Smuiko žvaigždės Leilos Josefowicz koncertą Vilniuje diriguos vienas garsiausių vokiečių dirigentų Peteris Rundelis

2024 m. spalio 2 d. 16:46
Vilniaus festivaliai
Pirmą kartą į Lietuvą atvykstanti pasaulinio garso smuikininkė Leila Josefowicz (Kanada, JAV) spalio 19 d. naujoje LVSO koncertų salėje Vilniuje pasirodys diriguojant įžymiam vokiečių dirigentui Peteriui Rundeliui. Apie jį prancūzų leidinys „Res Musica“ rašė: „Peterio Rundelio neklystanti ausis ir spinduliuojantys judesiai daro stebuklus.“ Peterio Rundelio mostas šiame išskirtiniame koncerte padės ne tik garsiajai smuiko virtuozei, bet ir Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui bei Valstybiniam chorui „Vilnius“.
Daugiau nuotraukų (2)
Prestižinių apdovanojimų „Grand Prix du Disque“ ir „Echo Klassik“ laureatas, nominuotas „Grammy“ už Heinerio Goebbelso „Surogatinių miestų“ („Surrogate Cities“) įrašą, Peteris Rundelis yra vienas labiausiai vertinamų batutos meistrų Europoje. Dėl savo gilaus įvairių stilių ir epochų muzikos pažinimo bei interpretacijų kūrybiškumo jis kviečiamas diriguoti svarbiausiems Senojo žemyno orkestrams. 
„Preciziškas ir drauge spinduliuojanti energija, Peteris Rundelis niekada nepraranda savo išskirtinio lankstumo. Jis užtikrina muzikinės tėkmės nuoseklumą ir suprantamumą“, – apie jį rašė muzikos žurnalas „Diapason“. Peteris Rundelis nuolat diriguoja Bavarijos radijo orkestrui, Vokietijos simfoniniam orkestrui Berlyne („Deutsches Symphonie-Orchester Berlin“), Šiaurės Vokietijos radijo („NDR Elbphilharmonie”), Vakarų Vokietijos radijo („WDR”) ir Pietvakarių Vokietijos radijo („SWR”) simfoniniams orkestras. Pastarųjų metų pasirodymai – su „Radio France” filharmonijos orkestru, Nacionaliniu Lilio orkestru, Liuksemburgo filharmonijos orkestru, Briuselio filharmonijos orkestru, „Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino“, Romos operos teatro orkestru, Vienos simfoniniu orkestru ir Frankfurto radijo simfoniniu orkestru. 
Peteris Rundelis daug dirba su opera ir muzikiniu teatru. Jis rengė ir dirigavo pasaulines operų pastatymų premjeras Bavarijos valstybinėje operoje, festivalyje „Wiener Festwochen“, Berlyno „Deutsche Oper“ ir Barselonos „Gran Teatre del Liceu“ teatruose, garsiuosiuose Bregenco ir Švetcingeno festivaliuose, bendradarbiavo su įžymiais režisieriais Peteriu Konwitschny, Heineriu Goebbelsu, Peteriu Mussbachu, Philippe’u Arlaud, Reinhild Hoffmann, Carlusu Padrissa (iš grupės „La Fura dels Baus“), Willy Deckeriu.
Tarp jo darbų operoje – tiek klasikinis repertuaras, pavyzdžiui, W. A. Mozarto „Užburtoji fleita“ Vienos „Volksoper“ scenoje ir „Figaro vedybos“ Berlyno „Deutsche Oper“ teatre, Jules’io Massenet „Verteris” Vysbadeno valstybės operoje, tiek išskirtiniai šiuolaikinio muzikinio teatro kūriniai, tokie kaip Heinerio Goebbelso „Surogatiniai miestai“ („Surrogate Cities“), Karlheinzo Stockhauseno „Donnerstag“ iš ciklo „Šviesa“ („Licht“), Wolfgango Mittererio „Massacre“, Georgo Friedricho Haaso „Nacht and Bluthaus“ ir daugelis kitų pastatymų. 2013 m. garsiojoje Rūro trienalėje Peteris Rundelis dirigavo Heinerio Müllerio „Prometheus“ pastatymui, už kurį buvo apdovanotas Carlo Orffo prizu. P. Rundelio diriguota Stefano Wirtho opera „Mergina su perlo auskaru“ („Girl with a Pearl Earring“) Ciuricho operoje žurnalo „Opernwelt“ buvo paskelbta metų premjera. Diriguodamas žymiojo režisieriaus Calixto Bieito pastatytą Hectoro Parraso „Les Bienveillantes“ jis debiutavo 2019 m. „Opera Vlaanderen“ (Belgija) teatre. 
Peteris Rundelis aktyviai bendradarbiauja su šiuolaikinės muzikos ansambliais, tokiais kaip „Ensemble Modern“, kuriame jis ne tik dirigavo, bet ir griežė smuiku. Jis nuolat pasirodo su kolektyvais „Ensemble intercontemporain“, „Asko|Schönberg Ensemble“, „Klangforum Wien“, „Ensemble Musikfabrik“, „Collegium Novum Zürich“, Porto „Remix Ensemble Casa da M?sica“. Peteris Rundelis yra Flandrijos Karališkosios filharmonijos orkestro („Royal Philharmonic Orchestra of Flanders“) meno vadovas, įkūrė ir vadovavo kameriniam orkestrui „Kammerakademie Potsdam“. Jis yra pelnęs daugybę apdovanojimų: „Preis der deutschen Schallplattenkritik“ už Steve’o Reicho „City Life“, Luigi Nono „Prometeo“, Beato Furrerio Koncerto fortepijonui įrašus, „Grand Prix du Disque“ už Jeano Barraqué visų kūrinių įrašus, „Echo Klassik“ už „Ensemble Musikfabrik“ albumą.
Peteris Rundelis globoja ir jaunuosius muzikos talentus: Porto mieste jis įkūrė „Remix“ akademiją ansamblių atlikėjams ir dirigentams, dėsto tarpautiniuose meistriškumo kursuose, kuriuos rengia „London Sinfonietta“, „Ulysseus Ensemble“, Paryžiaus „Manifeste“, Liucernos festivalis, Milano „Teatro alla Scala“, veda savo meistriškumo kursus Bavarijoje. 
Peterio Rundelio diriguojamame koncerte Vilniuje, kuris pradės Tarptautinį aktualios muzikos festivalį „Gaida“, nuskambės prestižinių tarptautinių įvertinimų sulaukusios lietuvių kompozitorės Justės Janulytės įspūdingo kūrinio „Recordare“ premjera Lietuvoje, o taip pat įžymių dabarties vokiečių ir italų kūrėjų Enno Poppe bei Luca Francesconi kūriniai. 
Pasaulinio garso smuikininkės Leilos Josefowicz (Kanada, JAV) ir Peterio Rundelio diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas Vilniuje – spalio 19 d. naujoje LVSO koncertų salėje. Bilietus platina „Bilietai.lt”. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.