„Metropolitan Opera“ kviečia į pasaulinę premjerą kino teatruose

2024 m. spalio 18 d. 21:03
Asta Andrikonytė
Į „Forum Cinemas“ kino teatrų ekranus jau 16-tą kartą grįžo Niujorko „Metropolitan Opera“ spektaklių transliacijos. Šio sezono programoje – aštuoni spektakliai, tarp jų – pasaulinė premjera ir du nauji populiarių operų pastatymai.
Daugiau nuotraukų (4)
Šio mėnesio pradžioje pradėdamas kino sezoną J.Offenbacho „Hoffmanno pasakomis“ teatro „Metropolitan Opera“ generalinis vadybininkas Peteris Gelbas džiaugėsi po pandemijos grįžusia į kino sales gausia publika. Paveiktas pandeminio sąstingio „Metropolitan Opera“ netgi ryžosi drąsiam eksperimentui – atsigręžti į gyvųjų kompozitorių kūrybą.
Mat 2022-aisiais įvykusi labai sėkminga Kevino Putso operos „Valandos“ premjera pritraukė į teatrą daug naujos publikos. Tai įkvėpė P.Gelbą ir teatro meno vadovą Yannicką Nézet-Séguiną suplanuoti net septynias kitas pasaulines premjeras, o iš viso per penkmetį parodyti 17 šiuolaikinių operų.
Skraidins į drono aukštumas
Pernai „Metropolitan Opera“ kino sezonas buvo pradėtas net trijų šiuolaikinių veikalų premjeromis. O rytoj, spalio 19 d., kino cikle bus parodyta pirmoji iš dviejų kompozitorėms moterims užsakytų operų – Jeanine Tesori „Grounded“, kuriai libretą pagal savo populiarią pjesę parašė George‘as Brantas. Šia opera teatras pradėjo šiemetį sezoną scenoje.
Kūrinys pasakoja apie naikintuvo pilotę Džesę, dėl nėštumo perkeltą į dronų padalinį, ir jos skausmingas pastangas suderinti motinystę su karjeros iššūkiais bei psichologine įtampa. Mat buvusi pilotė valdo mirtiną „Reaper“ droną. Opera gvildena šiuolaikinio karo etikos ir moralumo temas, kalba apie psichologinį spaudimą žmonėms, vienu mygtuko paspaudimu galintiems negrįžtamai pakeisti likimus kitoje pasaulio pusėje.
Džesės personažą transliacijoje įkūnys jaunas, bet jau pripažinimą pelnęs kanadiečių mecosopranas Emily D'Angelo. Būtent jai J.Tesori parašė pagrindinę vokalinę partiją. Po premjeros „New York Magazine“ solistę pavadino „Operos „Maserati“. Džesės vyrą Vajomingo fermerį Eriką dainuos JAV tenoras Benas Blissas. Visus kitus didesnius vaidmenis kurs amerikiečiai.
Pasak J.Tesori, šis projektas prasidėjo prieš dešimt metų. Per tą laiką kompozitorė parašė daug kitų kūrinių. Ji garsėja produktyvumu, yra sukūrusi daug miuziklų, muzikos kinui ir televizijai. Naujausias jos miuziklas „Kimberly Akimbo“ laimėjo penkis „Tony“ apdovanojimus, tarp jų – kaip geriausias šio žanro kūrinys ir už geriausią partitūrą. „Grounded“ – J.Tesori debiutas „Metropolitan Opera“.
Spektaklio režisierius Michaelas Mayeris pristatys šį sezoną „Metropolitan Opera“ ir naują „Aidos“ versiją (sausio 25 d.). Jis žada prikaustyti publikos dėmesį technologijų stebuklais abiejuose spektakliuose. „Grounded“ efektai leist žiūrovams stebėti veiksmą net iš skriejančio drono perspektyvos. Šiuo spektakliu „Metropolitan Opera“ debiutuos didelė dizainerių komanda.
Operą iš ekrano pristatys ir per pertrauką į užkulisius publiką lydės, artistus kalbins teatro žvaigždė sopranas Nadine Sierra. Spektaklio trukmė – 2 val. 45 min., bus rodomi angliški subtitrai.
Sezoną puoš ryškios žvaigždės
„Grounded“ dirigentas Y.Nézet-Séguinas, neseniai pratęsęs kontraktą su „Metropolitan Opera“ 2029–2030 metų sezonui, vadovaus ir „Aidos“ bei „Salomėjos“ premjeroms, kurios taip pat pasieks kino teatrus.
Etiopijos princesę Aidą spektaklyje įkūnys JAV sopranas Angel Blue, o jos varžovę Amneris – rumunų-vengrų mecosopranas Judit Kutasi. Radamesą dainuos teatro senbuvis lenkų tenoras Piotras Beczala.
R.Strausso „Salomėjos“ pastatymu (gegužės 17 d.) už Atlanto debiutuos vienas garsiausių Europoje muzikinio teatro režisierių vokietis Clausas Guthas. Jis perkels biblinę istoriją į karalienės Viktorijos epochą. Pagrindinis vaidmuo spektaklyje bus patikėtas Pietų Afrikos sopranui Elzai van den Heever.
Pirmą kartą į transliacijų seriją bus įtrauktas Jürgeno Flimmo režisuotas L.van Beethoveno „Fidelijus“ (kovo 15 d.). Šioje operoje bei grįžtančioje į ekranus Davido McVicaro režisuotoje prabangioje „Toskoje“ (lapkričio 23 d.) karaliaus norvegų žvaigždė Lise Davidsen.
Dar vieną kino sezono veikalą – Bartletto Shero režisutą „Sevilijos kirpėją“ (gegeužės 31 d.) – papuoš nauja Rozina. Tai – kylantis rusų mecosopranas Aigul Akhmetshina, grįžusi į „Metropolitan Opera“ sceną po efektingo debiuto naujoje G.Bizet „Karmen“.
Į kino ekranus šį sezoną grįš ir Richardo Eyre‘o režisuota W.A.Mozarto opera „Figaro vedybos“ (balandžio 26 d.), šį sykį su Figaru – amerikiečių bosu-baritonu Michaelu Sumuelu. Tai bus dirigentės Joanos Mallwitz debiutas „Metropolitan Opera“.
2024–2025 m. transliacijose prie dirigento pulto išvysime dar dvi moteris: „Toską“ diriguos Xian Zhang, „Fidelijų“ – Susanna Mälkki.
Išplito visoje planetoje
Spektaklių transliacijas sumanė P.Gelbas 2006 metais, kai pradėjo vadovauti „Metropolitan Opera“. Jo tikslas buvo globaliai paskleisti šio teatro kūrybą. Galima sakyti, tai pavyko: pirmasis iš meno kompanijų išbandęs tokią sklaidos formą „Metropolitan Opera“ teatras vienintelis pasiekė globalią auditoriją.
Jo spektakliai transliuojami daugiau kaip 2200 kino teatrų pasaulyje – ne tik šešių žemynų sostinėse, bet ir miesteliuose. Į šiuos kino seansus parduota daugiau kaip 31 milijonas bilietų.
Jeanine Tesori operos „Grounded“ transliacija iš Niujorko „Metropolitan Opera“ kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ Vilniuje ir „Forum Cinemas“ Kaune – spalio 19 d. 20 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.