vilniaus rajono savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 1496 vaikai. Savivaldybės įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, Vilniaus rajone yra 25: 5 vaikų lopšeliai-darželiai, 14 vaikų darželių ir 6 mokyklos-darželiai. Jose yra 84 vaikų grupės. Iš jų 44 grupėse, kuriose yra 815 vaikų, ugdoma lietuvių kalba, 39 grupėse, kuriose yra 663 vaikai, ugdoma lenkų kalba ir 1 grupėje 18 vaikų ugdomi rusų kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.