Festivalis „Kaunas Blues 2024“ vilioja ir unikalia nemokama dienine programa

2024 m. spalio 7 d. 13:38
Spalio 11–12 dienomis Kauną užliesianti muzikinė fiesta „Kaunas Blues 2024“ klausytojų dėmesį patrauks ne vien tik įspūdingais vakariniais koncertais Kauno Sporto Halėje (penktadienį spalio 11 d. ant scenos lips Othman Wahabi ir bliuzo primadonos JJ Thames ir Crystal Thomas, šeštadienį – Baba Sissoko su grupe „Mediterranean Blues“ ir vienas žymiausių pastarųjų kelių dešimtmečių bliuzroko atlikėjų gitaristas Walter Trout), bet ir itin marga nemokama dienine programa, praėjusiais metais itin pamėgta klausytojų.
Daugiau nuotraukų (5)
Dieninės festivalio dalies, vyksiančios spalio 12-ąją, šeštadienį, nuo 13 iki 18 valandos, koncertai išsidėstys aplink Kauno autobusų ir geležinkelio stotį. Tai Čikagos ir apskritai bliuzo istorijos inspiruota idėja. Bliuzas neatsiejamas nuo traukinių, nuo nedidelių užeigų (vadinamųjų „juke joint“), kuriose susispaudę tarp muzikos, prakaito ir istorijų prisigėrusių sienų žmonės linguodavo į bliuzo taktą ar šėldavo apimti ekstazės ir taip pamiršdavo kasdienybės vargus. Tad ir „Kaunas Blues 2024“ gaivins šią tradiciją ir sieks bliuzui grąžinti autentišką pirmapradį gaivalą koncertus rengdamas ypatingose vietose.
Tuo pačiu dieninės programos atlikėjai nebus vien tik chrestomatiškai ir siaurai atitinkantys bliuzo standartą. Išgirsime čia ir liaudies muzikos, ir world, ir psichodelikos. Tai, kas kyla iš širdies ir ką plačiausia to žodžio prasme apima bliuzo pavadinimas. „Bliuzas jungia“ – toks festivalio šūkis, tinkantis ir dieninės programos stilistinei įvairovei. Šiek tiek plačiau apie konkrečias vietas, kuriose vyks koncertai ir konkrečias grupes bei atlikėjus, kurie pasirodys.
Kauno sutobusų stotyje linksmai patrypčiot kvies autentišką lietuvių ir kitų šalių liaudies muziką atliekantis ansamblis „Vydraga“. Ansamblis ne iš kelmo spirtas – susikūręs dar 1988 m., po šiai dienai pristato lietuvių folklorą pasauliui, yra koncertavęs įvairiuose festivaliuose, tarptautinėse parodose, taip pat NATO būstinėje Briuselyje.
„Stoties Bare“ (įsikūrusiame 1866 metų statybos pastate, kuriame tarpukaryje gyveno susisiekimo ministras, sovietmečiu – geležinkeliečių šeimos, o nuo 1980 m. galo veikė baras „Šveikas“) klausytojai turės progą išgirsti „Fortunati Band“, kurie sako esantys įvairių tautų folklorinį varį plėšianti grupė, pakelianti ne tik ūpą, bet ir bokalą! Kolektyvas žada atnešti įdomią, neregėtą, muzikos skonių paletę, kuri privers net labiausiai užkietėjusį pilietį pajudėti.
Bare „Pas Virginiją“ pasirodys dzūkodelikos epitetu savo kūrybą krikštijantis Rokas Kašėta, kuris pats sako esąs „muzikantas nog Krokšlio kaimo, kurio kūrybon jo prigimcinė šnekta suspina su bliuzu, bosanova, kitais žanrais“. Jį pakeis akordeonistas Voldemaras, kuris sako, kad jo visas gyvenimas yra muzika. Voldemaras jau daug metų groja Pilies gatvėje ir, jeigu jo ten nebūna, kažko išties trūksta.
Legendinėje „Čeburekinėje“ (veikiančioje jau 30 metų ir patiekiančioje, ko gero, geriausius čeburekus Lietuvoje!) jau antrus metus iš eilės pasirodys amerikietišką hillbily ir bluegrass muziką meistriškai atliekantys „Midnight Special“, nunešiantys į Apalačų kalnus ir neaprėpiamus tolius. Ten pat išgirsime ir tikrą liaudies smuikininką Vytą duete su bičiuliu Arūnu (armonika). Nedaug likę tokių, kurie groja visiškai improvizuodami Lietuvos kaimo „bliuzą“ ir gali 3 valandas atgroti kaip nieko.
