Palangą užlies pučiamųjų garsai: į čempionatą sugužės tūkstantis muzikantų

Maždaug tūkstantis geriausių varinių pučiamųjų muzikantų ir antra tiek juos palaikančių gerbėjų iš visos Europos Palangai dovanos įspūdingą renginį.

Į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Europos brasbendų čempionato rengėjas V.Rekašius (dešinėje) džiaugiasi, kad į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Europos brasbendų čempionato rengėjas V.Rekašius (dešinėje) džiaugiasi, kad į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Europos brasbendų čempionato rengėjas V.Rekašius (dešinėje) džiaugiasi, kad į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Europos brasbendų čempionato rengėjas V.Rekašius (dešinėje) džiaugiasi, kad į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Į kurortą sugužės tūkstantis muzikantų.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-04-17 10:46

Balandžio 27–gegužės 5 d. Palangoje vyks Europos brasbendų čempionatas. Daugiau nei savaitę čia skambės pučiamųjų muzika, konkursų metu kunkuliuos sirgalių aistros, vyks daugybė įvairių muzikinių renginių, o čempionatą vainikuos įspūdingas jo pabaigos koncertas.

Pirmą kartą Rytų Europoje vyksiantis prestižinis pučiamųjų muzikos renginys kelia didelį susidomėjimą ne tik Lietuvoje – jau dabar žinoma, kad per Europos brasbendų čempionatą Palanga svečių sulauks ne tik iš Senojo žemyno, bet ir iš tolimųjų Naujosios Zelandijos bei Amerikos. Teisės organizuoti šį renginį ir priimti tūkstančius muzikantų bei gerbėjų Palanga siekė daugiau nei dešimt metų.

– Su kokiomis nuotaikomis pasitinkate Europos brasbendų čempionatą? – pasiteiravome viešosios įstaigos „Palangos orkestras“, kuriai patikėta organizuoti šį renginį, vadovo Vyganto Rekašiaus.

– Europos brasbendų čempionatą rengia Palangos miesto savivaldybė, o mes – „Palangos orkestras“ – esame pagrindiniai rengėjai. Laiko iki šio didžiulio renginio liko ne tiek ir daug – dvi savaitės. Klausimų ar situacijų, kurios artėjant Europos brasbendų čempionatui keltų įtampą, nėra – viskas vyksta pagal planą.

– Kuo išskirtinis šis renginys?

– Europos brasbendų čempionatas Rytų Europoje vyks pirmą kartą. Tai, kad jis rengiamas Lietuvoje, didžiausiame mūsų šalies kurorte, daro mus išskirtinius.

Žmonės, išgirdę jo pavadinimą, nesupranta, kaip dera pučiamųjų muzika ir sportinis terminas „čempionatas“. Tai kai kuriuos šiek tiek glumina. O štai Vakarų Europoje brasbendų čempionatas rengiamas jau daugiau nei keturis dešimtmečius (Palangoje vyks 45-asis čempionatas). Šis renginys turi senas tradicijas – niekam nekelia klausimų net ir sportiniai terminai.

Kuo šis renginys toks išskirtinis ir svarbus? Pirmiausia tokio aukšto profesionalumo pavienių orkestrų esame turėję Lietuvoje – jie atvyksta nelabai dažnai, bet yra koncertavę mūsų šalyje. O štai Palangoje vyksiančiame Europos brasbendų čempionate dalyvaus net dvylika pačios aukščiausios prabos orkestrų. Tokia galimybė atsiveria tik šio čempionato metu.

Man pačiam yra tekę lankytis tokiuose čempionatuose, vykusiuose Norvegijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje. Nuostabi patirtis net dvi dienas mėgautis geriausių orkestrų, susibūrusių vienoje vietoje, pasirodymais.

– Kaip vyksta Europos brasbendų čempionatas?

– Paties Europos brasbendų čempionato formatą palyginčiau su dailiojo čiuožimo varžybų specifika, kur čiuožėjai privalo atlikti privalomąją ir laisvai pasirinktą programą. Orkestrai brasbendų čempionate taip pat vieną dieną (gegužės 3 d.) gros privalomąjį kūrinį, kitą dieną (gegužės 4 d.) – laisvai pasirinktą programą.

Privalomojo kūrinio trukmė – iki pusvalandžio, visi orkestrai gros tą patį kūrinį. Nors kai kam gali pasirodyti, kad žiūrovams bus nuobodu dvylika kartų iš eilės klausytis to paties kūrinio, iš tikrųjų yra priešingai.

Kiek teko girdėti žmonių, Europos brasbendų čempionate apsilankiusių pirmą kartą, atsiliepimų, ši čempionato dalis būna bene įdomiausia, nes klausytojai turi galimybę patys palyginti pasirodymus.

Žiūrovai (jie turės galimybę tarp pasirodymų išeiti iš salės ir grįžti į ją) žinos, koks orkestras tuo metu groja, jei norės, galės iš anksto įsigyti privalomojo kūrinio partitūrą ir sekti kūrinį.

O štai komisija priešingai – siekiant užtikrinti maksimalų objektyvumą, kūrinio atlikimas bus vertinamas tik pagal garsą.

Komisija čempionato metu sėdės atskiroje uždaroje patalpoje, teisėjai nežinos nei scenoje muzikuojančio orkestro pavadinimo, nei matys, kaip atlikėjai atrodo. Komisija taip pat nežinos, kokiu eiliškumu scenoje orkestrai keis vienas kitą.

