Vyksta gatvės menų festivalis SPOT – mieste atsiradusios skulptūrėlės provokuoja asmenukių mėgėjus Visi renginiai – nemokami

2024 m. liepos 12 d. 14:49
SPOT inf.
Vilniuje prasidėjo tarptautinis gatvės menų festivalis SPOT, kuriame galima pamatyti ančių performansą bei kitus ispanų, katalonų, prancūzų, olandų, suomių bei lietuvių kūrėjų darbus. Visi jo renginiai – nemokami.
Daugiau nuotraukų (4)
Šis festivalis įvairias Vilniaus erdves paverčia menininkų žaidimų aikštele.
„Atrasti pamirštus kampelius, prisiminti vaikystės žaidimus, užklysti į studijų metais lankytus kiemus, pažvelgti į miestą kaip didelę žaidimų lentą – štai netikėtai praskrido gandras, krypčioja antys, dygsta nauji namai, atsiranda nauji skverai – vieni žmonės juda mieste ir nesustoja, o kiti mėgaujasi laisvomis akimirkomis.
Vilnius yra nuostabus, čia pilna jaukių vietų, draugų ar tiesiog nepažįstamų žmonių, kurie pripūs nuleistą dviračio padangą, ar tiesiog padeklamuos eilėraštį Pilies gatvėje“, – sakė SPOT programos sudarytoja Judita Strumilaitė
Nors festivalis SPOT dažniausiai siejamas su Vilniaus viešose erdvėse atliekamais netikėtais pasirodymais, tačiau šį kartą jame bus kitokio pobūdžiai kūrinių – skulptūrų.
Maži žmogučiai jus stebi
Į Vilnių atvyksta ispanų menininkas Isaacas Cordalis, kuris kvies Vilniaus senamiesčio gatvelėse atrasti jo kuriamas mažytes skulptūrėles, klajojančiame projekte „Cemento užtemimai“ ( „Cement Eclipses“).
Londone, Briuselyje bei Bilbao gyvenęs menininkas kuria trumpalaikes ir ilgalaikes miesto intervencijas, kurios sudarytos iš įvairių nedidelių skulptūrėlių, kuriomis I.Cordalis išreiškia savo požiūrį į šiuolaikinę visuomenę.
Nuo pat savo kūrybos pradžios menininkas vaizduoja stereotipinį veikėją – pusamžį, praplikusį vyrą pilku kostiumu, kuris netikėtai atsiranda kokioje nors viešoje erdvėje. Tos erdvės pasirinkimas – svarbi kūrybos dalis.
„Mano darbų galima aptikti tokiuose miestuose kaip Berlynas, Londonas, Bogota, Briuselis, Viena, Taipėjus, Milanas, Niujorkas, Paryžius, Hanojus. Ir daugelyje kitų. Pasitelkęs nedideles skulptūras, kurias išdėstau netikėtose vietos, bandau praplėsti praeivių vaizduotę.
„Cement Eclipses“ – tai kritiškas žmonių, kaip socialinio organizmo, elgesio apibrėžimas. Šiuo meno kūriniu siekiu atkreipti dėmesį į suprastėjusį mūsų santykį su gamta, kritiškuoju šį šalutinį mūsų evoliucijos poveikį“, – sakė I.Cordalis.
Šias ypatingas skulptūras bus galima aptikti nutekamuosiuose vamzdžiuose, ant pastatų, ar net ant autobusų stotelių – daugelyje neįprastų ir neįtikėtinų vietų Vilniaus senamiestyje liepos 12–14 dienomis.
Sudomino antys ir gandrai
Šiandien, penktadienį, SPOT festivalio žiūrovai bus kviečiami ir į menininkės Marijos Baranauskaitės-Liberman pasirodymą „Ančių performansas“. Miesto tvenkinyje ramiai sau plaukiojančios antys netikėtai atsidurs dėmesio centre.
Savo performansais M. Baranauskaitė dažniausiai ieško atsakymų į gana keistus klausimus. Pavyzdžiui, ką reiškia pasirodyti žiūrovams, kurie būtų ne žmonės, o objektai, pavyzdžiui, sofos.
