Smuiko žvaigždė Leila Josefowicz jau Vilniuje – su LNSO ir dirigentu Peteriu Rundeliu ruošia „Gaidos” atidarymo koncertą

2024 m. spalio 17 d. 10:10
Vilniaus festivaliai
Pirmą kartą Lietuvoje koncertuosianti pasaulinio garso smuikininkė Leila Josefowicz (Kanada, JAV) jau atvyko į Vilnių ir pradeda repeticijas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO). Šiuo išskirtiniu koncertu šį savaitgalį prasidės didžiausias šalyje aktualios muzikos festivalis „Gaida“.
Daugiau nuotraukų (6)
Prestižiniu Europos festivalių titulu „EFFE Laureate” apdovanotas (vienintelis iš visų Lietuvos ir Baltijos šalių festivalių) festivalis „Gaida” šiemet rengiamas spalio 19 – lapkričio 6 d. Svarbu pažymėti, kad festivalio atidarymo koncertas spalio 19 d., kurį LNSO rengia su smuiko žvaigžde Leila Josefowicz ir įžymiu vokiečių dirigentu Peteriu Rundeliu, vyks ne šiam orkestrui įprastoje Nacionalinės filharmonijos salėje, o naujojoje LVSO koncertų salėje. Tad festivalio proga naująją salę ir jos giriamą akustiką pirmą kartą galės išbandyti ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.
Festivalio atidarymo koncerte spalio 19 d. be Leilos Josefowicz atliekamo Smuiko koncerto, kurį solistei sukūrė vienas žymiausių šių laikų italų kompozitorių Luca Francesconi, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras taip pat atliks dviejų festivalio „in focus“ kompozitorių – Milane gyvenančios garsios lietuvių kūrėjos Justės Janulytės ir žinomo vokiečių autoriaus Enno Poppe – kūrinius.
Atliekant įspūdingą, į meditaciją panardinantį J. Janulytės kūrinį „Recordare“ prie orkestro prisijungs valstybinis choras „Vilnius“. Šių dviejų kviestinių kompozitorių muzika bus ir plačiau pristatoma festivalyje, jų kiti kūriniai nuskambės įvairiuose „Gaidos“ koncertuose, kuriuos rengia Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Lietuvos kamerinis orkestras, violončelininkų grupė „Cello Club“, Berlyno muzikos kolektyvas „ensemble mosaik“ ir kt.
Spalio 28 d. Nacionalinėje filharmonijoje bus rengiamas susitikimas-pokalbis su šiais kompozitoriais, kuriame publika galės gyvai išgirsti intriguojančias detales apie jų kūrybą, įkvėpimus ir įvairias gyvenimiškas paslaptis, kurios lieka už kūrinių partitūrų.
Justė Janulytė yra viena žinomiausių tarptautinėje scenoje Lietuvos kompozitorių. 2009 m. ji laimėjo pirmąją vietą UNESCO organizuojamoje Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje Paryžiuje. 2011 m. J. Janulytei įteikta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Jaunojo menininko premija. 2017 m. kompozitorė apdovanota Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, 2019 m. laimėjo Miuncheno konkursą „Musica femina“.
Kompozitorė yra bendradarbiavusi su daugybe garsiausių pasaulio ansamblių ir solistų, tarp kurių – Berlyno „Konzerthaus“ simfoninis orkestras, BBC simfoninis ir BBC Velso nacionalinis orkestras, Helsinkio filharmonijos, Lenkijos nacionalinės filharmonijos orkestrai, Vakarų Vokietijos radijo, Venecijos teatro „La Fenice“ simfoniniai orkestrai, „London Sinfonietta“, „BBC Singers“ ir daugelis kitų garsių Europos kolektyvų. J. Janulytė yra Monako princo Pierre’o fondo muzikinės tarybos narė. 
Berlyne gyvenantis Enno Poppe yra vienas svarbiausių šių laikų Vokietijos kompozitorių. Jis yra ne tik klasikinę kompoziciją bei garso sintezę įvaldęs muzikos kūrėjas, bet ir žinomas dirigentas, dirigavęs žymiausiems šiuolaikinės muzikos ansambliams „Klangforum Wien“, „Musikfabrik“, „Ensemble Resonanz“, „ensemble mosaik“ ir kt. Jo kūrinius atlieka Helsinkio filharmonijos, Los Andželo filharmonijos, Bavarijos radijo, BBC Škotijos, Vakarų Vokietijos radijo simfoniniai orkestrai, Zalcburgo festivalis bei festivaliai „musica viva“ (Miunchenas), „MaerzMusik“ (Berlynas) ir daugelis kitų, jo kompozicijas yra dirigavę tokie batutos meistrai, kaip Pierre’as Boulezas, Susanna Mälkki, Emilio Pomarico, Peteris Rundelis ir kt.
Enno Poppe yra Berlyno menų akademijos Busoni kompozicijos prizo bei Ernsto von Siemenso muzikos fondo prizo laureatas, Berlyno menų akademijos, Šiaurės Reino-Vestfalijos mokslų ir menų akademijos, Bavarijos dailiųjų menų akademijos narys.
Trečioji kviestinė festivalio „Gaida“ kompozitorė, su kuria publika turės galimybę susipažinti gyvai – tai amerikiečių muzikos žvaigždė, dainininkė ir kūrėja Caroline Shaw. Jos koncertas vyks gruodžio 5 d. LVSO koncertų salėje, kuriame ji pasirodys kartu su įžymia Niujorko mušamųjų grupe „So Percussion“. O jos kūrinys „Entr’acte“ nuskambės spalio 25 d. Lietuvos kamerinio orkestro ir smuiko virtuozo Hugo Ticciati koncerte Nacionalinėje filharmonijoje.
Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ atidarymo koncertas su pasauline smuiko žvaigžde Leila Josefowicz (Kanada, JAV) – spalio 19 d. Vilniuje, naujoje LVSO koncertų salėje. Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui diriguos įžymus vokiečių dirigentas Peteris Rundelis. Bilietus platina „Bilietai.lt“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė. Visa festivalio programa – čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.