Nidoje įsisiūbuos Baltijos šalių kino banga

2013 m. rugpjūčio 21 d. 21:41
ELTA ir lrytas.lt inf.
Dar vasariškoje Nidoje  rugpjūčio 22-ąją, ketvirtadienį, įsisiūbuos 5-asis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“.  Kaip ir kasmet, festivalis kviečia žiūrovus Lietuvos pajūryje pasimėgauti naujausiais Baltijos šalių vaidybiniais ir dokumentiniais filmais. Penkerių metų sukakties proga žiūrovų laukia ypač kruopščiai atrinkta festivalio programa. „Baltijos bangos“ geografinė amplitudė plečiasi - šiemetinėje programoje bus parodyta 19 kino filmų jau iš 5 šalių: 7 iš Lietuvos, po 4 iš Latvijos ir Estijos ir po du filmus iš skandinaviško Baltijos pajūrio - Danijos bei Suomijos.
Daugiau nuotraukų (1)
Festivalio atidarymui ketvirtadienį pasirinktas užsienio žiūrovų simpatijas pelnęs ir daugelio festivalio prizus laimėjęs lietuvių kūrėjų mokslinės fantastikos trileris „Aurora“. Filmą pristatyti atvyksta jo režisierė Kristina Buožytė, aktorė Jurga Jutaitė ir filmo prodiuserė Ieva Norvilienė.
Rugpjūčio 24-osios, šeštadienio, rytą festivalio programą pradės dalykinis kino profesionalams skirtas seminaras „Baltijos šalių kinas: režisieriaus ir prodiuserio santykiai“, Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino kūrėjus kviesiantis padiskutuoti apie svarbiausius kino industrijos kūrybinius ir profesinius santykius, Baltijos kraštuose susiklosčiusias jų tradicijas.
Šeštadienis - taip pat ir Šeimos diena. Popietę bus surengta festivalio animacijos mokyklėlės filmuko linksmoji premjera, kurios visada nekantriai laukia mokyklėlės dalyviai ir jų šeimos nariai. Vyks ir jaunųjų filmo kūrėjų įšventinimo į animatorius ceremonija. Šeimos dieną vainikuos puikus latvių režisieriaus Janio Nordso filmas „Mama, aš tave myliu“, šiemet Berlyno kino festivalyje pelnęs tarptautinės vertinimo komisijos pagrindinį prizą jaunimui skirtų filmų kategorijoje.
Poetinės dokumentikos ir eksperimentinio kino režisieriaus iš Latvijos Davio Simanio dokumentinis filmas „Paskutinės šventovės metraščiai“ ekrane pasirodys  rugpjūčio 25-osios, sekmadienio, vakarą. Poetiška filmo operatoriaus kamera stebėjo ir įamžino daugiausia ginčų bei diskusijų sukėlusio naujojo Latvijos bibliotekos pastato statybas.
Šventadienį užbaigs juodoji komedija „Estiški grybavimo ypatumai“ , kurią pristatys filmo režisierius Toomas Hussaras. Šis debiutinis ilgametražis režisieriaus darbas pateko tarp pretendentų į „Oskaro“ apdovanojimą geriausių filmų užsienio kalba kategorijoje.
Be latvių, estų, suomių ir danų režisierių vaidybinių ir dokumentinių filmų, bus rodomos lietuvių režisierių dokumentinės juostos, tarp jų - Giedrės Beinoriūtės „Pokalbiai rimtomis temomis“ ir Oksanos Burajos „Liza, namo!“, tapę praėjusių metų lietuvių kino įvykiais.
„Baltijos banga“ tradiciškai suteiks progą pamatyti ir keletą trumpo metražo filmų: Andriaus Blaževičiaus „Dešimt priežasčių“, Roko Etermano „Paskutinė medaus mėnesio diena“ ir Jūratės Samulionytės „Laikinai“.
Festivalio uždarymo dieną - rugpjūčio 29-ąją - bus kviečiama pažiūrėti lietuviško dokumentinio filmo „Tėvas“ (rež. Maratas Sargsyanas. Festivalį užbaigs nauja istorinė estų drama „Gyvieji vaizdeliai“, kurią pristatys pats jos režisierius Hardis Volmeras.
Paskutinėmis vasaros dienomis, rugpjūčio 30-31 dienomis, penktoji „Baltijos banga“ pasieks ir Klaipėdos krantą. Klaipėdos kultūrų komunikacijos centre uostamiesčio žiūrovams galės išvysti 6 festivalio programos filmus, tarp kitų ir šiltą bei jautrų Juozo Matonio dokumentinį pasakojimą „Baltajam skersgatvy“, kuris nuves į pasaulį, regimą šiek tiek kitokių nei dauguma mūsų žmonių akimis.
Rugsėjo 1-ąją festivalis pakvies į Šeimos dieną su „Baltijos bangos“ animacijos mokyklėlės vaikų sukurto filmuko premjera, spalvinga animacinių filmų programa ir vakare - visai šeimai skirta latvių vaidybine juosta „Mama, aš tave myliu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.