Meno maršrutai: nuo Open House London iki Van Gogho kiparisų

2024 m. rugsėjo 15 d. 11:13
Kultūros pasaulio aktualijos anapus mūsų šalies sienų.
Daugiau nuotraukų (1)
Bolhradas. Net du lietuviški dokumentiniai filmai susitiko šią savaitę Pietų Ukrainos Bolhrado mieste prasidėjusiame festivalyje „OKO“. Tuo pat metu Ukrainoje ir Bulgarijoje vykstantis festivalis, sumanytas kaip antropologinių ir etnografinių filmų tyrimo vieta, šiandien plečia savo ribas ir siekia tapti vienu svarbiausių dokumentinio kino forumų Ukrainoje. Ilgametražių filmų konkursinėje programoje dalyvauja A.Jevdokimovo filmas „Kalėdų eglutės gyvenimas ir mirtis“, prie kurio gamybos prisidėjo kolegos iš Danijos ir Sakartvelo. Ukrainos filmų konkurse dalyvauja R.Leščinskienės ir A.Jevdokimovo prodiusuotas režisieriaus I.Sautkino filmas „Poema mažiems žmonėms“. Jo herojai – žmonės, ieškantys ir randantys įvairiausių pasipriešinimo Rusijos agresijai Ukrainoje formų. Filmą montavo T.Mykolaitis, garso dizaineris – A.Gecevičius.
Londonas. Šį savaitgalį prasideda ir visą kitą savaitę vyks ypač didelio publikos susidomėjimo sulaukiantis festivalis „Open House London“. Tai visame mieste vykstantis renginys, kuris suteikia galimybę nemokamai aplankyti pastatus, kurie paprastai nėra atviri visuomenei, ir dalyvauti įvairiuose renginiuose bei ekskursijose. Šių metų programoje – mažiausia Soho galerija, Brikstono vėjo malūnas, Beriko (Berwick) gatvės turgus, „Shepherd’s Bush“ turgus, senoji gaisrinė, eklektiškasis „London Fields West“ rajonas ir daugelis kitų. Festivalis kasmet pritraukia apie 250 tūkst. lankytojų.
Niujorkas. Paroda „Van Gogho kiparisai“ surengta Metropolitano muziejuje. Ji yra pirmoji, skirta tik tiems V.van Gogho kūriniams, kuriuose vaizduojami kiparisai. Eksponuojami ne tik paveikslai, bet ir eskizai bei iliustruoti laiškai, kurie ypač retai rodomi kartu.
Roma. Rugsėjį prasidėjo ir iki lapkričio vidurio vyks vienas svarbiausių kultūros renginių šiame mieste „Romaeuropa Festival“. Jo programa yra labai įvairi ir apima šiuolaikinį šokį, teatrą, muziką, skaitmeninį meną ir renginius vaikams. Šių metų festivalyje, kurio tema „Atvira erdvė“, dalyvauja daugiau nei 700 menininkų iš viso pasaulio. Tarp renginių – ir belgų teatro kompanijos „Berlin“ sukurtas spektaklis, kuris pasakoja apie senyvo amžiaus porą, kuri gyvena po Černobylio elektrinės avarijos užterštoje zonoje Ukrainoje.
Viena. Šį savaitgalį Austrijos sotinėje vyks „Vienna Contemporary“ – viena svarbiausių šiuolaikinio meno mugių Europoje. Joje galerijos ir menininkai iš viso pasaulio pristatys savo naujausius kūrinius. Šiemet mugėje dalyvaus net dvi Lietuvos galerijos. Tai šios mugės senbuvė Vilniaus galerija „Vartai“ ir trečią kartą į ją vykstanti Kauno galerija „Meno parkas“. „Vartai“ į Vieną vyks po sėkmingo pasirodymo „Hotel Warszawa Art Fair“, kur pristatė naujausius trijų menininkių – D.Minderytės, M.Radžiūnaitės ir N.Vasiliauskaitės – kūrinius. Vienos mugėje prie jų prisijungs dizaineris M.Lesauskas su savo unikaliais kolekciniais baldais. O „Meno parkas“ pristatys Ž.Landzbergo, A.Vaitkūnienės, A.Gudaičio ir P.Jurkšaitytės darbus.
užsienyjeKultūralietuviškas kinas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.