Vienas garsiausių vokiečių kompozitorių Enno Poppe su žinomu Berlyno ansambliu į Vilnių atveža įspūdingą kūrinį 9 sintezatoriams

2024 m. rugsėjo 19 d. 13:25
Šį rudenį pirmą kartą į Lietuvą atvyksta vienas garsiausių šiuolaikinių vokiečių kompozitorių ir dirigentų Enno Poppe. Spalio 30 d. tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida 2024“ nuskambės bene įspūdingiausias pastarojo dešimtmečio jo kūrinys „Rundfunk“ – vienos valandos elektroninės muzikos kompozicija 9 sintezatoriams. Bendradarbiaujant su Goethe’s institutu šį kūrinį į Vilnių atveža Berlyno naujosios muzikos scenos pažiba – „ensemble mosaik“ (Vokietija). Koncertas rengiamas Menų spaustuvėje. Enno Poppe svečiuosis Vilniuje kaip festivalio kviestinis kompozitorius, o Lietuvos publika galės išgirsti ir kitus pripažinimą pelniusius Enno kūrinius įvairiuose festivalio koncertuose (Lietuvos nacionalinio ir valstybinio simfoninių orkestrų, violončelių grupės „Cello Club“).
Daugiau nuotraukų (6)
Enno Poppe laikomas vienu įtakingiausių dabarties Vokietijos kompozitorių. Jau daugiau nei trisdešimt metų jis gyvena ir kuria įvairialype šiuolaikine kultūra pulsuojančiame Berlyne, į kurį atsikėlė dar studijų metais, kai mokėsi dirigavimo ir kompozicijos Berlyno aukštojoje menų mokykloje. Susidomėjęs elektronine muzika, lygiagrečiai studijavo garso sintezavimą ir algoritminę kompoziciją Berlyno technikos universitete bei meno ir medijų centre „ZKM Karlsruhe“.
Kaip kompozitorius ir dirigentas Enno Poppe bendradarbiauja su svarbiausiais Europos naujosios muzikos ansambliais: „Klangforum Wien“, „Ensemble Musikfabrik“, „Ensemble Resonanz“, „Ensemble Intercontemporain“, „Ensemble Modern“, „London Sinfonietta“, „Ensemble Contrechamps“, „Musikfabrik“, „Ensemble 2e2m“, „SWR Vokalensemble“, „Neue Vocalsolisten Stuttgart“ ir daugeliu kitų. Nuo 1998 m. jis yra „ensemble mosaik“ narys ir dirigentas.
Enno Poppe kūrė muziką tokių žinomų kolektyvų užsakymu, kaip Los Andželo filharmonijos, Vakarų Vokietijos radijo (WDR), Helsinkio filharmonijos simfoniniai orkestrai. Jo kūrinių premjeros skambėjo svarbiausiuose tarptautiniuose Vokietijos ir Austrijos festivaliuose: „Donaueschinger Musiktage“, „Salzburger Festspiele“, Miuncheno „musica viva“, Berlyno „Ultraschall“ ir „MaerzMusik“, Štutgarto „Eclat“ ir daugelyje kitų.
Enno kūrinius atlieka geriausi pasaulio naujosios muzikos meistrai: Arditti kvartetas, „Kairos Quartet“, dirigentai Susanna Mälkki, Emilio Pomárico, Peteris Rundelis, Pietvakarių Vokietijos radijo (SWR) simfoninis orkestras, BBC Škotijos simfoninis orkestras, Bavarijos radijo simfoninis orkestras, „Deutsches Symphonie-Orchester Berlin“, Frankfurto simfoninis orkestras, „Junge Deutsche Philharmonie“. Tarp Enno pelnytų apdovanojimų – Berlyno menų akademijos teikiama Busoni kompozicijos premija (2002), Ernsto von Siemenso fondo ir „Schneider-Schott“ muzikos premijos (2005), Hanso ir Gertrud Zender fondo „Happy New Ears“ prizas (2011), Hanso Wernerio Henze’s prizas (2013), Vokietijos autorinių teisių asociacijos premija „Deutscher Musikautorenpreis“ (2016). Kompozitoriaus pripažinimą liudija ir tai, jog jis yra dėstęs legendiniuose Darmštato naujosios muzikos kursuose (Vokietija) bei garsiojoje „Impuls“ akademijoje Grace (Austrija).
Kūrinį „Rundfunk“ („Radijas“) Enno Poppe sukūrė 2018 m. Autorius pasakoja jo idėją: „Be radijo naujoji muzika neegzistuotų savo dabartiniu pavidalu. Elektroninės muzikos išradimas ir vystymasis radijo stočių studijose yra vienas iš didžiųjų momentų radijo kaip sklaidos kanalo istorijoje. Kūrinyje „Rundfunk“ naudoju istorinį garsą, išgaunamą praėjusių dešimtmečių sintezatoriais. Mano instrumentai – tai devyni kompiuteriai ir devynios klaviatūros. Garso estetika – septintojo ir aštuntojo dešimtmečių, tokia, kokią išgaudavo Gottfriedas Michaelis Koenigas, Thomasas Kessleris, Johnas Chowningas, „Tangerine Dream“. Kadangi naudojami ne originalūs instrumentai, o kompiuterio sugeneruotos replikos, skambesys šiek tiek kitoks, nei buvo anuomet.“
„Rundfunk“ buvo sukurtas kolektyvui „ensemble mosaik“, su kuriuo Enno Poppę sieja ilgametė draugystė ir bendradarbiavimas. Įkurtas Berlyne 1997 m., „ensemble mosaik“ iki šiol garsėja kaip kolektyvas, drąsiai eksperimentuojantis, jungiantis skirtingus žanrus ir meno rūšis. Kolektyvas sukūrė naują grojimo kultūrą multimediją ir skirtingas sceninės išraiškos priemones jungiančiais pasirodymais bei įvairiomis atlikimo situacijomis, kurios tapo modeliu daugeliui jaunesnių ansamblių. Ne tik su garsiausiais kompozitoriais bendradarbiaujantis „ensemble mosaik“ atlieka ir jaunų autorių kūrinius. Kolektyvas bendradarbiauja su Berlyno menų akademija ir garsiąja DAAD menininkų rezidencijų programa, koncertuoja svarbiausiose Vokietijos ir Austrijos scenose, šiemet jau grojo Berlyno filharmonijoje, Grafenego klasikinės muzikos festivalyje ir kt.
Vieno garsiausių dabarties vokiečių kompozitorių Enno Poppe kūrinys „Rundfunk“ devyniems sintezatoriams, atliekamas žymaus Berlyno kolektyvo „ensemble mosaik“ – spalio 30 d. Menų spaustuvėje Vilniuje. Renginio partneris – Goethe’s institutas Vilniuje. Bilietus platina „Kakava.lt“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.