Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalis kviečia švęsti Pasaulinę muzikos dieną

2024 m. rugsėjo 24 d. 11:25
Lrytas.lt
Spalio 1-ąją, Pasaulinę muzikos dieną, Kauno valstybinėje filharmonijoje prasideda Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalis. Džiazas, klasika su folkloro elementais ir akademinė muzika – tai trys šio festivalio raktiniai žodžiai. Jie sutelks muzikantus iš Lietuvos, Norvegijos, Danijos, Latvijos, Belgijos, Čekijos ir Italijos groti Baltijos ir Šiaurės šalių muziką.
Daugiau nuotraukų (6)
Į koncertus įves trumpa trumpa diskusija „Vector“, kurioje rengėjai kalbins festivalio dalyvius. Pokalbių amplitudė plati – baltiškieji bei šiaurietiškieji kultūriniai kontekstai, įžvalgos ir kūrybiniai patyrimai.
Plačiai atvertas kūrybinės bendrystės langas
Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalio idėja kilo iš kompozitorių Edvardo Griego ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos festivalio, kuris pirmą kartą buvo surengtas 1998 m. Kauno filharmonijos ir Hordalando (Norvegija) kultūros skyriaus vadovų iniciatyva.
Per 25-erius metus dviejų tautų iškiliausių menininkų kūryba sukūrė vaisingus kultūrinius mainus tarp Norvegijos ir Lietuvos bei išplėtė festivalyje dalyvaujančių šalių geografinį žemėlapį. Kas naujo šių metų festivalyje ir kokios kūrybinės linijos bus brėžiamos jame?
Festivalio idėjos tęsėja kompozitorė Zita Bružaitė teigė, kad dėmesys M.K.Čiurlionio ir E.Griego muzikai neslops.
„Formuojant festivalio programą norėjosi brandžios ir vertingos įvairovės: girdėti klasikinę muziką ir džiazą, M.K.Čiurlionį ir E.Griegą, jų amžininkus bei sekėjus, išgirsti įvairias folkloro interpretacijas, Lietuvos diasporą, regėti Kauno miesto kolektyvus, patyrusius solistus bei į sceną žengiantį jaunimą. O artimoje ateityje tokią baltišką-šiaurietišką platformą pildyti meno sričių įvairove, stiprinti menininkų, miestų ir šalių bendrystę. Tokių minčių fone radosi šių metų Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalis, kurio trys koncertai įvyks šių metų spalio mėnesį.“
Pasaulinės muzikos dienos džiazo saliutai
Spalio 1 d. Pasaulinę muzikos dieną švęsime ir muzikinius festivalio saliutus paleisime Kauno valstybinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Čia susitkti kvies Agnės Pasaravičienės kvartetas (Lietuva ir Danija) bei Latvijos džiazo dainininkė, kompozitorė Undynė Rolava.
Jaunos lietuvių pianistės A.Pasaravičienės Danijoje suburtas karališkosios muzikos akademijos Olborge absolventų kvartetas aktyviai koncertuoja nuo 2020-ųjų. Grupė pasirodė Danijos džiazo festivaliuose „Aarhus Jazz“, „Supernova Jazz Blast“, „VinterJazz“ ir kt.
Kvarteto nariai skirtingų šalių atstovai: A.Pasaravičienė ir saksofonininkas Tadas Pasaravičius – iš Lietuvos, kontrabosininkas Janas Sedlákas iš Čekijos, Yannickas Ballmannas iš Belgijos.
Visų keturių muzikantų biografijose daug koncertų Vakarų Europos miestuose, projektų su kitomis grupėmis ir muzikantais, įrašų, įvertinimų, studijų bei inspiracijų – nuo tradicinio džiazo, modernaus, „world“, klasikinės muzikos iki audiovizualinių performansų. Kvartetas atlieka originalias lyderės kompozicijas, kuriose pinasi klasikinės, džiazo ir popmuzikos įtakos.
