Didysis savaitgalio klausimas Kaišiadoryse: „Kas čia daros?“

Visą savaitgalį Kaišiadoryse skambės vienintelis klausimas: „Kas čia daros?“ Atsakymų į jį begalė, nes trumpo paaiškinimo, kad mieste vyksta didysis Lietuvos kultūros sostinės festivalis, tikrai neužteks.

Kaišiadorys – 2024-ųjų Lietuvos kultūros sostinė.<br>S.Jankausko nuotr.
Kaišiadorys – 2024-ųjų Lietuvos kultūros sostinė.<br>S.Jankausko nuotr.
Kaišiadorys – 2024-ųjų Lietuvos kultūros sostinė.<br> A.Sabonytės nuotr.
Kaišiadorys – 2024-ųjų Lietuvos kultūros sostinė.<br> A.Sabonytės nuotr.
Kaišiadorys – 2024-ųjų Lietuvos kultūros sostinė.<br> A.Sabonytės nuotr.
Kaišiadorys – 2024-ųjų Lietuvos kultūros sostinė.<br> A.Sabonytės nuotr.
 Kaišiadoryse vyks šakočių kepimo čempionatas.<br> A.Sabonytės nuotr.
 Kaišiadoryse vyks šakočių kepimo čempionatas.<br> A.Sabonytės nuotr.
Kaišiadorių tradicija – kadrilių varžytuvės.<br> A.Sabonytės nuotr.
Kaišiadorių tradicija – kadrilių varžytuvės.<br> A.Sabonytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-05-31 11:29

Čia skambės kelių šimtų gitaristų grojama melodija, Tėvo dieną mieste nusidrieks kelių šimtų metrų ilgio šventinis stalas, tarptautiniame čempionate varžysis šakočių kepėjai ir bus daug kitų „vežančių“ dalykų.

Kaišiadorių vardo skambesį primenančiu žodžių deriniu „Kas čia daros?“ pavadintas festivalis – tai keturias dienas truksianti pažintinė, kultūrinė, pramoginė puota, kurioje įmantrūs kultūriniai patiekalai stebins net išrankiausius šios srities gurmanus.

„Bus daug pirmų kartų, bent pora rekordų, smagių ir gražių tradicinių renginių, naujų patirčių“, – pasakojo Kaišiadorių kultūros centro direktorė Lina Brazionienė, prisipažindama, kad išskirti vieną vienintelę festivalio programos „vinį“ tikrai neįmanoma, bet kiekvienas jame tikrai atras sau mėgstamos veiklos bei pramogų.

Lietuvos kultūros sostinės vėliavą šiemet nešančiuose Kaišiadoryse pirmą kartą vyos kino festivalis po atviru dangumi „Sidabrinės gervės naktys 2024“. Ketvirtadienio vakarą prie Kaišiadorių kultūros centro susirinkusiems žiūrovams parodyti keturi Lietuvos režisierių sukurti įvairių žanrų filmai ir suaugusiems, ir vaikams.

Penktadienį kultūros sostinės festivalio renginiai pasklis po visas miesto erdves, kuriose pramogauti galės ir sporto, ir dainuojamosios poezijos, ir liaudiškos muzikos mėgėjai. Vakare Kaišiadorių katedros varpai pakvies į Teofiliaus Matulionio aikštę – tarptautinio chorų festivalio, kuriame dalyvaus daugiau kaip pusšimtis chorų, atidarymą.

Šeštadienį ir sekmadienį Kaišiadorys pašėlusiu šventės ritmu gyvens nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Pirmą kartą mieste įsikurs riterių miestelis, vyks jų turnyras ir parodomosios programos. Bus spektaklių vaikams, Afrikos būgnų šou ir populiarieji Kaišiadorių kadriliai.

Miestas kvepės kepamais šakočiais – vyks tradicinis jų kepimo čempionatas, kuriame pristatomas visas šakočio gaminimo kelias: nuo tešlos maišymo iki ragavimo.

Abi dienas vyks teatralizuotos ekskursijos „Nuo Chašaidaro iki Kaišiadorių“. Jų dalyvių, keliaujančių atviru turistiniu autobusu, lauks ne tik įdomūs gido pasakojimai, bet ir netikėti susitikimai su paslaptingais personažais.

„Ekskursijų populiarumas pranoko lūkesčius. Į jas aktyviai registravosi ne tik turistai, bet ir patys kaišiadoriečiai – visos vietos buvo užpildytos jau likus kelioms dienoms iki šventės, registravome netgi norinčiųjų pakeliauti po Kaišiadoris ir juos pažinti „atsarginių suolelį“, – pasakojo Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Giedrė Streikauskaitė.

Šventės rengėjų planuose – ir du rekordai. Šeštadienio pavakarę T.Matulionio aikštėje susirinks daugybė gitaristų – jei atvyks visi užsiregistravusieji, jų bus apie 300. Jie jau gavę natas ir visi repetuoja vieną melodiją – rekordinis gitaristų skaičius Kaišiadoryse gros maestro Vytauto Kernagio „Mūsų dienos – kaip šventė“.

Kito rekordo bus siekiama sekmadienį, Tėvo dieną, susėdus su prie gėlėmis papuošto, šventės rėmėjų vaišėmis padengto šventinio stalo. Jo ilgis – 434 metrai – tiek, kiek metų yra Kaišiadorims. Aplink stalą bus sustatyta beveik pusantro tūkstančio kėdžių. Ir tai bus didžiausias šventinis stalas Lietuvoje.

„Kadangi sekmadienį bus minima Tėvo diena, nusprendėme pakviesti ją švęsti visus drauge, kartu su tėčiais, su šeimomis, susėdus prie vieno didelio, šventiško stalo“, – apie sumanymą, kuris pretenduoja patekti ir į šalies rekordų knygą, pasakojo Kaišiadorių kultūros centro vadovė L.Brazionienė.

Pakilus nuo šventinio vaišių stalo, didžiulė festivalio svečių ir dalyvių kolona nusidrieks link Miško parko estrados, kur suskambės galingas baigiamasis šventės akordas – tarptautinis chorų festivalis „Skambėkit, Kaišiadorys!“.

Gausiuose festivalio programos koncertuose gros ir dainuos „8 kambarys“, Jurgis Brūzga, Žilvinas Žvagulis, Inga Jankauskaitė su grupe, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Beissoul & Einius“, Monika Liu, Merūnas Vitulskis.

Ir jeigu šį savaitgalį būsite Kaišiadoryse, o ten būti tikrai verta, būtinai nueikite prie miesto tvenkinių, kur festivalio dienų vakarais veiks šventinis fontanas, o organizatoriai kvies įminti Pažinimo pėdas.

Beje, Kaišiadorys – tai miestas, į kurį labai patogu atvykti visuomeniniu transportu, ypač traukiniu. Ir išlipus iš geležinkelio stoties niekur toli eiti nereikia – ji beveik centre.

 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.