Tenoras Aleksandras Antonenko: „Su Justina Gringyte dainuoju pirmą, bet, tikiuosi, ne paskutinį kartą“

Į Lietuvą atvyko pasaulinio garso žvaigždė – tenoras Aleksandras Antonenko. Niujorko „Metropolitan“, Milano „La Scala“, Londono „Covent Garden“ ir kituose garsiausiuose pasaulio operos teatruose dainuojantis solistas džiaugiasi šiuo metu vykstančiomis repeticijomis su mecosopranu Justina Gringyte ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Gintaro Rinkevičiaus. 

J.Gringytė ir A.Antonenka.<br>Rengėjų nuotr. 
J.Gringytė ir A.Antonenka.<br>Rengėjų nuotr. 
A.Antonenka. <br>Rengėjų nuotr. 
A.Antonenka. <br>Rengėjų nuotr. 
G.Rinkevičius ir LVSO. <br>G.Jauniškio nuotr. 
G.Rinkevičius ir LVSO. <br>G.Jauniškio nuotr. 
J.Gringytė. <br>G.Jauniškio nuotr. 
J.Gringytė. <br>G.Jauniškio nuotr. 
 G.Rinkevičius.<br>G.Jauniškio nuotr. 
 G.Rinkevičius.<br>G.Jauniškio nuotr. 
A.Antonenka. <br>Rengėjų nuotr. 
A.Antonenka. <br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 30, 2021, 12:05 PM

„Su Justina scenoje susitinkame pirmą kartą, bet tikiuosi, tikrai ne paskutinį“, – šypsosi garsusis tenoras. Liepos 2 d. jį bus galima išgirsti Pažaislio muzikos festivalyje, liepos 3 d. – Vilniaus kongresų rūmuose, kur kartu su J. Gringyte ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Gintaro Rinkevičiaus, jis atliks įspūdingą Gustavo Mahlerio kūrinį „Daina apie žemę“. 

Rygoje gimęs solistas nuo vaikystės domėjosi muzika, giedojo bažnyčioje. Savo muzikinį kelią A. Antonenko pradėjo Jāzeps Mediņš muzikos mokykloje, vėliau – Latvijos muzikos akademijoje, kur grojo mediniais pučiamaisiais ir paraleliai studijavo dainavimą pas Margaritą Gruzdevą, kurią solistas iki šiol vadina „antrąja mama“. Būtent ši vokalo pedagogė atrado A. Antonenko talentą ir iki šiol yra pagrindinė jo vokalo mokytoja ir mentorė.

Dainininko karjerą A. Antonenko pradėjo 1997 m. Latvijos nacionalinės operos chore, tačiau čia užtruko neilgai. Jau po penkių mėnesių nacionalinėje operoje jis debiutavo kaip solistas, nepriekaištingai sukurdamas Olberto vaidmenį G. F. Händelio operoje „Alcina“. Po šio debiuto sekė kiti sudėtingi vaidmenys – Radamesas G. Verdi „Aidoje“, Germanas P. Čaikovskio „Pikų damoje“, Lenskis P. Čaikovskio „Eugenijuje Onegine“, Sergejus D. Šostakovičiaus „Ledi Makbet iš Mcensko apskrities“, Kavaradosis G. Puccini „Toskoje“. Solistas taip pat dažnai dalyvavo įvairiose koncertinėse programose. 

2003 m. A. Antonenko buvo apdovanotas Latvijos muzikos Didžiuoju prizu, tačiau tai buvo tik pradžia. Nuo 2004 m. prasidėjo pasaulinė A. Antonenko karjera – šiuo metu jis yra vienas žymiausių Latvijos tenorų, pasirašęs kontraktus su įtakingiausiais operos teatrais Niujorke, Vienoje, Londone, Romoje, Milane, Diuseldorfe, Berlyne, Frankfurte, Miunchene, Grace, Drezdene, Osle, Stoholme, Hamburge, Barselonoje, Paryžiuje, Ženevoje, Ciuriche ir kitur. 2008 m. A. Antonenko debiutavo prestižiniame Zalcburgo festivalyje, kuriame atliko pagrindinį Otelo vaidmenį G. Verdi operoje „Otelas“, diriguojamoje maestro Riccardo Muti. Dainininkas iki šiol yra tituluojamas vienu iš geriausių šių laikų Otelo.

2009 m. solistas debiutavo Niujorko „Metropolitan“ operos teatre, kur pasirodė su garsiąja amerikiečių dainininke Renée Fleming. Daugiau kaip tris valandas trukęs įspūdingas ir prabangus renginys scenoje subūrė dvidešimt tris garsiausius pasaulio operos solistus. Šis koncertas tapo garsiausių „Metropolitan Opera“ spektaklių retrospektyva, pažadinusia spalvingą prestižinio JAV operos teatro istoriją. 

A. Antonenko garsėja kaip artistas, sugebantis itin greitai įsijausti į vaidmenį ir scenoje atiduoti save visu šimtu procentu. Jo stipriu balsu žavisi tiek kolegos, tiek muzikos kritikai. Visa tai – talento ir didžiulio darbo rezultatas. 

Paklaustas apie šeimą, dainininkas šypteli: „Ir kaip Jūs tai įsivaizduojate? Įtemptas po visą pasaulį išbarstytų operos spektaklių grafikas, ilgi mėnesiai, praleisti ruošiantis naujiems vaidmenims, varginančios repeticijos...“ Tačiau gaminti valgį mėgstantis dainininkas savo draugus mielai supažindina su nacionaline Latvijos virtuve. „Tik dėl įtempto darbų grafiko draugai kartais lieka be barščių“, – juokiasi A. Antonenko. 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Daina apie žemę“ įvyks 2021 m. liepos 2 d. 19 val. Pažaislio muzikos festivalyje ir liepos 3 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų kasoje, „Tiketoje“ ir „Teatrai.lt“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.