„Auksiniai scenos kryžiai“ be dramaturgų? Scenos meno atstovai kreipėsi į kultūros ministrą ir scenos meno vertintojus

Tarptautinę teatro dieną, kovo 27-ąją, Klaipėdos dramos teatre vyks „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonija. Jos metu bus pagerbti per praėjusius metus geriausius profesionalaus scenos meno darbus sukūrę scenos meistrai.

Auksiniai scenos kryžiai – be dramaturgijos.<br>M.Aleksos nuotr.
Auksiniai scenos kryžiai – be dramaturgijos.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-27 13:44

Kovo 12 dieną paskelbus aukščiausio Lietuvos scenos meno apdovanojimų – „Auksinių scenos kryžių“  – nominacijų sąrašą, jame dar vienus metus nėra nominacijos spektaklio dramaturgei/-ui. Nepaisant to, kad Lietuvoje kasmet renkami dramaturgų kursai ir vykdomi dramaturgijos konkursai, kuriais skatinama bei viešinama autorių kūryba, dramaturgės/-o darbas apdovanojimais nėra vertinamas.

Siekiant išvengti greitai nuslūgstančios viešų pavienių pasipiktinimų bangos socialinėse paskyrose, dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė, teatro aktorė Ieva Brikė ir dramaturgas, režisierius, teatro ir kino aktorius Justas Tertelis inicijavo viešą kreipimąsi į kultūros ministrą Simoną Kairį bei profesionalaus scenos meno vertintojų komisiją. 

Tikimasi, kad šis gestas paskatins tolimesnes diskusijas ir pokyčius, lemiančius dramaturgės/-o, kaip pilnaverčio scenos meno kūrėjo, darbo įvertinimą. 

„Apmaudu, kad šalia kitų būtinų spektaklio elementų – vaidybos ir režisūros, nėra pastovios, kasmet ir nuosekliai nacionalinę dramaturgiją įvertinančios premijos. Lietuvoje vis daugėja rašančių profesionalių pjesių autorių ir kitaip prie spektaklio kūrimo proceso prisidedančių dramaturgių ir dramaturgų, todėl jų darbų ignoravimas valstybiniu lygmeniu – nebeįmanomas“, – teigė peticijos iniciatorė Gabrielė Labanauskaitė. 

Atvirame kreipimesi rašoma: 

„Nėra spektaklio be dramaturgijos – ar tai būtų autorinė kūryba, pagal kurią statomas spektaklis, ar kartu su komanda kuriama viso spektaklio dramaturgija. Sunku rasti teatro, operos, šokio ar kokį kitą spektaklį, kuriame nebūtų pasitelkta dramaturgija ar jos priemonės.

Todėl mes – dramaturgės/-ai, režisierės/-iai, aktorės/-iai, scenografės/-ai, kompozitorės/-iai, scenos menų kritikės/-ai – ir kiti su scenos menu susiję žmonės pageidaujame, kad kiekvienais metais į „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų sąrašą būtų įtraukta nacionalinės dramaturgijos nominacija, kartu su kitomis – režisūros, aktorių vaidmenų, kostiumų dizaino, scenografijos, muzikos kompozitorių ir kitų teatro meno profesionalų premijomis.

Kiekvienais metais Lietuvoje yra sukuriama daugybė spektaklių pagal lietuvių dramaturgiją, kurie yra gausiai lankomi ir mėgstami žiūrovų. Tai patvirtina ir LATGA, surenkanti gausias pajamas už autorių kūrybą. Dramaturgijos neįtraukimas į „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų sąrašą rodo profesionaliojo scenos meno vertinimo komisijos nenorą puoselėti ar negebėjimą skirti scenos meno kūrinį sudančius dėmenis, neetišką ir nepagarbų požiūrį į dramaturgijos profesiją atstovaujančius kolegas ir nusižengia esminėms Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos deklaruojamoms vertybėms, puoselėjančioms nacionalinę kūrybą, tame tarpe ir Lietuvoje kuriamą dramaturgiją.

Suprantame, kad meno vertinimas yra labai subtilus procesas, reikalaujantis įsigilinimo į įvairius vertinamo kūrinio aspektus, bet atsisakymas pastebėti dramaturgiją kaip pilnavertišką spektaklio kūrybos elementą, verčia abejoti pačios komisijos profesionalumu, parodo nenorą stiprinti šio kūrybos lauko tradicijas ir raidą mūsų šalyje, sukuria iškreiptą scenos menų kūrybos procesų suvokimą, nuvilia dramaturgijos profesionalus ir jų kolegas.

Todėl prašome nuo 2025 metų nuosekliai ir kasmet įtraukti į „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų nominacijas dramaturgijos kategoriją, taip skatinant nacionalinės dramaturgijos raidą ir sklaidą.“

Kreipimąsi jau pasirašė virš dviejų šimtų teatro bendruomenės narių, tarp kurių dramaturgai, aktoriai, režisieriai, scenos menų vadybininkai, cirko artistai, šokėjai ir kiti scenos meno profesionalai. Parašai renkami iki kovo 27 dienos, vėliau atviras kreipimasis bus išsiųstas kultūros ministrui Simonui Kairiui ir profesionaliojo scenos meno vertinimo komisijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.