Netikėtas duetas: Kauno miesto simfoninis orkestras pasirodys su lūpinės armonikėlės virtuozu

Kauno miesto simfoninis orkestras kartu su dirigentu Robertu Šerveniku spalio 27-osios vakarą kviečia pasiklausyti netikėto ir intriguojančio dueto – lūpinės armonikėlės su orkestru.

 G. Littera.<br> Rengėjų nuotr.
 G. Littera.<br> Rengėjų nuotr.
 R. Šervenikas ir KMSO.<br> Rengėjų nuotr.
 R. Šervenikas ir KMSO.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 10:51 AM

Lūpinė armonikėlė Lietuvoje nėra labai populiarus instrumentas, daugelis ją prisimena iš vaikystės ir net nepagalvoja, kad šiuo instrumentu galima groti ir džiazą ar net klasikinę muziką. Šį mitą bandys paneigti lūpinės armonikėlės virtuozas iš Italijos Gianluca Littera, kuris pasistengs publiką įtikinti, kad šis muzikos instrumentas gali garbingai skambėti netgi su simfoniniu orkestru.

Nuo paauglystės susižavėjęs lūpine armonikėle, šiandieną Gianluca Littera yra vienas iš nedaugelio solistų pasaulyje, lūpine armonikėle atliekantis klasikinę ir džiazo muziką. Jis yra koncertavęs su žymiausiais pasaulio orkestrais bei išleidęs keletą įrašų, kurie sulaukė nemažo visuomenės susidomėjimo bei palankių kritikų įvertinimų. G. Littera yra lūpinei armonikėlei pasišventusi asmenybė.

Jo didelės iniciatyvos dėka 2022 metais Romos Santa Cecilia konservatorijoje buvo įsteigta lūpinės armonikėlės klasė, vienintelė tokia klasė visame pasaulyje, kurioje šio instrumento atlikimo meną studijuoja jaunieji muzikantai iš įvairiausių valstybių.

Atlikėjas Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą, G. Littera yra koncertavęs vasaros festivaliuose su Lietuvos kameriniu orkestru bei Klaipėdos muzikinio teatro simfoniniu orkestru. Šį kartą jis atvyksta pristatyti pasaulinę premjerą – meksikiečių kompozitoriaus Marcos Lifshitz koncertą lūpinei armonikėlei ir orkestrui, kurį kompozitorius parašė specialiai G. Litterai. Kauno valstybinės filharmonijos salėje šis kūrinys pirmą kartą nuskambės gyvai.

„Lūpinė armonikėlė yra kažkas tarp vokalo ir pučiamojo instrumento, ja grojama tiek įkvepiant, tiek iškvepiant, taip išgaunamas skirtingas garsas. Iš to atsiranda specifika, kuomet atlikėjui reikia truputį atsikvėpti ar pagroti šiek tiek gyviau, o į tai turi sureaguoti orkestras“, – apie repeticijų niuansus pasakojo koncerto dirigentas Robertas Šervenikas. – Tai yra tylus instrumentas, koncerto metu jis bus įgarsintas. Atlikėjas be lūpinės armonikėlės rankoje laiko ir mikrofoną, o jį priartindamas ar atitolindamas išgauna dar daugiau spalvų.“

Pristatydamas koncerto programą, Robertas Šervenikas pažymi, kad klausytojų laukia dvi labai skirtingos vakaro dalys. „Pirmoje koncerto pusėje mes grosime populiariąją romantinę muziką – J. Brahmso „Tragiškąją uvertiūrą“ bei F. Schuberto „Nebaigtąją simfoniją“, tai bus visiškai kita stilistika nei antros dalies programoje, kurioje be Marcos Lifshitz koncerto premjeros nuskambės airių kompozitoriaus James Moody Lotynų Amerikos ritmais paremta pjesė, o taip pat italų kompozitoriaus Enio Morricone dvi kompozicijos iš legendinių kino filmų garso takelių.

Kūrinių, parašytų specialiai lūpinei armonikėlei, nėra daug, todėl dažnai šio instrumento atlikėjai groja populiarių kūrinių aranžuotes. Tačiau lūpinė armonikėlė puikiai žinomiems kūriniams suteikia naują spalvą, naują melodijos artikuliavimą.

Armonikėlės atliekama muzika dažniausiai būna melodinga, yra daug virtuoziškų dalykų, kuriuos įmanoma išgauti tik su šiuo mažu instrumentu. Todėl labai rekomenduoju išgirsti šį instrumentą gyvai, kuris tikrai palieka nepamirštamą įspūdį.“ – pasakojo R. Šervenikas.

Koncertas „Netikėtas duetas: orkestras ir lūpinė armonikėlė“ Kauno valstybinėje filharmonijoje įvyks spalio 27 d., penktadienį, 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.