Tarptautinį festivalį „TheATRIUM“ vainikuos Rimo Tumino spektaklis „Ana Karenina“

Klaipėdoje nuo gegužės vidurio vėl šurmuliuos VIII tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“.  Tradiciniu tapęs renginys šįkart sutraukė daugiausiai dalyvių, bus pats brangiausias per visą  festivalių istoriją. Žiūrovai tarp svečių matys pasaulinio garso režisierius, teatro teoretikus.

D.Rimeikos nuotr.
D.Rimeikos nuotr.
Pristatymas.<br>D.Rimeikos nuotr.
Pristatymas.<br>D.Rimeikos nuotr.
K. Sadlauskaitė.<br>D.Rimeikos nuotr.
K. Sadlauskaitė.<br>D.Rimeikos nuotr.
Pristatymas.<br>D.Rimeikos nuotr.
Pristatymas.<br>D.Rimeikos nuotr.
A. Jokubauskienė.<br>D.Rimeikos nuotr.
A. Jokubauskienė.<br>D.Rimeikos nuotr.
G. Grajauskas.<br>D.Rimeikos nuotr.
G. Grajauskas.<br>D.Rimeikos nuotr.
T. Juočys.<br>D.Rimeikos nuotr.
T. Juočys.<br>D.Rimeikos nuotr.
Adomas Zubė.<br>D.Rimeikos nuotr.
Adomas Zubė.<br>D.Rimeikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2024-04-26 10:50

„Per aštuonerius metus „TheATRIUM“ išskleidė sparnus, išgarsėjo tarptautinėje arenoje, skirtas ne mūsų puikybei ir pasididžiavimui, o žmonėms, jų smalsumui, norui būti kartu su scenos meno kūrėjais, eiti toliau, skverbtis gilyn“, – pristatydamas festivalio programą kalbėjo vienas jo sumanytojų, Klaipėdos valstybinio dramos teatro (KVDT) direktorius Tomas Juočys.   Lietuviškų teatrų paradas

„TheATRIUM“ programa, kaip ir anksčiau, sudaryta iš dviejų segmentų: Lietuvos teatro vitrinos ir tarptautinės dalies. Nacionalinė vitrina (gegužės 15–19 d.) – koncentruotas penkių dienų įvykis. Bus parodyta dešimt įvairių Lietuvos teatrų spektaklių. Festivalio šeimininkai pirmieji pristatys Dmitrijaus Krymovo režisuoto spektaklio „Requiem“ premjerą. Tai jau antrasis šio JAV gyvenančio ir kuriančio teatralo darbas Klaipėdoje dramos teatro scenoje.  

„Net 28 kandidatai teikė paraiškas, kurias vertino KVDT darbuotojų komisija. Atrankos procese susidūrėme su nemenkais iššūkiais, tik dėl techninių sunkumų negalėjome patenkinti kai kurių kūrėjų paraiškų“, – pažymėjo Lietuvos teatro parado koordinatorė Aistė Jokubauskienė. 

Nacionalinėje programoje – Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Fossilia“ (rež. E.  Švedkauskaitė), OKT/Vilniaus miesto teatro pastatymas „Šuo ir beždžionė“ (rež. P. Pedajas), Valstybinio Vilniaus mažojo teatro – „Neištikimoji“ (rež. N. Jasinskas). „Solo teatras“ pristatys spektaklį „Buda palėpėje“ (rež. B. Mar), Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ – „Tiesa-Drąsa“ (idėjos autoriai, choreografai ir atlikėjai E. Senkuvienė, M. Eidrigevičius ir G. Snitkutė). 

Vilniaus senasis teatras parodys du spektaklius – „Kaligula“ (rež. J. Brazys),  „Rozenkrancas ir Gildensternas mirę“ (rež. J. Butusovas), nepriklausoma šokio organizacija „Be kompanijos“ atveš „Yet another day in paradise“ (autorius, režisierius, choreografas L. Karvelis). Kūrybinė asociacija „Žuvies akis“ pristatys garso ir judesio spektaklį „Out of the box“ (rež. K. Novikova).

Lietuviška teatro vitrina sutrauks būrį teatro profesionalų, menotyrininkų iš įvairių pasaulio šalių. Jie kasmet atvyksta į Klaipėdą susipažinti su naujausiais pastatymais, mezga ryšius su teatro kūrėjais.  Planuojama, kad  festivalyje „TheATRIUM“ apsilankys per 30 svečių iš užsienio .

Policininkus vaidins mėgėjai  

Tarptautinės festivalio programos (gegužės 24–birželio 13 dienomis) tempas sulėtės – žiūrovai pamatys penkis užsieniečių spektaklius, keli bus rodomi dukart. Po kiekvieno KVDT vestibiulyje vyks publikos susitikimai su kūrybos komandomis, juos pirmą kartą moderuos ne teatrologai, o Klaipėdos dramos teatro aktoriai.

