Kovą su sunkia liga pralaimėjo VDA prorektorė, menotyrininkė Ieva Pleikienė

Vilniaus dailės akademijos (VDA) bendruomenė neteko prorektorės studijoms dr. Ievos Pleikienės. Tokią žinią VDA paskelbė savo paskyroje socialiniame tinkle.

VDA prorektorė studijoms dr. Ieva Pleikienė.<br>VDA archyvo nuotr.
VDA prorektorė studijoms dr. Ieva Pleikienė.<br>VDA archyvo nuotr.
VDA prorektorė studijoms dr. Ieva Pleikienė.<br>VDA archyvo nuotr.
VDA prorektorė studijoms dr. Ieva Pleikienė.<br>VDA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 28, 2024, 12:19 AM

Pralaimėjusi kovą su sunkia liga mirė VDA prorektorė studijoms dr. Ieva Pleikienė. Jai buvo tik 52 metai.

Žinią apie savo ligą moteris paviešino šių metų balandžio pradžioje, į feisbuko paskyrą įkėlusi kelias savo nuotraukas – chemoterapijos išvargintos elegantiškos damos portretus. „Susipažinkit – naujoji aš. Nenustebkit sutikę. Jei sutiksit kitokią – panašią į buvusią, taip pat nenustebkit – dabar galiu būti kokia panorėjus“, – prie nuotraukų parašė ji.

„Prorektorė buvo tikras Akademijos žmogus, nuoširdžiai ir sąžiningai dirbęs savo Alma Mater. Jos nenuilstamos energijos užteko ne tik sklandaus studijų proceso užtikrinimui. Ji puikiai atstovavo Akademiją meno ir mokslo srityse Lietuvoje ir tarptautiniuose renginiuose. Jai rūpėjo kiekvienas VDA bendruomenės žmogus. Mums nepaprastai jos truks“, – sakė Vilniaus dailės akademijos rektorė prof. Ieva Skauronė.

I.Pleikienė – dailėtyrininkė, žinomo tapytojo Valentino Antanavičiaus dukra, kurios mokslinio darbo sritis buvo XX a. II pusės Lietuvos vaizduojamasis menas. Ji tyrinėjo sovietmečio Lietuvos meną, domėjosi grafika, tradiciniais ir šiuolaikiniais jos kūrybos būdais, marginaliniais dailės reiškiniais. Pagrindinis motto – kuo autentiškiau atskleisti tiriamus reiškinius ir asmenybes.

I.Pleikienė gimė 1971 m. Vilniuje. 1995 m. baigė Vilniaus dailės akademiją, menotyros specialybę, 2005 m. VDA apgynė humanitarinių mokslų menotyros krypties daktaro disertaciją „Lietuvos mažoji grafika. Meninės komunikacijos paštu formos (1960–1990)“ .

1994–1995 m. ji dėstė dailės istoriją Jūratės Stauskaitės dailės mokykloje, 1998–1999 m. – Lietuvos edukologijos universitete. 2003–2009 skaitė dailės morfologijos kursą VDA menotyros studentams. Nuo 1995 m. dirbo Dailėtyros institute. Nuo 2005 m. – VDA doktorantūros skyriaus vedėja. Nuo 2019 m. – prorektorė studijoms.

Ir kolegos, ir studentai ypač vertino ne tik jos žinias ir platų kultūrinį akiratį, bet ir išskirtines žmogiškas savybes – kantrybę, toleranciją, nuoširdžią pagarbą kito nuomonei.

Informacija apie atsisveikinimą su šviesaus atminimo Ieva Pleikiene bus paskelbta Vilniaus dailės akademijos tinklalapyje www.vda.lt.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.