Tarp „Vilnius Jazz“ eksperimentų įsiterps savito kompozitoriaus muzikinis portretas

2024 m. rugsėjo 18 d. 23:54
„Vilnius Jazz“
37-ojo „Vilnius Jazz“ festivalio programoje spalio 20 d. Vilniaus senajame teatre publikos laukia kiek neįprastas projektas – vieno žymiausių savo kartos olandų kompozitorių Louiso Andriesseno (1939–2021 m.) muzikinis portretas.  Jį pristatys šiuolaikinės muzikos virtuozų ansamblis „LENsemble”, vadovaujamas kompozitoriaus Vykinto Baltako, ir olandų vokalistė Naomi Beeldens.
Daugiau nuotraukų (2)
Šis portretas šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalyje atsirado neatsitiktinai. L. Andriessenas savo kūryboje jungė džiazo ir avangardinės kompozicijos pagrindus, jai būdingi įvairių šiuolaikinės muzikos krypčių eksperimentai, džiazo elementai, netipiški instrumentų deriniai. Tai atspindės ir kompozitoriaus muzikiniam portretui parinkti kūriniai: „Workers Union“ bet kokiems garsiai skambantiems instrumentams, „Il Duce“ magnetofono juostai ir „M is for Man, Music, Mozart“ (J. van der Lindeno ir P. Greenaway‘aus tekstais) džiazo vokalistei ir ansambliui.
L. Andriessenas sėmėsi įkvėpimo iš įvairiausių šaltinių – nuo amerikiečio Charleso Iveso kūrybos iki tekstų apie laivų statybą ir atomo teoriją. Jo kūriniai įvertinti daugeliu apdovanojimų, tarp jų  dukart  – svarbiausiu Olandijoje Matthijso Vermeuleno prizu kompozitoriams, taip pat Grawemeyerio, „3M Music“, „Edison“, solidžia Marie-Josée Kravis premija. Premjeras jam yra užsakę daug žymių pasaulio kolektyvų.
„LENsemble“ narius vienija atvirumas įvairiausioms kūrybos patirtims ir idėjoms. Šį kolektyvą 2009-aisiais įkūrė kompozitorius ir dirigentas V.Baltakas, kad  pristatytų Lietuvoje įdomiausias užsienio moderniosios muzikos kryptis bei jų atstovus ir populiarintų svetur naująją lietuvių kompozitorių kūrybą. 
Ansamblis yra parengęs ir atlikęs daug originalių, novatoriškų programų. Jis pasirodė svarbiuose užsienio renginiuose ir koncertų salėse Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Egipte, Serbijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje. 
Koncerto solistė sopranas N. Beeldens taip pat mėgsta eksperimentuoti, noriai tyrinėja ribas tarp žanrų, lyčių, disciplinų, aukštosios ir žemosios kultūrų. Ji baigė šiuolaikinės literatūros studijas Antverpeno universitete ir klasikinio vokalo  – Antverpeno karališkojoje konservatorijoje, pasirodo įvairių kompanijų muzikiniuose spektakliuose. Programą diriguosiantis „LENsemble“ įkūrėjas bei vadovas V. Baltakas  yra vienas pirmųjų lietuvių muzikų, savo kūrybos kelią ir auditoriją atradęs Vakaruose. Baigęs tris kursus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA),  jis tęsė studijas Karlsruhės muzikos akademijoje Vokietijoje, stažavosi Paryžiaus konservatorijoje ir Paryžiaus muzikos tyrimų institute (IRCAM), o Belgijoje studijavo filosofiją.
V. Baltako kūrinius atlieka žymiausi Vokietijos, Austrijos, Prancūzijos, Belgijos, Olandijos ir kitų šalių kolektyvai, jis aktyviai reiškiasi Europoje kaip dirigentas. Menininko kūryba įvertinta premijomis tarptautiniuose Darmštadto kursuose, tarptautiniame konkurse Prancūzijoje „de Piano XX?me si?cle d’Orléans“, prestižiniais Claudio Abbado prizu ir Ernsto von Siemenso fondo premija. Jis yra vertinamas kompozicijos dėstytojas Mastrichto konservatorijoje Nyderlanduose.
Vakaruose sukaupęs solidžią patirtį kaip kompozitorius ir dirigentas, Vykintas dosniai ja dalijasi Lietuvoje, muzikuodamas ir profesoriaudamas LMTA. Kartu su džiazo meistru Liudu Mockūnu jie sukūrė ir įveiklino akademijoje naują magistro studijų programą, sujungusią šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos studijas. 
Ši programa jau išugdė imlių ir lanksčių muzikantų kartą. Šiandien jie groja visuose Lietuvos šiuolaikinės muzikos ir džiazo festivaliuose, patys inicijuoja įvairiausius projektus. 
37-asis tarptautinis „Vilnius Jazz“ festivalis vyks spalio 16–20 d. Vilniaus senajame teatre. Bilietus platina Bilietai.lt  Plačiau apie festivalio renginius: https://www.vilniusjazz.lt/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.