Spalio pradžią žymės Didžioji muzikų šventė

2024 m. rugsėjo 25 d. 12:43
Jazmina Preibytė
Valdovų rūmuose spalio 1 d. vyks Didžioji muzikų šventė, kurios metu bus apdovanoti 2024 m. „Auksinio disko“ laureatai. Renginio organizatoriai kviečia ne tik pasiklausyti žymių šalies atlikėjų, bet ir paminėti Pasaulinę muzikos dieną.
Daugiau nuotraukų (8)
„Auksinis diskas“ – Lietuvos muzikų sąjungos 2001 m. įsteigtas apdovanojimas, teikiamas geriausiems metų atlikėjams keturiose kategorijose: instrumentininko, dainininko, kolektyvo ir džiazo muzikos atlikėjo.
Šių metų laureatai – ypač pasižymėję muzikai. Soprano Ritos Petrauskaitės muzikos kelias prasidėjo Šiaulių muzikos mokymo įstaigose, vėliau ji studijavo Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetuose, stažavosi Vokietijoje ir Norvegijoje. Dar 2008 m. pelnė Klaipėdos miesto apdovanojimą „Padėkos kaukė“ (Metų aktorės nominacija) už Deizės vaidmenį  P.Abrahamo operetėje „Balius  „Savojoje“ ir kitus ryškius personažus operose, operetėse, spektakliuose vaikams.
Solistė užsitarnavo tris Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro apdovanojimus „Pagauk bangą“ (Metų operos solistės nominacija): už Mari vaidmenį G.Donizetti operoje „Pulko duktė“ (2021 m.), Undinės vaidmenį A.Dvořáko operoje „Undinė“ (2022 m.), vaidmenis videografiniame spektaklyje „Carmina Burana“ bei istorijų operoje „Klaipėda“ (2023 m.).
Paulius Anderssonas – lietuvių ir danų pianistas, mėgstantis iššūkius ir grojantis ypač sudėtingas programas, retai atliekamus kūrinius. Yra laimėjęs daugiau kaip 16 tarptautinių konkursų Europoje, dalyvavo pasaulinės parodos „EXPO 2005“ metu vykusiuose koncertuose Japonijoje, 2012 m. surengė solinį rečitalį Vašingtone.
„Sunku pasakyti, koks pasiekimas man yra svarbiausias. Mano karjera – tai tarsi aukšti laiptai, kurių kiekviena pakopa ką nors nulemia, pakelia mano muzikinį lygį“, – teigia pianistas.
Jo nuomone, Didžioji muzikų šventė ir kiti panašaus tipo renginiai leidžia kartu pasidžiaugti Lietuvos kultūros laimėjimais.
Kita laureatė – Neda Malūnavičiūtė. Ryški Lietuvos džiazo vokalistė ir fleitininkė muzikuodama siekia gylio ir prasmės. 1994 m. Bialystoko tarptautiniame vokalistų konkurse Nedai atiteko Didysis prizas, o 1999 m. su D.Pulausko kvintetu ji gavo pagrindinį „Yesterday-Pärnu Festival“ (Estija) prizą.
Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“ įkurtas prie Vilniaus Išganytojo bažnyčios 2015 m. rugsėjį. Žavi choro iniciatyva rengti liturginės muzikos konkursus kompozitoriams, po to įrašyti ir išleisti geriausių mišių natų rinkinius.
Tarp gausių choro organizuojamų renginių išsiskyrė pastaraisiais metais parengta ir jau kelis kartus įvairiuose Lietuvos miestuose atlikta programa „Rekonstruojant Čiurlionį. Pirmasis Lietuvių dailės draugijos koncertas“, kurioje natūraliai dera mokslinis istorinis požiūris ir itin aukšta meninė atlikimo kokybė.
Ši jungtis neatsitiktinė – choro vadovas Imantas Jonas Šimkus šiais metais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė simfoninio dirigavimo doktorantūrą ir tapo pirmuoju Lietuvoje dirigentu meno daktaru.
Na, o pianistui, koncertmeisteriui bei džiazo puoselėtojui Povilui Jaraminui smuiko rakto formos prizas bus įteiktas pirmą kartą naujoje nominacijoje „Už viso gyvenimo nuopelnus“. Muzikas koncertavo su žymiais dainininkais Virgilijumi Noreika, Irena Milkevičiūte, Gehamu Grigorianu, Eduardu Kaniava, Vytautu Juozapaičiu, Judita Leitaite ir kitais.
„Per septyniasdešimt grojimo metų supratau, kad muzika yra labai geras dalykas. Bet koks kultūrinis renginys yra puiki proga pasirodyti jauniesiems muzikams ir kitiems atlikėjams, o klausytojams – plėsti savo muzikinį išprusimą“, – sakė P.Jaraminas.
Didžiosios muzikų šventės data pasirinkta neatsitiktinai – spalio 1-oji visame pasaulyje minima kaip Muzikos diena. UNESCO šią dieną parinko dar 1975 m., siekdama pabrėžti muzikos svarbą, tai, kad ji gali suburti įvairiausius žmones.
„Spalio 1-ąją 1931 metais buvo išleistas pirmasis muzikos meno ir mokslo leidinio „Muzikos barai“ numeris. Leidinio steigėjams broliams Budriūnams svarbu buvo skaitytojams suteikti kuo daugiau žinių apie muziką ir muzikus, vykstančius kūrybinius procesus, pagarsinti naujus vardus“, – teigė Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė prof. Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.
Anot jos, tai, kad „Muzikos barų“ gimtadienis sutampa su UNESCO paskelbta Pasauline muzikos diena – ženklas, jog mes kiekvienais metais būtinai turime ją švęsti.
„Mes šią dieną švenčiame skelbdami pagrindinį mūsų metų renginį – Didžiąją muzikų šventę“, – sakė A.Žigaitytė-Nekrošienė.
„Žinomi nežinomi vardai – taip pavadinčiau mūsų laureatus. Dažnai mes pirmieji tuos muzikus apdovanojame, o paskui pabyra ir valstybiniai įvertinimai... Šiandien visa savo veikla  deklaruojame kartų sugyvenimą, puoselėjame bendrystę su muzikos pedagogais, moksleiviais, būsimais atlikėjais ir klausytojais. Laiku suteikti sparnus profesiniam skrydžiui ir nepamiršti sceną palikusių muzikų – tai labai svarbu. Ir ne tik muzikams“, – įsitikinusi prezidentė.
Šių metų šventėje Valdovų rūmų scenoje šalia „Auksinio disko“ laureatų pasirodys ir jaunieji 2024 metais vykusių tarptautinių konkursų laureatai: Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos vienuoliktokas Povilas Ušinskis (mokytoja Raimonda Sližienė), Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai smuikininkas Rokas Diržys (10 kl., mokytoja Rūta Lipinaitytė) ir violončelininkas Teodoras Lipčius (6 kl., mokytoja Ramutė Kalnėnaitė). Koncerte dalyvaus pianistai Audronė Juozauskaitė, Simas Minkevičius, Richardas Banys ir Aleksandras Vizbaras.
Bilietus galima įsigyti „Bilietai.lt“ (LMS nariams, senjorams, moksleiviams, POLA kortelės turėtojams taikomos nuolaidos). Renginio pradžia – 19 val., planuojama, kad jis truks apie dvi valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.