Latvijos džiazo dainininkė, kompozitorė U.Rolava savo garsinį pasaulį kuria jautriomis melodijomis, išaugusiomis iš sentimentalių jausmų ir potyrių, o jos dainos daro įtaką džiazas, klasikinė ir liaudies muzika, tekstuose atsispindi margos gyvenimo scenos su humoristiniais inkliuzais.
Spalio 1 d. 18 val. Kauno valstybinės filharmonijos scenoje skambės originalios A.Pasaravičienės ir U.Rolavos džiazo kompozicijos.
Intriga muzikinių naujienų medžiotojams
Spalio 9 dieną Kauno valstybinės filharmonijos kamerinėje scenoje muzikinę intrigą kurs klarnetininkas Antonello Timpani (Italija), dainuojantis altininkas, kompozitorius Povilas Syrrist-Gelgota ir pianistė Šviesė Čepliauskaitė (Lietuva). Taigi baltišką ir vikingų dvasią perteiks Lietuvoje, Italijoje ir Norvegijoje gyvenantys muzikai.
Lietuvių ir norvegų liaudies dainos, psalmės taps pagrindiniais šios programos rifais, o aplink juos rikiuosis M.K.Čiurlionio, E.Griego, P.Syrrist-Gelgotos, Vitalijaus Neugasimovo ir kitų autorių muzika bei specialiai šiam festivaliui pritaikytos melancholiškos ir smagios originalios kompozicijos. Šią staigmenų pilną programą bus galima išgirsti tik šiame festivalyje.
Skambančios Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikos smiltelės
Spalio 21 dieną trečiasis festivalio koncertas bus skiriamas akademinei muzikai. Kauno styginių kvartetas su soliste Gunta Gelgote (sopranas) klausytojams rengia programą, kurioje skambės šiuolaikinės muzikos aukso fondas ir nauji kūriniai.
G.Gelgotės vaidmenys Broniaus Kutavičiaus sceniniuose kūriniuose („Lokys“, „Strazdas – žalias paukštis“) byloja apie jautrų solistės santykį su kompozitoriaus B.Kutavičiaus muzika. Tad ir šioje programoje solistė pasirinko atlikti jo vokalinį ciklą „Ant kranto“ (ž. Jono Meko), taip pat – latvių kompozitorės Indros Rišės kompoziciją „Manai zemītei“ (liet. „Mano šalelei“, ž. V.Belševicos, K.Skujenieko), Z.Bružaitės „Lietus mane myli“ (ž. Aurimo Dačiolos). Prie pastarųjų kūrinių atlikimo prisijungs nuolatinė kamerinės muzikos bičiulė – pianistė Daiva Stulgytė.
Koncerto programos puošmena – Arvo Pärto „Fratres“ (liet. „Broliai“).
Kauno styginių kvartetas sveikins kaunietį kompozitorių Algimantą Kubiliūną 85 metų sukakties proga.
Styginių kvartetas, gyvuojantis nuo 1981 metų, yra ištikimas lietuvių muzikos puoselėtojas. Jis yra grojęs beveik visus kompozitoriaus Algimanto Kubiliūno styginių kvartetus.
Šeštojo styginių kvarteto atlikimu kolektyvo nariai: Karolina Beinarytė-Palekausienė (I smuikas), Aistė Mikutytė (II smuikas), Eglė Lapinskė (altas), Kasparas Šerpytis (violončelė), sveikins kompozitorių su iškiliu gimtadieniu, kurį autorius pasitiko vasaros pradžioje. A.Kubiliūnas – vienas produktyviausių Kauno kompozitorių, įvairių muzikos žanrų autorius, pedagogas ir Kauno šiuolaikinės muzikos ilgametis ambasadorius.
Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalio rengėjas VšĮ „Akantas“ ir bendrarengėjas Kauno valstybinė filharmonija kviečia susitikti ir prasmingai pavakaroti spalio 1, 9, 21 dienomis Kauno valstybinėje filharmonijoje, visada tuo pačiu laiku – 18 valandą!
Festivalį finansuoja Kauno miesto savivaldybė
Festivalio rengėjų informacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.