Anksčiau žvejai balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje rengdavo
žiobrinių šventes, kurių metu aptardavo besibaigiantį pavasarinės žūklės
sezoną.
Tačiau ši tardicija nutrūko. Ją atgaivinti ėmėsi Nidos kultūros ir
turizmo informacijos centro „Agila“ specialistai.
„Žiobrines itin mėgdavo panemunės gyventojai, tačiau jios vykdavo ir
Kuršių nerijoje“, – pasakojo jie.
Pagrindinis šios šventės atributas – kepami specialiai paruošti
žiobriai.
„Radome publikaciją, kurioje aprašytas 1976 metais Grobšto rage
susirinkusių žvejų pasiruošimas žiobrinėms, – pasakojo šventės
organizatoriai. – Nuskustiems žiobriams aštriu peiliu būdavo suraižomi
šonai, į rėžius pripilama druskos, prikaišoma svogūnų. Tuomet žuvys
būdavo užmaunamos ant medinių iešmų, kurie susmaigstomi prie ugnies.“
Taip paruoštų žuvų bus galima paragauti ir savaitgalį Nidoje vyksiančių
žiobrinių metu.
Kulinarinį paveldą pristatys Preilos, Pervalkos, Juodkrantės bei Nidos
bendruomenių atstovai.
Nidos prieplaukos teritorijoje nuo šeštadienio ryto dvi dienas veiks
mugė. Neringos moterys demonstruos, kaip mezgami tinklai.
Mažiausieji šventės dalyviai bus pakviesti į vaikų kiemą, kur galės
daugiau sužinoti apie Baltijos jūroje ir Kuršių mariose pagaunamas
žuvis.
Kiekvienas šventės dalyvis turės progą nusilipdyti žuvį iš molio. Bus
rengiami įvairūs žaidimai.
Žiobrinių šventės tradicijas pristatys praėjusių metų konkurso „Aukso
paukštės“ nominantas folkloro kolektyvas „Giedružė“. Šventėje koncertuos
kurorto kapelos „Joldija“ ir „Kuršininkai“, folkloro ansamblis „Aušrinė“
bei svečiai iš Kretingos – kapela „Lakštingelė“.
Žiobrinių gegužinėje koncertuos svečiai iš Klaipėdos – liaudiškos
muzikos kapela „Prūsai, ilgi ūsai“.
Žiobrinių šventės atidarymas – šiandien 12 val. Nidos prieplaukoje.