​Klaipėdos rajone – prasmingos pramogos

2024 m. liepos 19 d. 10:00
Darželinukai ar senjorai, kolektyvo darbuotojai, draugų grupė ar norintys ypatingai paminėti asmeninę šventę, lietuviai ar užsieniečiai – visi randa sau įdomią ir prasmingą pramogą dviejuose vienas nuo kito netoli nutolusiuose miesteliuose – Veiviržėnuose arba Judrėnuose.
Daugiau nuotraukų (9)
Norite išmokti pinti šiaudinį sodą, surišti lėlę, išsivirti muilo? Susipažinti su krašto kulinariniu paveldu ar išsikepti bandelių ant laužo? Šias ir kitas edukacijas siūlo Veiviržėnuose įsikūręs Klaipėdos rajono amatų centras. Čia galima rinktis iš daugiau nei 20 edukacinių programų, kurias veda kvalifikuoti amatininkai.
Klaipėdos rajone tai vienintelis amatų centras – savotiškas amatų ambasadorius.
„Centro veikla plečiasi – sudarėme sutartį su Klaipėdos rajono amatininkų bendruomene. Mūsų komanda pasipildė tikrais savo amato žinovais – tautodailininkais, kultūrinį paveldą puoselėjančiais amatininkais, ir tai mums leido ne tik praplėsti, bet ir teikti kokybiškesnes paslaugas“, – pasakojo centro vadovė Valė Krauleidienė.
Centre sau tinkantį užsiėmimą atranda patys įvairiausi lankytojai – nuo pačių mažiausiųjų iki senjorų. O kadangi pastatas puikiai pritaikytas ir neįgaliesiems, susipažinti su senoviniais amatais dažnai atvyksta ir jie.
„Sulaukiame ir nemažai užsieniečių, kurie dažnai stebisi tuo, kad mes išsaugojome tiek daug kultūrinio paveldo, senųjų amatų. Dažnas sako, kad savu laiku jie viską sunaikino kaip atgyveną, ir dabar to labai gailisi“, – pasakojo V.Krauleidienė.
Edukacijos amatų centre neprailgsta – žaidžiami liaudies žaidimai, prisimenamos liaudies dainos, papročiai, burtai. Primindami liaudies tradicijas centro darbuotojai padeda drauge atšvęsti ne tik kalendorines, bet ir asmenines šventes. Čia švenčiami vaikų gimtadieniai, krikštynos, mergvakariai, kitos asmeninės šventės tampa kitokie – prasmingesni.
Pasak centro vadovės, veiklos čia yra tiek, kad amatų centre nuolat pilna lankytojų – tiek vasarą, tiek žiemą. Jau dabar registruojamos grupės edukacijoms lapkričio mėnesiui.
„Išsilaikome patys. Ir džiaugiamės turėdami puikius partnerius, tokius, kaip Klaipėdos rajono savivaldybė, kurie kartu vykdo įvairias programas“, – patikino V.Krauleidienė.
Norite išmokti sukti kastinį? Sužinoti, kaip pagaminti sūrį? Paragauti to, ko dar nesate ragavę? Tuomet užsukite į Judrėnus, garsėjančius savo tvirta bendruomene ir kulinariniu paveldu. Čia gyvenantys žmonės dar yra išsaugoję senas receptūras ir pagal jas gamina įvairius patiekalus, kuriais vaišina ir stebina Judrėnų svečius.
„Ką tik išlydėjome vilniečių senjorų grupę iš Trečiojo amžiaus universiteto. Svečiai apsilankė Dariškėje – lakūno Stepono Dariaus gimtinėje, mes juos apnakvindinome, pamaitinome, supažindinome su kulinariniu paveldu. Seniūnas Zigmantas Siminauskas pravedė ekskursiją pro bažnytėlę, ir išleidome“, – vos atsikvėpusi po rūpesčio svečiais pasakojo Judrėnų bendruomenės pirmininkė Vilija Norvilienė.
Judrėniškiai nuo seno žinomi kaip kulinarinio paveldo puoselėtojai. Bendruomenė unikali veiklų įvairove: vieni gamina sūrius, kiti muša sviestą, suka kastinį, gamina šmakalą ar cibulynę, kepa pyragus ar verda alų. Visi darbštūs ir norintys papildomai užsidirbti judrėniškiai yra įtraukti į veiklą.
„Superkame jų gaminamas gėrybes ir vaišiname atvykstančius svečius. Norintys geriau pažinti tradicišką žemaitišką virtuvę kviečiami užsiregistruoti į edukacinę programą, kurios metu bus galima paragauti įvairių patiekalų“, – pasakojo V.Norvilienė.
Judrėnuose apsilanko pačios įvairiausios grupės – tiek vyresnių žmonių, tiek vaikų, o netikėtu atradimu tampa net ir patys paprasčiausi produktai.
„Kartą pas mus viešėjo apie 40 vaikų iš tarptautinės mokyklos Vilniuje. Vaišinome juos įvairiausiais patiekalais, ir kai galiausiai paklausėme, kas jiems labiausiai patiko, atsakė, kad bulvės. Matyt, natūralios mūsų bulvės gerokai skiriasi nuo miesto bulvių“, – šyptelėjo Judrėnų bendruomenės pirmininkė.
Tad jeigu norite prasmingos pramogos – užsukite į Klaipėdos rajoną!
Klaipėdos rajonasJudrėnaiamatai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.