„Pragiedruliai“ nuplėšia apsaugos juostas

Seniausio Panevėžyje Skaistakalnio parko perlu tapusioje rekonstruotoje Juozo Čerkeso sodyboje nuplėšiamos paskutinės apsaugos juostos.

Lankytojams plačiai atveriamos antruoju etapu įkurtos kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ erdvės.<br>P.Židonio nuotr.
Lankytojams plačiai atveriamos antruoju etapu įkurtos kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ erdvės.<br>P.Židonio nuotr.
Lankytojams plačiai atveriamos antruoju etapu įkurtos kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ erdvės.<br>P.Židonio nuotr.
Lankytojams plačiai atveriamos antruoju etapu įkurtos kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ erdvės.<br>P.Židonio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2024, 10:00 AM

Lankytojams plačiai atveriamos antruoju etapu įkurtos kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ erdvės.

Jau rytoj, balandžio 27-ąją, „Pragiedruliai“ visus kviečia neužsisėdėti namuose ir atvykti į šventę Skaistakalnio parke.

Istoriją ir dabartį sujungusiame kūrybiškumo centre lauks nemokamos smagios, turiningos meno edukacijos, interaktyvios instaliacijos, o šventę vainikuos FC BASEBALL koncertas.

Reiškinys mieste ir Lietuvoje

Panevėžio mero Ryčio Račkausko teigimu, šis miestas unikalus savo stiprybių amplitude. Aukštaitijos sostinė tradiciškai žinoma dėl stiprios pramonės. Tačiau ne mažiau svarbu, kad Panevėžys garsėja kaip autentiškos kultūros, kokybiško meno bei kūrybos žmonių miestas.

„Kultūra ir kūrybiškumas neabejotinai yra viena svarbiausių mūsų miesto tapatybės dalių. Todėl kilus idėjai prikelti Pragiedrulių sodybą neabejojome – čia turi būti sukurta erdvė panevėžiečiams ir miesto svečiams ne tik prisiliesti prie skirtingų kultūros ir meno sričių, bet ne mažiau svarbu – čia turi būti erdvė, kur laukiamas kiekvienas, kur patys žmonės kuria jaukią, draugišką, visiems atvirą ir kūrybišką bendruomenę“, – sako meras.

Panevėžio vadovas neabejoja: „Pragiedruliai“ taps reiškiniu ir patrauklia vieta miesto bei Lietuvos kultūriniame žemėlapyje.

Seno ir naujo jungtis

Viename unikaliausių Panevėžio statinių – rekonstruotoje Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje – vos prieš metus įsikūręs kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“ jau virto bendruomenę vienijančia vieta, kurioje susijungia paveldas, dabartis ir projektuojama ateitis.

Panevėžio miesto savivaldybei įgyvendinus pagal Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Kultūra“ finansuojamą projektą „Vienijantis kūrybiškumo centras – Pragiedrulių sodyba“, gamtos apsuptyje poeto, advokato J.Čerkeso tarpukariu statytą raudonplytį pastatą savotiškai pratęsė modernios architektūros stiklinis priestatas, o sodyboje rengiamos veiklos atgaivino buvusio šeimininko pomėgį burti įvairių profesijų žmones, keistis idėjomis.

Čia įrengtos taikomosios dailės, teatro, audio-, videostudijos, rezidencijų erdvė, bendruomeninė erdvė ir kuriamas bendruomeninis sodas panevėžiečiams atveria galimybes išlaisvinti kūrybinį potencialą, atrasti savo stiprybes, taip pat papildo ir miesto įvaizdį.

Atgimė bendruomenei

Kūrybiškumo centras įkurtas turtingą istoriją turinčioje vietoje, taip įprasminant J.Čerkeso-Besparnio atminimą, jo puoselėtas idėjas pritaikant šiuolaikinės visuomenės poreikiams.

Po Pirmojo pasaulinio karo J.Čerkesas iš Rusijos drauge su šeima grįžo į Panevėžį, nusipirkęs 9 ha žemės sklypą pasistatė tuomet itin modernų namą. Aplink pasodino daug medžių ir mylimą sodybą Žagienio upelio vingyje pavadino Pragiedruliais. Joje tarpukariu mielai lankydavosi literatai, teisininkai, pedagogai ir kiti šviesuoliai. Čia kirtosi iškilių Lietuvą kūrusių žmonių keliai, skleidėsi idėjos, klestėjo menas, kūryba ir muzika.

Jauki, elegantiška sodyba sovietmečiu buvo nacionalizuota. Panevėžiečiai gerai prisimena, kuo sovietinės okupacijos metais buvo paverstas šis Skaistakalnio parko perlas.

Sodybos namas nebeturėjo nei stogo, nei langų, parke stūksojo tik senojo raudonplyčio pastato likučiai. „Šiandien turime atnaujintą senąjį J.Čerkeso sodybos pastatą tokį, kad niekam, einančiam pro šalį, nepavyks juo nesusidomėti ir neužsukti“, – sako projekto vadovė, Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausioji inžinierė Sigita Biveinienė.