„Ančių performansas“ – kiek kitoks. Mat šį kartą pasirodymas yra skirtas žmonėms. Žiūrovai skatinami į gyvūnų ir žmonių santykius pažvelgti naujomis akimis.
Šio sprendimo priežastys pristatomos performatyvioje paskaitoje, kurios metu bus išdėstyta visa pasirodymo struktūra. Po paskaitos žiūrovai leisis į kelionę po miestą, judėdami link tikrosios pasirodymo scenos. Tai prasmingas ir svarbus pasiruošimas kulminacijai prie tvenkinio.
Liepos 12 dieną Šeškinės Lietaus parke galima pamatyti Kaune reziduojančios suomių menininkės Aino Mäkipää šiuolaikinio cirko pasirodymą – „Gandras“. Šiais baltais paukščiais Aino susižavėjo tik atvykusi į Lietuvą.
„Nuolat pasikartojančios gandrų kelionės puikiai atspindi ir mano kaip menininkės gyvenimo būdą, verčiantį nuolatos judėti iš vienos vietos į kitą. Gandro gyvenimas skirtingose šalyse, elegantiška išvaizda ir iššūkių pilna kasdienybė mane intriguoja bei tampa pagrindu spektaklio scenografijai“, – pasakojo šiuolaikinio cirko menininkė.
„Gandras“ – tai vizualiai paveikus šiuolaikinio cirko pasirodymas, tyrinėjantis žmogaus ir gandro ryšį, remiantis liaudies dainomis, moksliniais tyrimais ir šių didingų paukščių stebėjimu jų natūralioje aplinkoje.
Keliaus erdvėje ir laike
Kitas šiuolaikinio cirko pasirodymas – „Laukimas“ („Espera“) vyks liepos 13 ir 14 dienomis, vidiniame Istorijų namų kieme.
Jis jau yra pelnęs geriausio gatvės meno pasirodymo laurus ne viename festivalyje. Jo metu žiūrovai kviečiami iš arti patirti tai, kas vyksta scenoje.
Iš paprastų judesių katalonai sukuria nepaprastą atmosferą. Ji perkelia žiūrovus į visai kitą vietą, gerokai nutolusią nuo mūsų laikų. Akrobatai virsta judesio meistrais, o prieš akis iškila prarasti peizažai, kupini žmogiškų gestų ir nuoširdžių susitikimų.
Šio kūrinio išeities taškas – žmonių poreikis susiburti aplink visiems svarbų dalyką. Juk dalintis savo baimėmis, viltimis ir savo emocijomis grupėje – labai veiksminga praktika. Žinoma, jei sugebame neperžengti tam tikrų ribų.
Šnipiškių aikštėje liepos 13 ir 14 dienomis bus galima išvysti ir akrobatinį olandų trupės „Knot on hands“ pasirodymą „Pasiruoškite susidūrimui“ („Brace for Impact“), kuriame trys akrobatai ieškos pusiausvyros.
Siekdami balanso akrobatai atranda naujas galimybes judėti į priekį ir keliauti erdvėje. Kelionės metu jie tikrins vienas kito galimybių ribas ir patirs, ką iš tiesų reiškia visą savo svorį atiduoti į kito rankas.
Tiko ir vaikų aikštelė
Šiemet į Vilnių sugrįžta ir prieš kelerius metus SPOT festivalyje viešėjusi katalonų „Eléctrico 28“ komanda, kuri publikai pristatys naujausio savo darbo „Vieta“ („The Place“) eskizą.
Naujasis trupės „Eléctrico 28“ pasirodymas tyrinėja žmogaus santykį su vieta. Ją stebėti, jausti, apsigyventi joje, įsivaizduoti ir apibūdinti.
Kokios vietovės, daiktai ir būtybės egzistuoja tos vietos viduje? Kaip ji atitenka mums? Ko ji iš mūsų tikisi? Kas jai gali nutikti? Ar ji mus gali nuvesti kažkur kitur?
