Režisierius I. Jonynas grįžta į teatrą skausminga premjera

Į Valstybinio jaunimo teatro sceną žengia naujas režisieriaus Igno Jonyno darbas – kartu su ryškių bendražygių komanda sukurtas spektaklis „Sūnus“.

 I. Jonynas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 I. Jonynas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 11:17 AM

I. Jonynas prieš tris dešimtmečius įspūdingai debiutavo Jaunimo teatre, bet vėliau pasuko į kinematografą ir tapo vienu įdomiausių šiuolaikinio lietuviško kino kūrėjų. Darbo prie naujo filmo pertraukose menininkas sugrįžo į Jaunimo teatrą.

Savo naujausiam spektakliui jis pasirinko šiuolaikinio prancūzų dramaturgo Floriano Zellerio pjesę „Sūnus“. Tai paskutinė šį autorių išgarsinusios draminės trilogijos dalis (kitos dvi – „Tėvas“ ir „Mama“).

Šis pasaulio scenas užkariaujantis dramaturgas gilinasi į daugumai aktualias temas, įsišaknijusias dažnos šeimos gyvenime. Jos susijusios su šiuolaikinio žmogaus psichologinėmis ir dvasinėmis traumomis, kurios slepiamos, nes neatitinka visuomenės suformuotų standartų.

Pjesę „Sūnus“ F. Zellerį paskatino sukurti jo asmeninė patirtis. Ją jis dedikavo psichikos liga sirgusiam savo sūnui. Jam buvo svarbu kalbėti apie psichinę negalią atmetus tabu. „Nėra gėda atsidūrus krizėje prašyti pagalbos. Dabar tiek daug žmonių jaučia skausmą. Regis, išgyvename didelę sveikatos krizę po covido, ir daugelis nežino, kaip su ja tvarkytis“, – sakė dramaturgas.

Režisieriaus I. Jonyno manymu, pjesės „Sūnus“ pagrindinis herojus yra ne paauglys Nikolia, aplink kurį sukasi siužetas, o jo tėvas Pjeras. Būtent jis, po skyrybų su sūnaus motina pradėjęs kurti naują šeimą, patiria didžiausią gyvenimo iššūkį. Neigdamas mylimo sūnaus psichinę ligą, tėvas tuo pat metu iš paskutiniųjų stengiasi jį gelbėti, kol galiausiai pats susipainioja savo gyvenime.

Spektaklio scenografė – Sigita Šimkūnaitė, kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė, kompozitorius – Jonas Jurkūnas, choreografas – Martynas Rimeikis, šviesų dailininkas – Andrius Stasiulis. Vaidina Martynas Berulis, Aleksas Kazanavičius, Matas Makauskas, Paulina Taujanskaitė, Neringa Varnelytė, Juozas Pocius. 

Spektaklio „Sūnus“ premjera. Valstybinis jaunimo teatras, vasario 2 d. 18.30 val. ir 3 d. 16 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.