Dėl mažosios bendrijos „Pupa – strateginė urbanistika“ suprojektuoto modernaus priestato šiandien Panevėžys didžiuojasi unikaliu kompleksu, tarnaujančiu menui ir žmonėms.

Skaistakalnio parko širdis

„Architektūriškai J.Čerkeso sodybos rekonstrukcija yra itin sėkmingas kultūros paveldo objekto įveiklinimo projektas. Tokiam rezultatui pasiekti buvo naudojama daug istorinės medžiagos, analizuojamos archyvuose išlikusios nuotraukos, tai užtikrino, kad atkuriamos detalės būtų autentiškos ir neiškraipytos“, – pasakoja Panevėžio miesto savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Augustas Makrickas.

Vienas „Pragiedrulių“ komplekso tikslų – atvirumas ir patrauklumas visuomenei. Sodybos pastatas yra tarsi Skaistakalnio parko širdis, kviečianti miestiečius ir svečius aplankyti objektą.

„Suprojektuoti sprendiniai leidžia lankytojams, nepriklausomai nuo jų judėjimo galimybių, aplankyti parodas, dalyvauti dirbtuvėse. Pastato atskiros dalys – sena ir nauja – orientuotos į skirtingas puses. Atvykstant nuo pietinės lankytojus pasitinka istorinės sodybos plytų mūras, o patenkant į kompleksą iš šiaurės, nuo Žagienio upelio tvenkinių atsiveria naujoji priestato dalis su stiklo fasadais. Abi komplekso dalys susijungia per kiemą su istorinio J.Čerkeso sodo vieta, šalia įrengta lauko terasa, skirtingo tipo poilsio vietos su suoliukais sodybos prieigose“, – vardija A.Makrickas.

Ištrintos ribos

Įgyvendinant projektą šalia istorinio raudonų plytų pastato suprojektuotas ir pastatytas unikalus iš po žemės iškylantis maždaug 380 kv. m priestatas su stiklinėmis vitrinomis, tarsi ištrinančiomis ribas tarp vidaus erdvių ir parko.

Priestatas pusiau pasislėpęs, iš karto nekrintantis į akis, jo stogas, supylus nemenką sluoksnį žemių, apželdintas žole ir tarnauja kaip poilsio zona.

Vidaus erdvės pritaikytos parodoms. Čia nuolat eksponuojamus me-no kūrinius galima apžiūrėti ir viduje, ir einant pro šalį lauke.

Priestate suprojektuotos patalpos kūrybinių industrijų veiklai, muzikantams, dailininkams, meno atstovams. Ir jau šį šeštadienį „Pragiedruliai“ kviečia švęsti projekto baigiamąjį etapą ir džiaugtis atsinaujinančio mies– to veidu.

Finansinė parama

Projektas „Vienijantis kūrybiškumo centras – Pragiedrulių sodyba“ finansuojamas pagal Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Kultūra“.

Šio projekto tikslas – pasitelkiant kūrybiškos vietokūros metodus ir kul– tūrinio verslumo mokymus skatinti visuomenę įsitraukti į kultūrinius procesus atgaivintame kultūros paveldo objekte, kuris atitinka vietinių bendruomenių poreikius.

Bendra projekto vertė siekia 1 078 557 Eur. Iš jų 959 839 Eur – Europos ekonominės erdvės fondo lėšos, 118 718 Eur – Panevėžio miesto savivaldybės indėlis.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis – nuo 2021 09 14 iki 2024 05 20.

RENGINIO PROGRAMA

  • 12.00–13.00 val. ANT MEDINĖS TERASOS, AUGALŲ MAINAI
  • 13.00–17.00 val. DIRBTUVĖS APIE GAMTINĘ IR KŪRYBIŠKĄ SODININKYSTĘ
  • 13.00–17.00 val. DIZAINO STUDIJA /SUSIKURK SAVO STICHIJOS MARŠKINĖLIUS
  • 13.00–15.00 val. DAILĖS STUDIJA /KOMIKSŲ DIRBTUVĖS „IŠ ORO“
  • 14.00–16.00 val. TEATRO STUDIJA /VIEŠOJO KALBĖJIMO SRAUTINĖ EDUKACIJA
  • 13.00–16.00 val. DAILĖS STUDIJA /INTERAKTYVI SIENA „PROGNOZĖ PRAGIEDRULIAMS“; DAILĖS STUDIJA /INTERAKTYVUS TAPYMAS PARKE ANT BALTŲ PAKLODŽIŲ; FOTOGRAFIJOS STUDIJA /CAMERA OBSCURA (TAMSUSIS KAMBARYS); AUDIO-, VIDEOSTUDIJA /PRAGIEDRĖJIMAS TRIM KADRAIS
  • 17.30 val. FC BASEBALL koncertas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.