Seniausiame kino festivalyje nerimauta dėl pabėgėlių, bet pamiršta Ukraina

Rugsėjo 9-ąją pasibaigęs vienas prestižiškiausių tarptautinių kino renginių 80-asis Venecijos kino festivalis sulaukė mažiau nei visada žvaigždžių, bet nestokojo gero meno.

 Festivalio nuotr.
 Festivalio nuotr.
Auksinio liūto apdovanojimą pelnė graikų režisierius Y.Lanthimos.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Auksinio liūto apdovanojimą pelnė graikų režisierius Y.Lanthimos.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Pirmajai Auksinio liūto už viso gyvenimo nuopelnus laureatei moteriai 90 metų italų režisierei L.Cavani (dešinėje) prizą įteikė britų aktorė Ch.Rampling.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Pirmajai Auksinio liūto už viso gyvenimo nuopelnus laureatei moteriai 90 metų italų režisierei L.Cavani (dešinėje) prizą įteikė britų aktorė Ch.Rampling.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 12:02 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 5:32 PM

Vienas seniausių pasaulio kino festivalių jubiliejų paminėjo ne visai įprastai – dėl aktorių ir scenaristų streikų Amerikoje sumažėjus Holivudo garsenybių delegacijai jis neišsiskyrė išoriniu blizgesiu.

Bet vien jau kultinio JAV režisieriaus ir scenaristo Woody Alleno vizitas atsvėrė žvaigždžių stygių.

87 metų menininkas ir jo naujausias, 50-asis, filmas „Tiesiog sėkmė“ („Coup de chance“) atsidūrė festivalio dėmesio centre. Šią romantinę dramą su kriminaliniu prieskoniu žiniasklaida pristatinėjo kaip paskutinį W.Alleno filmą, bet pats maestro festivalyje to nepatvirtino.

Nerimas dėl pabėgėlių

Pasak kritikų, šiemet Venecijoje karaliavo ne žvaigždės, o kinas. Festivalio konkursinėje programoje varžėsi 23 filmai, gvildenantys bendražmogiškas smurto, susvetimėjimo ir kitas temas, dabarties aktualijas. Tačiau buvo netikėta, kad iš kūrėjų akiračio visiškai pasitraukė karas Ukrainoje.

Net du festivalio filmai laimėtojai kritikavo Europą dėl jos migracijos politikos. Specialųjį žiuri prizą laimėjęs Agnieszkos Holland filmas „Žalioji siena“ („Zielona granica“) emocingai prabilo apie pabėgėlių vargus Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

Režisierė rėžė ir savo kalboje, kad kai kurie migrantai praras gyvybę netgi Europoje ne dėl to, jog nėra išteklių jiems padėti, bet dėl to, kad nenorime to daryti.

Apdovanojimą už geriausią režisūrą pelnęs Mateo Garrone filmas „Io Capitano“ pasakoja apie dviejų jaunuolių kelionę iš Dakaro Senegale į Europą per Viduržemio jūrą. Šios juostos jaunajai žvaigždei Seydou Sarrui skirtas geriausio jaunojo aktoriaus prizas.

Pranašauja „Oskarus“

Auksinio liūto laimėtojas graikų režisierius Yorgos Lanthimos festivalyje liaupsino savo filmo „Prasti reikalai“ („Poor Things“) pagrindinę aktorę Emmą Stone. Ji šioje fantastinėje juostoje įkūnijo prikeltą iš mirusiųjų savižudę moterį, kuriai pamišęs mokslininkas implantavo jos negimusio kūdikio smegenis.

Pranašaujama, kad „Žalioji siena“ ir „Prasti reikalai“ gali tapti būsimųjų „Oskarų“ ceremonijos favoritais.

„Šis filmas – tai ji, ir priešais kamerą, ir už jos“, – kalbėjo Auksinio liūto nugalėtojo filmo „Prasti reikalai“ režisierius Y.Lanthimos apie aktorę E.Stone.

Bet geriausios aktorės prizas atiteko ne jai, o Sofios Coppolos filmo „Priscilla“ apie Elvio Presley ir jo sutuoktinės Priscillos gyvenimo istoriją žvaigždei Cailee Spaeny.

Geriausiu aktoriumi už vaidmenį Michelo Franco filme „Atmintis“ („Memory“) pripažintas Peteris Sarsgaardas padėkos kalboje priminė kolegų streiką ir dirbtinio intelekto grėsmę kino industrijai ir žmonijai.

„Aktorius yra žmogus ir scenaristas yra žmogus. Mūsų darbe svarbūs tarpusavio ryšiai. Be jų šventa buvimo žmogumi patirtis bus atiduota mašinoms ir aštuoniems milijardieriams, kurie jas valdo“, – dėstė aktorius.

Pagerbė moterį kūrėją

Per visus 80 Venecijos kino festivalio gyvavimo metų šiemet pirmą kartą Auksinio liūto apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus buvo skirtas moteriai kūrėjai – 90 metų italų režisierei Lilianai Cavani. Prizą jai įteikė britų aktorė Charlotte Rampling, 1974-aisiais sukūrusi pagrindinį vaidmenį viename garsiausių L. Cavani filmų „Naktinis portjė“.

L.Cavani Venecijos festivalyje dalyvauja nuo 1966-ųjų, kai apdovanojimą čia pelnė jos dokumentinis filmas „Philippe Petáin: Processo a Vichy“. Režisierė pripažino, kad nepastebėti moterų kūrėjų „nėra visiškai teisinga“, nes kine yra prilygstančių vyrams. Anot jos, Venecijos festivalyje „reikia didesnės pusiausvyros“.

Antrasis Auksinis liūtas už viso gyvenimo nuopelnus atiteko 61 metų Honkongo aktoriui Tony Liun Chiu-wai. Net trys filmai, kuriuose jis vaidino, yra pelnę Venecijoje Auksinius liūtus.

Festivalio žiuri vadovavo amerikiečių režisierius Damienas Chazelle. Joje dirbo Saleh Bakri, Jane Campion, Mia Hansen-Love, Gabriele Mainetti, Martinas McDonaghas, Santiago Mitre’as, Laura Poitras ir Shu Qi. 

Festivalio pagrindinių prizų laimėtojai

Auksinis liūtas už geriausią filmą – „Prasti reikalai“ („Poor Things“), rež. Y. Lanthimos (JK).

Didysis žiuri ir FIPRESCI prizai – „Evil Does Not Exist“, rež. R.Hamaguchi (Japonija).

Geriausias režisierius – M. Garrone („Io Capitano“, Italija, Belgija).

Geriausia aktorė – C. Spaeny („Priscilla“, rež. S.Coppola, JAV, Italija).

Geriausias aktorius – P. Sarsgaardas („Memory“, rež. M.Franco, Meksika, JAV).

Specialus žiuri prizas – „Žalioji siena“ („Zielona granica“), rež. A.Holland (Lenkija, Čekija, Prancūzija, Belgija).

M. Mastroianni prizas geriausiam jaunajam aktoriui – S. Sarras („Io Capitano“, rež. M.Garrone, Italija).

Auksinis liūtas už viso gyvenimo nuopelnus – rež. L. Cavani (Italija) ir akt. T. Liun Chiu-wai (Honkongas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?