Didžiojoje muzikų šventėje paminėtos svarbios datos ir pagerbti talentingi šalies atlikėjai

2024 m. spalio 3 d. 20:00
Jazmina Preibytė
Pirmąją spalio dieną Valdovų rūmuose įvykusioje Didžiojoje muzikų šventėje vienu metu paminėti trys reikšmingi įvykiai: apdovanoti 2024 m. Lietuvos muzikų sąjungos įsteigto prizo Auksinis diskas laureatai, skambiai atšvęsta Pasaulinė muzikos diena bei žurnalo „Muzikos barai“ 93-iasis gimtadienis.
Daugiau nuotraukų (3)
Šiais metais Auksiniais diskais apdovanoti Rita Petrauskaitė (sopranas), Paulius Anderssonas (fortepijonas), Neda Malūnavičiūtė (vokalas, fleita), Povilas Jaraminas (fortepijonas) bei Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“, vadovaujamas Imanto Jono Šimkaus.
Džiugino jaunieji talentai
Nuo 1997-ųjų kasmet didžiausią LMS metų renginį pradedančios fanfaros ir džiugina, ir jaudina. Juk per tuos 27 metus patirta daug netekčių, tačiau asociaciją papildė didžiulis būrys jaunųjų muzikų.
„Kitais metais ruošiamės vyriausiojo asociacijos nario kontrabosininko Zigmo Žuko 100 metų jubiliejui, o šiandien apdovanosime iki šiol jauniausią, dar nė trisdešimties neturintį, Auksinio disko laureatą P.Anderssoną.
Kartų sugyvenimas ir bendrystė – bene svarbiausias Muzikų sąjungos rūpestis. Kol turėsime tiek talentingo jaunimo ir gerbsime vyriausiuosius, asociacija tikrai sėkmingai gyvuos“, – sveikinimo žodžius tarė Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė bei „Muzikos barų“ redaktorė prof. Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.
Kiek vėliau prezidentė juokavo, kad gal todėl Pasaulinė muzikų diena 1976 metais ir paskelbta spalio 1-ąją, kad būtent tą dieną 1931 m. pasirodė pirmasis Lietuvos muzikų leidinio – muzikos meno ir mokslo žurnalo „Muzikos barai“ – numeris.
Koncertą pradėjo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos vienuoliktokas pianistas Povilas Ušinskis (mokytoja Raimonda Sližienė). Kiek vėliau scenoje pasirodė Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai smuikininkas Rokas Diržys (10 kl., mokytoja Rūta Lipinaitytė) ir violončelininkas Teodoras Lipčius (6 kl., mokytoja Ramutė Kalnėnaitė).
„Džiugu girdėti Lietuvos jaunųjų talentų pasirodymus“, – džiaugėsi vienas koncerto vedėjų muzikos kritikas Tomas Bakučionis.
Į sceną žengė laureatai
Operos solistė R.Petrauskaitė, pelniusi tris Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro apdovanojimus, Klaipėdos miesto apdovanojimą „Padėkos kaukė“ (Metų aktorės nominacija) bei kitus įvertinimus, stebino išraiškingu ir stipriu balsu. Ji atliko Undinės ariją iš Antoníno Dvořáko operos „Undinė“, Džildos ariją iš Giuseppe Verdi operos „Rigoletas“, Margaritos ariją iš Charles´io Gounod operos „Faustas“. Solistei fortepijonu akompanavo Audronė Juozauskaitė.
„Labai geros emocijos, esu labai dėkinga, kad buvau pastebėta. Tai labai netikėta, bet visi geriausi dalykai ateina netikėtai“, – kalbėjo R.Petrauskaitė pasibaigus koncertui.
„Ir staiga patiri to kadaise nesuvaldomo vaiko, grojusio mušamaisiais, džiazavusio, aistringo sunkiasvorio džipo vairuotojo, iš pelkių gelbstinčio bėdon patekusius žmones, pagaliau net sunkumų kilnotojo visišką hipnozę! Jo atliekama muzika „paima“ nuo pirmos rečitalio akimirkos, o publika po koncerto klausia: kas jis ir iš kur? Tai  jauniausias mūsų laureatas, kuriam dar nėra nė trisdešimties“, – taip A.Žigaitytė-Nekrošienė pristatė į sceną žengiantį fortepijono virtuozą P.Anderssoną.
Daugiau kaip 16 tarptautinių konkursų Europoje laureatas preciziškai ir subtiliai paskambino Josepho Haydno Sonatą C-dur.
„Man garbė būti šiame koncerte. Kai rugpjūtį man buvo paskambinta dėl šio apdovanojimo, pamaniau, kad tai pokštas. Negalėjau patikėti, reikėjo laiko suprasti ir priprasti. O šiandien čia buvo tikrai jaukus, euforiškas vakaras. Ypatingas malonumas būti įvertintam būtent kolegų“, – po pasirodymo kalbėjo pianistas.