Šeštadienį, gegužės 4 d., Čempionų lygoje orkestrai pristatys laisvai pasirinktą programą – šią dieną jiems bus suteikiama proga parodyti tai, kuo jie yra stiprūs, pasigirti, išsiskirti iš kitų. Vertinimo komisija, kaip ir pirmąją čempionato dieną, taip pat nežinos, kuris konkrečiai orkestras groja. Čempionato dalyviai scenoje vienas kitą keis pagal iš naujo burtais nustatytą eiliškumą.

– Kokius reikalavimus turėjo įvykdyti Palanga, kad gautų teisę rengti šį prestižinį renginį?

– Tai istorija su ilga barzda. Pirmą kartą Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos (EBBA) prezidentas Ulfas Rosenbergas Palangoje apsilankė ir su mūsų miestu susipažino 2013 metų balandį. Šiek tiek vėliau Palangos atstovai, nuvykę į Osle vykstantį Europos brasbendų čempionatą, pasiūlė Palangą kaip galimą vietą tokiam čempionatui rengti. Atsimenu, kaip tada visi EBBA organizacijos nariai įlindo į kompiuterius, telefonus ir pradėjo gūglinti, kas ta Palanga ir kur ji yra.

Po to EBBA atstovai ne sykį lankėsi Palangoje, bet tada dar dabartinės modernios Koncertų salės vietoje stovėjo senutėlė Vasaros estrada. Visiems buvo aišku, kad tokioje salėje negalės vykti Europos brasbendų čempionatas, kuriam, be kitų, keliami itin aukšti salės akustikos reikalavimai. Tačiau Palanga jau tuomet turėjo planų pastatyti modernią salę, tad EBBA prezidentas, nepernelyg optimistiškai nusiteikęs, pasakė: „Pažiūrėsim, kada ta salė bus pastatyta.“

2015-aisiais senosios Vasaros estrados vietoje atidarius modernią Koncertų salę įvyko metinis EBBA susitikimas, kuriame buvo nuspręsta nuodugniai įvertinti Palangą kaip galimą kandidatę tapti šio prestižinio renginio šeimininke. Beje, salei, kurioje rengiamas Europos brasbendų čempionatas, keliami itin aukšti reikalavimai. Palangoje, net ir pastačius modernią salę, dar reikėjo korekcijų – pagerinti garso izoliaciją tarp fojė ir salės, pakoreguoti garsų pasiskirstymą salėje. Europos brasbendų čempionatas negali vykti su įgarsinimo priemonėmis – renginio metu galima tik natūrali akustika, todėl specialiai šiam renginiui iš Italijos atgabenta akustinė kriauklė, kad būtų galima kokybiškai klausytis natūralaus garso be jokio įgarsinimo.

Svarbus buvo ir miesto pasiekiamumas: šiuo atžvilgiu Palanga turėjo privalumą, nes šalia yra tarptautinis oro uostas, o ir iš kitų – Vilniaus, Kauno bei Rygos – oro uostų į kurortą patogu atvykti autobusu. Kita Palangos stiprybė – gerai išplėtotas apgyvendinimo sektorius, nes atvykę orkestrantai, jų palaikymo komandos ir žiūrovai turi gauti nebūtinai prabangią, tačiau patogią nakvynę.

Tad atsakingų specialistų buvo aplankytas ne vienas viešbutis, vertintas ir maitinimo sektorius – maisto kokybė. Palanga keliamus kriterijus atitiko, tad priimtas galutinis sprendimas – suteikti Palangai galimybę organizuoti Europos brasbendų čempionatą 2020 metais.

Vyriausybės rūmuose buvo pasirašyta tai patvirtinanti sutartis, tačiau iki numatomo renginio likus vos pusantro mėnesio jį teko atšaukti dėl COVID-19 pandemijos. Dėl šios priežasties neįvyko ir iš anksto, prieš keletą metų, suplanuotas 2021-ųjų čempionatas Malmėje, o 2022 m. surengtas postpandeminis (ne visos apimties) čempionatas Birmingame.

Praėjusiais metais pandemijos „skola“ grąžinta Malmei, o šiemet – Palangai.

– Kuris čempionato koncertas galėtų būti įdomiausias klausytojams?

– Tai labai individualu. Svarbu, kad šis renginys skirtas ne tik muzikos profesionalams, tad įdomūs yra visi koncertai.

Siūlyčiau atkreipti dėmesį ir į privalomąjį kūrinį, kuris bus atliekamas penktadienį, gegužės 3 d., o jei žiūrovai neturi galimybės Palangoje praleisti kelių dienų, rekomenduočiau šeštadienį, gegužės 4 d., vyksiantį Čempionų kategorijos konkursą, kai orkestrai atlieka laisvai pasirenkamą kūrinį, ir, žinoma, tos dienos vakare vyksiantį baigiamąjį koncertą ir apdovanojimų ceremoniją. (LR)

Renginio programa

Gegužės 2 d., ketvirtadienį, 20–22 val. Europos kompozitorių konkursas – finalas.

Gegužės 3 d., penktadienį, 15–22 val. EBBC Čempionų kategorijos konkursas – privalomasis kūrinys.

Gegužės 4 d., šeštadienį, 9–11 val. EBBC iššūkio kategorijos konkursas; 11.30–18.30 val. EBBC čempionų kategorijos konkursas – laisvai pasirenkamas kūrinys; 20.30–22.30 val. „EBBC 2024“ baigiamasis koncertas.

Gegužės 5 d., sekmadienį, 9 val. Europos jaunimo brasbendų konkursas: 9–10.30 val. AUGIMO kategorija, 11.15–15.30 val. AUKŠTOJI kategorija bei baigiamasis koncertas ir apdovanojimų ceremonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.