Šalia esančioje kavinėje „Viržuona“ (stoties inteligentų vieta: puiki kava, gardūs pyragėliai ir legendinė šaltiena) pasirodys pernai festivalyje taip pat grojęs akustine psichodelika savo muziką vadinantis akustinės gitaros šamanas Algis Fediajevas. Kadaise nuo bliuzo ir amerikietiško folk įtakų atsispyręs kūrėjas savo originaliu skambesiu kvies klausytoją į vidinę kelionę. Ten pat išgirsime ir Artimųjų Rytų skambesį, kurį skleis Rustamas Ibadulajevas – gatvės muzikantas ir multiinstrumentalistas, mokęsis fortepijono, o vėliau ir rytų etninių instrumentų. Savo improvizacijas Rustamas apipina Turkijos, Irano ir Armėnijos garsais.
Tuo tarpu kavinėje „Žaliūkė“ klausytojai turės progą pasimėgauti klasikiniu bliuzu. Iš pradžių ten pasirodys atliekantys „JHB AGNE TRIO“ (Agnė Motiejauskaitė – vokalas, Kipras Mikelis – lūpinė armonikėlė, Aleksandr Belkin – vokalas, gitara, „Stomp Box“) , pakviesiantys akustinio bliuzo valandai, kurioje susilies gospel, country ir piedmont blues skambesiai, o svaiginantis vokalas, gitara ir armonikėlė nuneš klausytoją į Jungtines valstijas prieš 100 metų. Po jų toje pačioje vietoje pasirodys bene geriausiai žinomų Lietuvos bliuzmenų Virgilijaus Juto ir Aleksandro Belkino duetas, susikūręs dar 1995-aisiais metais ir kur tik negrojęs (nuo didelių festivalių iki jaukių klubų). Jų meistriškai atliekamą repertuarą sudaro klasikinis akustinis bliuzas, country bliuzas, 7–8 dešimtmečių auksinės baladės ir savos dainos lietuvių ir anglų kalba.
„Volfas Engelman Galerijoje“ gros lietuviško bliuzo patriarchai „Bliuzoholikai“, atliekantys savos kūrybos dainas tik lietuviškais tekstais. Jų dainos – nesenstanti bliuzinė tematika: apie tarpusavio santykius tarp žmonių, santykius tarp vyro ir moters, tarp meilės ir kančios, džiaugsmo ir neapykantos. Na o po jų dieninę programos dalį vainikuos Ian Siegal, atitinkantis į kompromisus nesileidžiančio, užgrūdinto ir kieto bliuzmeno archetipą, o jo muzika iškart padvelkia autentiškumu, jėga ir netgi savotišku šiurkštumu. Bliuzinės natos slide gitara, tvirti ritmai ir sodrus, stiprus, netgi grubokas ir geriausia to žodžio prasme purvinas vokalas – pirmiausia tai patraukia klausytojo dėmesį.
Šeštadienį po vakarinės dalies laukia „jam session“, vyksiantis „Volfas Engelman Galerijoje“, kurį pradės Ian Siegal ir ugningoji„Luca Giordano Band“
Šalia vakarinės, dieninės programų ir „jam session“ festivalis „Kaunas Blues 2024“ šeštadienį siūlo ir dar vieną įspūdingą atrakciją – kelionę iš Vilniaus į Kauną bliuzo traukiniu, kurio vagonuose skambės liaudies muzikos ansamblio „Vydraga“ gyvai atliekama muzika.
Taip pat abi dienas į koncertus ir iš jų iš Vilniaus ir atgal važiuos specialus festivalio „Kaunas Blues 2024“ autobusas.
Vakariniai koncertai Kauno sporto halėje:
Spalio 11 d., penktadienis, 19 val.
Spalio 12 d., šeštadienis, 19 val.
Koncertų Kauno sporto halėje bilietai: www.bilietai.lt
Dieninė dalis:
Spalio 12 d., šeštadienis | 12:00 | Kauno stoties rajonas
Daugiau informacijos ieškokite www.gmgyvai.lt
Festivalį finansuoja Kauno miesto savivaldybė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.