Auksinis diskas už viso gyvenimo laimėimus įteiktas džiazo pianistui P.Jaraminui. Jis atliko džiazo standartų siuitą. Klausytojai neslėpė susižavėjimo pianisto virtuoziškumu ir palydėjo jį gausiais plojimais.
„Man buvo didelė garbė ir džiaugsmas pristatyti tokio masto ir rango atlikėją. P.Jaraminas savo kūrybinėje biografijoje visada tvirtai stovėjo ant dviejų platformų – klasikinės ir džiazo muzikos“, – teigė T.Bakučionis.
Ryški Lietuvos džiazo vokalistė ir fleitininkė N.Malūnavičiūtė kartu su fortepijono meistru Richardu Baniu, neseniai tapusiu Lietuvos muzikų sąjungos nariu, atliko trijų džiazo kūrinių kompoziciją
„Šiandien buvau apdovanota! Valdovų rūmuose iškilmingai man buvo įteiktas Muzikų sąjungos Auksinis diskas! Esu laiminga, nes įvertinta akademinio pasaulio, muzikų profesionalų! Žinau, kad dainuoju ne dėl apdovanojimų, bet vis tiek smagu, jog buvau pastebėta! Esu dėkinga, kad salėje su manimi buvo mano didelė palaikymo šeima ir mano ištikimas scenos partneris R.Banys. Ačiū Dimai Golovanovui už beprotiškai daug gražių žodžių, kurie buvo pasakyti man įteikiant apdovanojimą“, – džiaugsmu po koncerto dalijosi N.Malūnavičiūtė.
Vakarą vainikavo Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“, vadovaujamas I.J.Šimkaus. Jie paruošė klausytojams penkių kūrinių programą: Vaclovo Augustino „Da pacem Domine“ ir „Sanctus“, I.J.Šimkaus „Ave Maria“, Julie Gold „From a Distance“, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Sutems tamsi naktužėlė“. Darniai skambantys balsai, netradicinis išsidėstymas pasirodymo pradžioje – choras sukūrė ypatingo skambesio efektą apsupęs publiką – ir pasiekta kulminacija, choristams tradiciškai sustojus scenoje... Visa tai kūrė ypatingą sakralumo įspūdį.
„Labai džiugu, viskas praėjo puikiai. Džiaugiuosi dėl kolektyvo“, – neslėpė emocijų choro vadovas I.J.Šimkus.
„Po savo pasirodymo atsiėmę Auksinį diską dar ilgai tarpusavyje kalbėjomės, kokia tai garbė, džiaugsmas ir, žinoma, atsakomybė. Ir kiekviena mintis galiausiai nuklysdavo nuo paties apdovanojimo prie to „kodėl“: kodėl taip nuoširdžiai bei atkakliai darome tai, ką darome? Prie to, kokia yra mūsų misija ir kokie esame dėkingi choro vadovams bei vieni kitiems už bendrystę, palaikymą ir įkvėpimą. Tegul šios mintys gyvuoja mumyse ir sunkesnę išbandymų minutę!“ – neslėpė džiaugsmo choro „Adoramus“ dainininkai.
Pasirodymais džiaugėsi ir susirinkusieji
„Mano draugė dainuoja chore „Adoramus“. Išgirdusi visą šį vakarą skambėjusią muziką jaučiuosi pakylėta“, – sakė klausytoja Indrė, atėjusi su gėlių puokšte.
„Man regis, kad šiandien visiems muzikams čia vieta. Matėme talentingą jaunimą, mūsų ateitį. Meistrai, kurie laimėjo, parodė, kokie jie yra talentingi ir gabūs. Jaučiasi, kad šiandien yra šventė – gal ne tokia triukšminga, kaip mes įpratę, bet juk tai šventė, skirta muzikams pagerbti“, – kalbėjo gera nuotaika trykštantis senjoras Eduardas.
„Mus pakvietė draugė. Labai patiko koncertas, pačios geriausios emocijos. Trūksta žodžių, kaip gerai“, – teigė iš Amerikos atvykusi klausytoja Diana.
„Kiekvienais metais laureatus renkame iš 8–10 kandidatų. Per tuos 23 apdovanojimų teikimo metus nė karto net nemėginome apdovanoti kurio nors atlikėjo antrą kartą. Ir kiekvienais metais Didžiosios muzikų šventės metu įsitikiname – apdovanoti geriausieji! Toks mūsų asociacijos veiklos tikslas: nuo jaunų dienų stebėti augančius talentus, laiku pamatyti ir atkreipti visuomenės dėmesį į darbščiausius, išsiskiriančius iš gausaus muzikų būrio.
Juokauju, kad dažnas Auksinio disko laureatas netrukus pelno ir valstybinius apdovanojimus. Dar vienus veiklos metus vainikavusi šventė įvyko! Džiaugiuosi, kad publiką sužavėjo daugeliui anksčiau nė negirdėti vardai, kone kiekvieną pasirodymą lydėjo šūksniai „atradimas!“, – pasibaigus šventei mintimis dalijosi prof. A.Žigaitytė-Nekrošienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.