„TheATRIUM“ svečio, pasaulinio garso režisieriaus Romeo Castellucci spektaklyje „Bros“ dalyvaus keliasdešimt vyrų, daugelis jų – be jokios sceninės patirties. JAV policininkų uniformomis vilkinčių naujokų pasirašys sutartį, jog akylai vykdys visus per ausinukus girdimus žiūrovų iš salės nurodymus. Savanoriai aktoriai atrinkti iš Klaipėdos, kitų Lietuvos miestų.

„Tai ne pirmas toks R. Castellucci eksperimentas, bet mums, festivalio organizatoriams ir publikai, toks spektaklis – netikėta ir įdomi patirtis. Praleisti jį būtų nedovanotina klaida“, – KVDT didžiojoje salėje vykusioje spaudos konferencijoje žurnalistus ir žiūrovus intrigavo „TheATRIUM“ tarptautinės programos koordinatorė Karolina Sadlauskaitė.

Dar viena žvaigždė Mariano Pensotti ir argentiniečių trupė „Grupo Marea“ pristatys savo naujausią spektaklį „La Obra“. Pasaulyje žinomo, ypač mėgiamo Ispanijoje režisieriaus žvilgsnis  nukrypo į žydų kilmės lenko, kuris Argentinos kaime stato gimtinę primenančius  namus, istoriją. Nacių konclageriuose viską praradęs emigrantas į projektą įtraukia ir vietinius gyventojus.

Rimo Tumino gulbės giesmė

Tarptautinėje programoje – dramaturgės Natalkos Blok ir latvio režisieriaus Valterio Sīlio  spektaklis „Išsirink geresnę versiją“. Veiksmas rutuliojasi Estijos pasienio mieste Narvoje, primena skaudžias patirtis, kai  žmonės priversti kažką rinktis, nors geresnės versijos nėra. 

Kitas klaipėdiečiams jau gerai žinomas Latvijos režisierius Elmārsas Seņkovas ir Liepojos dramos teatras pristatys spektaklį „Graikai“ – sakmę apie tai, kaip dievai kuria žmones. 

Žiūrovams atsivers unikali galimybės susipažinti su  šviesaus atminimo režisieriaus Rimo Tumino spektakliu „Ana Karenina“. Jį pasaulinę šlovę pelnęs lietuvis prieš mirtį dar spėjo pastatyti Izraelyje – Tel Avivo „Gesher“ teatre, prieš tai Maskvoje atsisakęs J.Vachtangovo akademinio teatro meno vadovo pareigų ir atleistas iš paties sukurto Vilniaus Mažojo teatro.

„Tai paskutinysis R.Tumino darbas, jo „gulbės giesmė“. „TheATRIUM“ afišoje jis spontaniškai atsirado paskutinę akimirką, kai festivalio programa jau buvome beveik sudėlioję. „Ana Karenina“ bus rodoma dukart, bilietai į šį spektaklį tirpsta kaip sniegas“,  – pastebėjo T. Juočys.

Regykloje  – miškų gaisrai 

KVDT kamerinėje salėje įkurdinta klaipėdiečio menininko Adomo Zubės garso ir vaizdo instaliacija „Regykla“ primins prieš dešimtmetį Kuršių neriją nusiaubusį gaisrą. Atspirties tašku jam tapo diskusija, ką daryti su išdegusiais plotais –  atsodinti miškus ar palikti tuščias erdves, kad jos atsikurtų savaime.  Žiūrovai į „Regyklą“  galės užsukti prieš ir po spektaklių.

„Kuršių nerijoje miškai natūraliai neaugo. Žmonės, apželdindami vėjo pustomas smėlio kopas, bandė suvaldyti gaivališką gamtos jėgą, kad galėtų išgyventi. Ši alegorija man pasirodė įdomi, reflektuojanti festivalio tematiką, atverianti durys į atminties kambarį“, – pasakojo  A.Zubė.

Festivalio dienomis meistriškumo dirbtuvėse vyks ne tik žiūrovams, bet ir į profesionaliems aktoriams skirti renginiai. Profesionalams perteiks savo patirtį, komiškos ir tragiškos raiškos ribas tyrinės vengrų kilmės režisierius ?rp?das Schillingas. Šiuo metu jis darbuojasi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete – vadovauja Teatro ir renginių režisūros kursui.

KVDT vadovai teigia, kad festivalis, nepaisant iki 260 tūkst. eurų išaugusio biudžeto, ir toliau bus prieinamas įvairaus amžius žiūrovams: bilietai į Lietuvos teatro vitrinos spektaklius be nuolaidos kainuos 18–20 eurų, į tarptautinės programos spektaklius – 18–22 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.