Kaune įrašytas „Rigoletas“ primins Dmitrijaus Chvorostovskio šlovės dienas

JAV įrašų kompanija „Delos Music“ išleido dvigubą studijinį operos „Rigoletas“ albumą, įrašytą praėjusiais metais Kauno filharmonijoje. Pagrindinį herojų jame įkūnijo garsiausias rusų baritonas 54 metų Dmitrijus Chvorostovskis. Tai naujausias Kauno miesto simfoninio orkestro (vadovas Algimantas Treikauskas) leidinys.

 D.Chvorostovskis - Rigoletas Londono Karališkojo „Covent Garden“ teatro scenoje, 2010 m.<br> ROH nuotr.
 D.Chvorostovskis - Rigoletas Londono Karališkojo „Covent Garden“ teatro scenoje, 2010 m.<br> ROH nuotr.
D.Chvorostovskis - Rigoletas „Metropolitan Opera“ scenoje, 2013 m.<br> „Metropolitan Opera“ nuotr.
D.Chvorostovskis - Rigoletas „Metropolitan Opera“ scenoje, 2013 m.<br> „Metropolitan Opera“ nuotr.
D.Chvorostovskis - Rigoletas Vienos valstybinėje operoje, 2010 m.<br> Vienos valstybinės operos nuotr.
D.Chvorostovskis - Rigoletas Vienos valstybinėje operoje, 2010 m.<br> Vienos valstybinės operos nuotr.
 „Delos Music“ albumo viršelis.
 „Delos Music“ albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-10-09 21:00

„Rigolete“  taip pat įsiamžino Niujorko „Metropolitan Opera“ jaunosios kartos sopranas iš JAV Nadine Sierra (Džilda), iš Baltarusijos Oksana Volkova (Madalena), italų tenoras Francesco Demuro (Hercogas), visame pasaulyje koncertuojantis bosas iš Italijos Andrea Mastroni (Sparafučilė). Įrašė skamba ir lietuvių solistų  Eglės Šidlauskaitės, Kosto Smorigino, Tado Girininko, Andriaus Apšegos, Tomo Pavilionio, Liudo Mikalausko,  Kauno valstybinio choro (vadovas P.Bingelis) vyrų balsai.

Operos dirigentas Konstantinas Orbelianas neabejojo, kad šis daug jėgų pareikalavęs projektas sulauks didžiulio atgarsio visame pasaulyje ir taps svarbiu įvykiu tiek Kauno miestui, tiek visai Lietuvai. 

Šio dešimtmečio pradžioje D.Chvorostovskio Rigoletas apkeliavo svarbiausias pasaulio operos scenas, tarp jų - Londono Karališkojo „Covent Garden“ teatro, Vienos valstybinės operos,  Niujorko „Metropolitan Opera“. Deja,  praėjusį sezoną solistas atšaukė savo pasirodymus šioje ir kitose operose dėl progresuojančios ligos. 

Dvejus metus kovojančio su smegenų vėžiu D.Chvorostovskio  jėgos silpsta, nepaisant jo titaniškų pastangų stabilizuoti fizinę būklę. Tai atskleidė prieš kelis mėnesius įvykęs dainininko koncertas gimtajame Krasnojarske, kuriame gerbėjų nerimą sukėlė ne tik pakitęs  jo balsas ir tarties nesklandumai. Artistas išėjo į sceną šlubčiodamas, parišta ranka, nes koncerto išvakarėse nugriuvo ir pasitempė rankos raiščius.

O scenoje jis susigraudino iki ašarų, kalbėdamas, kaip  myli savo žemiečius, jog privalėjo sugrįžti į gimtąjį miestą. Po to Dmitrijus buvo nuvykęs į Floridą, kur intensyviai sportavo bandydamas atgauti jėgas, tačiau karjeros taip ir neatnaujino.  Šiuo metu artistas yra slaugomas  namuose Londone.

D.Chvorostovskio draugystė su Kauno miesto simfoniniu orkestru užsimezgė prieš penkerius metus. Jie surengė daug bendrų koncertų Lietuvoje ir užsienyje, išleido dvigubą Giuseppe‘s Verdi operos „Simonas Bokanegra“ albumą, kuris sulaukė nuostabių įvertinimų  įtakinguose operos leidiniuose. Paskutinis bendras jų pasirodymas įvyko 2016-ųjų vasarą „Dzintari“ koncertų salėje Jūrmaloje su latvių dainininke Elyna Garanča.

„Man labai svarbus mūsų buvimas kartu“, - yra sakęs D.Chvorostovskis apie partnerystę su kauniečiais.

Šį rugsėjį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apdovanojo artistą  4-ojo laipsnio ordinu „Už nuopelnus tėvynei“, nors D.Chvorostovskis niekada nesivėlė į politiką ir nerodė prielankumo Putino režimui.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.