Prabangios Kalėdų dovanos – gruzinų papuošalų ir miniatiūrų parodoje

Rygos tragedija paskatino žmones išsukti iš pramintų takų į didžiuosius prekybos centrus ir kalėdinių dovanų paieškoti kitur. Įdomią alternatyvą neskoningiems blizgučiams siūlo Vilniaus galerija „Meno niša“, kurioje antradienio vakare atidaroma papuošalų ir miniatiūrų paroda „Cloisonne emalis iš Gruzijos“ . Joje – senąja tradicinio emalio technika sukurtos segės, žiedai, auskarai, o taip pat ir miniatiūros – ikonėlės, paveiksliukai, objektai. Jų kainos – nuo kelių šimtų iki devynių tūkstančių. Gaila, kad paroda veiks tik savaitę.

Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Lapė

Dec 10, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:43 PM

Gruzijos emalis – ilgaamžių tradicijų ir meistrystės pavyzdys. Šioje šalyje dar viduramžiais suklestėjo ir iki šių dienų išliko pati kruopščiausia ir sudėtingiausia emalio technika: pertvarinis ("cloisonne") emalis. Gruzijos Valstybiniame dailės muziejuje Tbilisyje sukaupta senojo pertvarinio emalio meno kūrinių kolekcija – viena vertingiausių pasaulyje.

Viduramžius menanti emalio technika Gruzijoje buvo nepaprastai ištobulinta. Šiuo metu ja domisi ir menininkai, ir amatininkai. Toks emalis reikalauja angeliškos kantrybės ir puikių amato žinių, didžiulės meistrystės ir spalvinės klausos. Pertvarinio emalio technika sukurti darbai balansuoja tarp akvarelės, mažosios plastikos ir grafikos. Meistrai privalo suvaldyti liniją, skiriančią vienas spalvas nuo kitų. Tačiau skirtingai nuo akvarelės ar grafikos, emalio kūriniais galima ne tik grožėtis, bet ir pasipuošti.

Parodoje „Cloissone emalis iš Gruzijos“ eksponuojami 124 kūriniai, atlikti pertvarinio emalio technika: segės, auskarai, žiedai, ikonos, paveiksliukai, dėžutės, kaklo papuošalai, apyrankės, medalionai. Jų kainos – nuo 410 iki 9660 litų. Ši gruzinų emalio kolekcija atspindi tradicijų ir modernumo dermę, suteikia lietuvių žiūrovui galimybę pasinerti į ryškių Gruzijos spalvų ir formų verpetą. Juk šiuolaikinių menininkų emalio darbai – tokie pat spalvingi ir prabangūs, kaip ir muziejuose saugomi senieji kūriniai. Tačiau atsiremdami į ilgaamžę tradiciją meistrai sugeba kūriniams suteikti šiuolaikišką pavidalą.

Dvylika galerijos „Ornament“ (Gruzija) atrinktų autorių „Meno nišoje“ pristato kūrinius, verčiančius žavėtis ir atlikimo kruopštumu, ir išlavintu autorių kolorito bei formos pojūčiu. Pertvarinis gruzinų emalis, rafinuotas ir puošnus, išsiskleidžia prieš akis visa spalvų ir formų įvairovę, suteikdamas tamsiam lietuviškam gruodžiui šiek tiek šilumos ir spindesios.

Paroda Vilniaus galerijoje „Meno niša“ veiks tik savaitę – iki gruodžio 17 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.