Japonų „Bon Odori“ šokius jau galima pamatyti ir Vilniuje

2024 m. rugsėjo 7 d. 10:56
Japonijos aikštes kasmet jau daugiau nei 500 metų užlieja spalvingi „Bon Odori“ šokiai, skirti pagerbti protėvių dvasias, susiburti ir pasidžiaugti vasara.
Daugiau nuotraukų (1)
Pirmąjį rugsėjo šeštadienį, rugsėjo 7 d., Nacionalinio muziejaus Istorijų namų kiemas (T.Kosciuškos g. 3) prisipildys ypatingo šurmulio – čia pirmą kartą Lietuvoje vyks japonų kultūros festivalis „Bon Odori“.
„Bon Odori“ šokiai, skirti pagerbti protėvių dvasias, susiburti draugėn ir pasidžiaugti besibaigiančia vasara, kasmet jau daugiau nei 500 metų užlieja Japonijos aikštes ir parkus.
Šie šokiai įtraukti į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą ir šiais laikais yra organizuojami visame pasaulyje, kur tampa puikia kultūrine veikla ne tik svetur gyvenantiems japonams, bet ir vietos žmonėms.
Azijos menų centro organizuojamame renginyje lankytojai turės galimybę ne tik dalyvauti „Bon“ šokių vakare, bet ir įsitraukti į įvairiausią su japonų kultūra susijusią veiklą. Čia jų laukia japoniškų būgnų ritmo ir šokio dirbtuvės, tapyba ant vėduoklių, kaligrafija, kovos menų demonstravimas ir daug kitų veiklų, kurias paruošė Lietuvoje gyvenantys japonų kultūros entuziastai.
Japonijoje tikima, kad šiltuoju metų laiku kelioms dienoms mirusiųjų protėvių vėlės grįžta į gyvųjų pasaulį aplankyti savo artimųjų. „Obon“ (arba „Bon“) festivalis – tai visoje Japonijoje vykstanti tradicija-šventė, skirta pagerbti ir prisiminti mirusiuosius.
Šventės metu protėvių dvasios yra sutinkamos šokiais, dainomis ir ryškiais apdarais. Paprastai sakant, „Bon Odori“ („Bon šokis“) yra šokiai, atliekami „Obon“ festivalio metu.
Dažnai „Bon Odori“ yra vadinami ne tik patys šokiai, bet ir „Obon“ festivalio kulminacija. Šokėjai, apsirengę „yukata“ (vasariniais kimono), šoka judėdami popieriniais žibintais nusėtomis gatvėmis arba ratu juda aplink aikščių viduryje pastatytas aukštas medines scenas („yagura“).
Ant medinių pakylų įsikūrę muzikantai skambina taiko būgnais, „yokobue“ bambukinėmis fleitomis, gongais, „kane“ varpeliais bei tristyge liutne. Tai yra renginys, suburiantis bendruomenę pokalbiams, gėrimui ir šokiams.
Šokius visada lydi ritmingi taiko būgno ir fleitos garsai bei gardūs japoniško maisto ir kultūros aromatai.
Festivalyje bus ne tik šokių. Nuo 12 val. vyks maisto mugė ir įvairi veikla lauke: gardaus japoniško maisto skoniai ir aromatai su „Tamago“, specialiai festivaliui paruoštu japonišku meniu „Eskedar Coffee“ terasoje ir kt. Veiks tapybos ant vėduoklių ir taiko būgnų dirbtuvės.
Visos dienos vyksmą vakare vainikuos japoniško taiko būgno ir fleitos dueto „Zashiki Warashi“ pasirodymas, per kurį visus drauge pašokti kvies jau ne vienus metus Lietuvoje gyvenanti profesionali šokėja ir šio festivalio iniciatorė Ayano Honda.
Pasak A.Hondos, „Bon Odori“ – tai ypatinga erdvė, kurioje šokis ištrina visas ribas ir leidžia tarpusavyje nepažįstamiems žmonėms užmegzti ypatingą ryšį.“
A.Honda – Lietuvoje jau kurį laiką gyvenanti profesionali japoniško ir šiuolaikinio šokio, performansų atlikėja. „Zashiki Warashi“ – Londone kuriantis japoniško taiko būgno (Akinori Fujimoto) ir fleitos (Mikey Kirkpatrickas) duetas. A.Fujimoto – profesionalus japoniško taiko būgno atlikėjas ir kompozitorius. M.Kirkpatrickas – profesionalus fleitistas ir vokalistas, jau 30 metų tyrinėjantis įvairias pasaulio folkloro tradicijas.
Organizatoriai džiaugiasi galėdami pranešti, kad koncerte pasirodysiantys atlikėjai tik šio festivalio proga sukūrė lietuviškos muzikos ir liaudies šokių įkvėptą šokį „Ratiliondo“ ir tikisi, jog šis unikalus vilnietiškas „Bon“ šokis galės tapti dar vienu Lietuvos ir Japonijos draugystės simboliu, o „Bon Odori“ taps puikia kasmetine proga susiburti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.