Tokius ir panašius klausimus kelia menininkai. Jų pasirodymas – tai pasakojimas apie vietą, kuri iš pirmo žvilgsnio nėra tokia, kurią būtų galima įsimylėti. Tai nėra ta vieta, kuri visuomet įtraukiama į kelionių vadovus ir kurioje būtinai reikėtų nusifotografuoti.
Kūrėjai kvies žiūrovus pamatyti, išgirsti, paliesti ir prisijungti prie „Vietos“ ir joje esančių kitų vietų, suvokti, jog iš tiesų mes patys esame vieta. „The Place“ bus galima išvysti liepos 12 ir 13 dienomis vaikų žaidimo aikštelėje Šeimyniškių gatvėje.
Šiuolaikinis šokis po tiltu
Tarptautiniame gatvės menų festivalyje SPOT vilniečiai bei miesto svečiai išvys ir net tris šiuolaikinio šokio pasirodymus.
Liepos 12 ir 13 dienomis festivalis publiką pakvies į Europos humanitarinio universiteto kiemą, kuriame įvyks prancūzų „Collectif la Meandre“ pasirodymas „Bien Parado“.
Tai šokio spektaklis viešajai erdvei, kuriame šokėja iš Sevilijos susitinka su elektroninės muzikos kūrėju. Šis pasirodymas pasakoja apie intymią revoliuciją bei pradeda svarbų dialogą tarp paveldo ir dekonstrukcijos.
Pasitelkę kubo formos sceną, kurios fonas – Vilniaus senamiesčio erdvė, šokėja ir muzikantas prisijaukina vienas kitą. Jie abu juda laike, kol pagaliau atranda bendrą ritmą. „Bien Parado“ – tai odė laisvei ir vidinė kova dėl galimybės išsilaisvinti.
Savaitgalį po Vingio parko tiltu įvyks prancūzės Claros Giambino ir lietuvio Arūno Mozūraičio šokio pasirodymas „Vienas“ ( „One“). Jis kalba apie dviejų žmonių ryšį ir besąlygišką meilę, nepaisant jų lyties, kultūrinės aplinkos, įsitikinimų, gyvenimo stiliaus ar rasės.
„Tai yra ir ilgalaikės gamtos galios bei jos puoselėjamų gilių ryšių liudijimas. Prisijunkite prie mūsų švęsdami darnią vienybę, kuri pranoksta mūsų skirtumus, ir mėgaukitės transformuojančiu dviejų sielų šokiu, susiliejančiu į išskirtinę, didingą jėgą. Tai meditacinė kelionė, kuri panardins žiūrovą į tapsmą VIENU“, – pasakojo Arūnas ir Clara.
Pabaigai – susitikimas balkone
Paskutiniąją festivalio SPOT dieną, liepos 14-ąją, lietuvių „Ulna dance company“ komanda pakvies į Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemą, kuriame bus galima išvysti jų šokio spektaklį „Balkonas“.
Spektaklyje kitaip žvelgiama į žmonių judėjimo ir jų aplinkos ryšį: kaip galėtų pasikeisti mūsų patirtis ir istorija, perkėlus veiksmą į visiškai kitokią aplinką?
Pasak menininkų, „Balkonas“ kviečia žiūrovus tapti lygiaverte eksperimentinės kelionės dalimi, kurioje kiekvienas judesys yra žingsnis link naujų sąveikos formų, o kiekviena mizanscena yra naujas pasaulio interpretavimas.
Šokėjai kuria skirtingas vyksmo erdves, atskleisdami aplinkos įtaką judėjimui. Iš nuolat kintančių elementų – objektų, įvairių detalių, žiūrovų – sudėliojamas nuoseklus pasakojimas. Tai ne tik pasakojimas apie judesį – tai galimybė pajusti sąveiką ir su pasauliu, ir su savimi.
Atrasti, patirti, žaisti mieste ir su miestu SPOT festivalio metu bus galima visą savaitgalį. Visi festivalio pasirodymai nemokami. Jo programa – internete menuspaustuve.lt
SpotFestivalisPrograma
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.