Į „Vilnius Jazz“ sceną kils Prancūzijos džiazo grandai ir naujos žvaigždės

2024 m. rugsėjo 23 d. 15:38
Lrytas.lt
Artėjantis 37-asis šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius Jazz“ sulauks kūrėjų iš septynių pasaulio šalių, keturių žemynų. Tarp jų net du unikalios sudėties ansamblius – žymių džiazo meistrų duetą ir kylančių žvaigždžių trio – pristatys Prancūzija.
Daugiau nuotraukų (2)
Spalio 16 d. Vilniaus senojo teatro scenoje savo talentus suvienys dvi iškilios prancūzų džiazo asmenybės – violončelininkas Vincent‘as Courtois ir saksofonininkas François Corneloup‘as. Už jų pečių – šlovingos karjeros dešimtmečiai, pasirodymai su pasaulinėmis džiazo įžymybėmis.
V.Courtois – vienas iš nedaugelio violončelės didmeistrių džiaze. „Vilnius Jazz“ publika jau patyrė, kaip paradoksaliai jo muzikavima dera laisvė ir tikslumas, dėmesys detalėms. Muzikas 2018 m. pristatė festivalyje solinį projektą.
F.Corneloup‘as – ne mažiau įstabus kūrėjas. Šis savamokslis saksofono talentas įkvėpė gyvybę ne viena kvartetui ir orkestrui. Muzikuodamas jis pavojingai priartėja prie savo galimybių ribos, tarsi grumdamasis pats su savimi.
V.Courtois violončelė ir F.Corneloup‘o baritoninis saksofonas tobulai papildys vienas kitą spontaniškoje, kupinoje permainingų nuotaikų ir staigmenų muzikinėje kelionėje.
Spalio 17 d. festivalio scenoje šėls trio „Nout“ – fleitininkė Delphine Joussein, arfininkė Rafaëlle Rinaudo ir būgnininkė Blanche Lafuente. Ne veltui savo grupės pavadinimui merginos pasiskolino Egipto dangaus deivės Nutos vardą. „Nout“ muzikoje susitinka diena ir naktis, džiazas, „noise“, elektroninė ir klasikinė muzika. Pačios muzikantės lygina savo kūrybą su netikėtų posūkių kupinu scenarijumi, kuris nukelia klausytoją čia į kino salę, čia sviedžia iš tamsos į karštą šokių aikštelę.
Retos sudėties trio dar tik pradeda savo kelią. Grupė debiutavo ekspromtu 2020 metais, bet jau sulaukė džiazo prodiuserių dėmesio bei entuziastingų savo kūrybos įvertinimų tiek Prancūzijoje, tiek svetur. Mat trijulę globoti ėmėsi Europos džiazo tinklas (Europe Jazz Network – EJN), kai „Nout“ laimėjo šio tinklo kartu su festivaliu „12 Points“ įsteigtą, programos „Kūrybiška Europa“ remiamą apdovanojimą „Zenith Award“.
Šiuo apdovanojimu siekiama atkreipti dėmesį į perspektyviausius šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos ansamblius bei solistus, suteikti postūmį jų karjeroms Europoje, taip prisidedant prie europietiško džiazo raidos. Pernai „Nout“ prisistatė 400 muzikos profesionalų Europos džiazo konferencijoje Marselyje. Be to, EJN parėmė seriją trio pasirodymų džiazo tinklo narių šalyse.
„Zenith Award“ laimėtojas renkamas iš skirtingoms Europos šalims atstovaujančių festivalio „12 Points“ dalyvių pagal kūrybingumą ir originalumą. Iš „Nout“ šito neatimsi. Trijulė savo muzika tarsi balansuoja tarp „Nirvanos“ ir Sun Ra pasaulių, tirdama savo instrumentų galimybių ribas su nežabota aistra. Šios muzikantės gali būti piktos ir linksmos, trapios ir pašėlusios, bet visada išlieka preciziškos ir įdomios.
37-asis tarptautinis „Vilnius Jazz“ festivalis vyks spalio 16–20 d. Vilniaus senajame teatre. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Bilietus platina Bilietai.lt Plačiau apie festivalio renginius: https://www.vilniusjazz.lt/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.