Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras atvyksta į Vilnių Koncertuos LVSO koncertų salėje

2024 m. rugsėjo 18 d. 10:06
Ieva Bačiulytė, LVSO
Rugsėjo 20 d. LVSO koncertų salė sulauks ypatingų svečių – Baltijos šalių orkestrų festivalio koncerte pasirodys kylanti žvaigždė iš Suomijos dirigentas Tarmo Peltokoski ir jo vadovaujamas Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras. Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) organizuojamo Baltijos šalių orkestrų festivalio svečiai Vilniuje atliks specialiai savo naujojo koncertų sezono pradžiai paruoštą programą. 
Daugiau nuotraukų (13)
Išskirtines programas mėgstantis Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas T. Peltokoski šįsyk pasirinko koncertą pradėti tarptautinio pripažinimo sulaukusio latvių kompozitoriaus Arturo Maskato (g. 1957) „Tango“, po kurio skambės vienas žymiausių britų kompozitoriaus Gustavo Holsto (1874–1934) kūrinių – orkestrinė siuita „Planetos“.
Siuitą sudaro septynios dalys, pavadintos Saulės sistemos planetų vardais: „Marsas“, „Venera“, „Merkurijus“, „Jupiteris“, „Saturnas“, „Uranas“ ir „Neptūnas“. Kiekviena iš siuitos dalių atspindi planetos astrologinį charakterį, darantį įtaką žemiškajai žmogaus būčiai.
Antrojoje koncerto dalyje Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras atliks įspūdingąją britų kompozitoriaus Ralpho Vaughano Williamso (1872–1958) „Antarktidos simfoniją“. 1948 m. R. Vaughanas Williamsas buvo pakviestas sukurti garso takelį filmui apie garsųjį britų poliarinį keliautoją Robertą Falconą Scottą, kartu su bendražygiais tragiškai žuvusį grįžtant iš savo antrosios ekspedicijos į Antarktidą, likus vos 20 km iki artimiausio maisto sandėlio.
Kompozitorius buvo taip giliai sukrėstas istorijos, kad didžiąją dalį garso takelio parašė dar nematęs filmo scenarijaus. Galiausiai R. Vaughanas Williamsas suprato, kad tai gali būti naujos simfonijos pamatai, ir per ateinančius kelerius metus pabaigė savo septintąją simfoniją, kurią pavadino „Antarktidos simfonijos“ vardu.
Įspūdingą programą Baltijos šalių orkestrų festivalio koncerte šį vakarą diriguosiantis T. Peltokoski jau yra tarptautinė žvaigždė. 2022 m. T. Peltokoski buvo suteiktas pagrindinio kviestinio dirigento titulas „Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen“ orkestre – pirmasis toks dirigento titulas 42-iejų metų orkestro gyvavimo istorijoje. T. Peltokoski taip pat yra pagrindinis kviestinis dirigentas Roterdamo filharmonijos orkestre.
Žvelgiant į priekį jo laukia dar keli įspūdingi kontraktai –  2025–2026 m. sezone T. Peltokoski bus Nacionalinio Tulūzos Kapitolijaus orkestro Prancūzijoje muzikos vadovu, o 2026–2027 m. sezonui jau pasirašė sutartį vadovauti Honkongo filharmonijos orkestrui. „T. Peltokoski turi ne tik fenomenalią techniką, bet ir energiją, muzikinį instinktą, aiškią išraišką, ugningą dinamiką – visa tai, kas klausytoją palieka be žodžių“, – rašė Rémy Louisas prestižiniame muzikos žurnale „Diapazon Magazine“. Ir visa tai – dirigentui sulaukus vos 24-erių...
Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertas „Tarmo Peltokoski ir Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras“ įvyks 2024 m. rugsėjo 20 d. LVSO koncertų salėje. Dirigentas Tarmo Peltokoski. Bilietus platina LVSO koncertų salės kasa ir Bilietai.lt. Orkestro generalinis rėmėjas – „Embank“, mecenatas – advokatų kontora „Cobalt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.