Kultūros naktį Valdovų rūmų kieme – nuo klasikos iki roko

2024 m. birželio 5 d. 17:05
Valdovų rūmai
Valdovų rūmų muziejuje prasidėjo vasaros sezonas, ir rūmai atveria vartus lankytojų pamėgtiems renginiams po atviru dangumi – laukia išskirtiniai muzikos, kino vakarai. Vienas pirmųjų – tradicinis kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“. 2024 m. birželio 7 d., penktadienį, nuo 18.00 val. iki vėlyvos nakties bus galima nemokamai apžiūrėti muziejaus ekspozicijas, o Valdovų rūmų Didžiajame kieme – mėgautis ypatinga Kultūros nakties atmosfera. Čia erdvę pripildys muzika, rūmai nušvis gražiausiomis šviesomis. Išvysime ryškiausias kylančias ir jau žinomas Lietuvos muzikos žvaigždes.
Daugiau nuotraukų (6)
„Vis girdime lankytojų komplimentų, kad Valdovų rūmų muziejus keičiasi, atsiranda daugiau įdomių eksponatų, primenančių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aukso amžių – Renesanso, Baroko epochas. Dažnas nustemba, kai čia atranda ir 3D virtualią kelionę laiku. Todėl siūlome drąsiai pasinaudoti proga ir Kultūros naktį užsukti į muziejų. Juolab, kad čia vyks vienas iš vakaro koncertų“, – sako Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja Arnita Petrulytė.
Garsų ir muzikos naktį 18.00 val. muziejaus Didžiojoje renesansinėje menėje tradiciškai pradės Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo stipendininkų koncertas „Dedikacija birželiui“. Pasirodys penki Fondo globojami jaunieji talentai: smuikininkas Rokas Diržys, pianistai Klėja Kašubaitė, Meda Siliūtė ir Joris Mikužis, taip pat arfininkė Giedra Julija Tutkutė. Atlikėjai klausytojams parengė spalvingą, romantišką, kupiną kontrastų, programą, kuri primins lietuvišką, permainingą birželį. Atlikėjai bendraus su publika, pristatys atliekamus kūrinius, save ir muzikos instrumentą, kuriuo groja.
Kultūros nakties programoje laukia ypatingas susitikimas su alternatyviojo roko pradininko Franko Zappos kūryba. Šios iniciatyvos ėmėsi Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO)! F. Zappa bene labiausiai siejamas su alternatyviojo roko muzika praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Jis buvo talentingas multiinstrumentalistas, domėjosi avangardinio meno praktikomis, jo kūrybai didelę įtaką padarė tokie šiuolaikinės muzikos kūrėjai, kaip Edgard’as Var?se’as, Pierre’as Boulezas ar Arnoldas Schoenbergas. Įdomu, kad F. Zappos kataloge esama ir kūrinių pučiamųjų instrumentams. Teminę programą pristatys vienas ryškiausių šiuolaikinės muzikos interpretatorių Lietuvoje – LSPO vyriausiasis dirigentas Karolis Variakojis.
Valdovų rūmų muziejaus kieme vakaras bus skirtas ir daugiau atsiminimų sužadinsiančiai muzikai – skambės gražiausios filmų melodijos. Eglė Vakarinaitė (vokalas), Simas Minkevičius (fortepijonas), Almantas Puidokas (perkusija) ir styginių kvartetas „Archi Quartett“ kviečia klausytojus išgirsti atnaujintą koncertinę programą „Gražiausia filmų muzika“ ir bent valandėlei nusikelti į žymiausių filmų scenas. Juk muzika – neatsiejama kino filmų dalis! Skambės motyvai iš tokių kino filmų, kaip „La La Land“, „James Bond“, „Moulin Rouge“, „Mamma Mia!“ ir kt. Koncertą ves žinomas muzikos žurnalistas, redaktorius, laidų vedėjas Ramūnas Zilnys.
Kultūros nakties renginių ašimi tapsiančiame Valdovų rūmų kieme organizatoriai klausytojams dovanos net šešis nuostabius koncertus. Scenoje pasirodys ir žinoma džiazo dainininkė Veronika ChiChi. Publikos mylima, s?arminga ir ambicinga dz?iazo vokalo meistre? tikisi, kad jos balsas Kultūros naktį suvirpins klausytojų sielos stygas. Koncerte skambės muzika iš žinomų senesnių albumų, taip pat naujausia atlikėjos kūryba, kurią ji neseniai pristatė klube „Opus Jazz Club“ Budapešte.
Į sceną kops ir Eurovizijos konkurse daugelio žiūrovų palaikymo bei simpatijų sulaukusi grupė „Shower“. 2018 m. susibūrusi draugų grupė jau spėjo užimti prizines vietas visuose pagrindiniuose šalies jaunųjų grupių konkursuose, jų muzikoje skamba hiphopo, fanko, džiazo ir alternatyviojo roko stiliai. 2020 m. išleistas debiutinis albumas „Shampoo“, o po metų pasirodė trumpo metro albumas „Last Moments Of“. 2023 m. grupė „Shower“ išbandė sėkmę nacionalinėje Eurovizijos atrankoje su jau daugelio pamėgtu kūriniu „Impossible“. 
Valdovų rūmų kieme programą užbaigs alternatyvioji Petunija. Jos palaikyti ant scenos užlips ir atlikėjos draugai, kolegos Godo Yorke bei Konstantinas Lilas, su kuriuo kartu jie atliks hitu tapusią dainą  „Netavovasara“.
Petunija teigia atliksianti gražiausių savo dainų programą: „Reta ir ypatinga proga atlikti kūrinius kartu su Godo Yorke ir Konstantinu Lilu. Tikiu, kad mano muzika ypatingai suskambės po Valdovų rūmų skliautais, labai laukiu šio vakaro.“
Festivalis „Kultūros naktis“ Lietuvoje pradėtas rengti dar 2007 m. siekiant suteikti Vilniaus miestui naują kultūrinę tradiciją. Festivalis kviečia į dešimtis renginių visame Vilniuje, kurie vyksta nuo 18.00 iki 2.00 val. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.